E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σενάρια για black out στην Ευρώπη

Τι παρουσιάζει το Bloomberg

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/9/2022 | 18:55

Σενάρια για black out στην Ευρώπη

Μπορεί να γίνει μπλακ άουτ στο ρεύμα στην Ευρώπη και πόσο πιθανό είναι; Το δραματικό σενάριο παρουσιάζεται από το Bloomberg.

«Είναι Δεκέμβριος. Η θερμοκρασία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τα νοικοκυριά πρέπει να ζεσταθούν, να μαγειρέψουν, να πλύνουν τα ρούχα τους, να δουν τηλεόραση. Αλλά ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολεύεται να διατηρήσει «ανοιχτούς» τους διακόπτες.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας σημαίνει «κόκκινο» συναγερμό, το οποίο δηλώνει ότι οι ενεργειακές προμήθειες βρίσκονται στα όριά τους. Έχει ήδη κοπεί η παροχή σε ορισμένους μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες, ενώ τα νοικοκυριά έχουν λάβει επείγον αίτημα μείωσης της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ο πάροχος, ωστόσο, χρειάζεται να λάβει ακόμη πιο δραστικά μέτρα, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές, προκειμένου να αποφευχθεί μια ολική κατάρρευση του συστήματος».

Είναι ένα υποθετικό αλλά και δραματικό σενάριο που παρουσιάζει το Bloomberg. Και όπως σημειώνει, μία από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη ήδη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

Το σενάριο για διακοπές ρεύματος
Την Τετάρτη, η αρμόδια υπηρεσία της Γαλλίας άφησε ανοιχτό το σενάριο να «απαιτήσει» τη μείωση της κατανάλωσης αρκετές φορές μέσα στον χειμώνα, προκειμένου να αποτραπούν οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος. Το ίδιο εξετάζει να κάνει και η Φινλανδία.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό αέριο στην Ευρώπη» τονίζει ο Ed Birkett, επικεφαλής ενέργειας στο βρετανικό think tank Onward, υπογραμμίζοντας πως, εάν η ζήτηση δεν περιοριστεί, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βγουν εκτός δικτύου.

Σημειώνει δε, ότι το ακραίο σενάριο είναι το ίδιο να γίνει και με τα νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ως πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα είναι οι καιρικές συνθήκες το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς οι μεταβολές στην θερμοκρασία αναμφίβολα επηρεάζουν καταλυτικά τις ανάγκες των πολιτών σε ενέργεια.

«Εάν έχουμε έναν πραγματικό δύσκολο χειμώνα, τότε αυτό θα έχει δραματικό αντίκτυπο στο δίκτυο» προειδοποιεί ο Adam Bell, σύμβουλος ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν στο υπουργείο Ενέργειας και Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όσες περισσότερες μειώσεις δούμε -ιδίως το καλοκαίρι- στην κατανάλωση αερίου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των μπλακ-άουτ» εκτιμά η Goldman Sachs.

«Το μήνυμα της μείωσης της κατανάλωσης δεν έχει γίνει αντιληπτό επί της ουσίας μέχρι στιγμής. Μια βόλτα στις πόλεις αρκεί για να δεις ότι τα σούπερ-μάρκετ κρατούν ανοιχτά τα φώτα τη νύχτα, παρότι είναι κλειστά» τονίζει ο Simone Tagliapietra, αναλυτής του think tank Bruegel.

Πού έχουν γίνει μπλακ άουτ

Προηγούμενα περιστατικά υπάρχουν πολλά. Το δίκτυο στο Τέξας κατέρρευσε στη διάρκεια βαρυχειμωνιάς τον περασμένο χρόνο με αποτέλεσμα εκατομμύρια καταναλωτές να μείνουν στο σκοτάδι επί μέρες, ενώ λίγο έλειψε να αντιμετωπίσει πρόβλημα εκτεταμένου μπλακ άουτ και η Καλιφόρνια αυτό το μήνα στη διάρκεια κύματος καύσωνα.

Η Νότια Αφρική έχει πείρα από κυλιόμενα μπλακ άουτ κυρίως λόγω της χρόνιας παραμέλησης της συντήρησης του δικτύου και των πενιχρών επενδύσεων σε αυτό με τους πολίτες να ταλαιπωρούνται από την παράλυση συσκευών (πλυντήρια, φούρνοι κτλ), του δικτύου wi-fi και των ερυθρών σηματοδοτών μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα

Ελλάδα Χτες
Η πυρκαγιά καίει σε εργοστάσιο πλαστικών των Μεγάρων, θέση Παπά-Περιβόλι και κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου

Το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»: Πού βρίσκεται σήμερα το πρόσωπο της εμβληματικής φωτογραφίας του National Geographic

Κόσμος Χτες
Η Σαρμπάτ Γκούλα σε ηλικία 12 ετών έγινε η «πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία» στην ιστορία του National Geographic

Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρολογικό πίνακα

Ελλάδα Χτες
Για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο εκκενώθηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Επτά τραυματίες από σύγκρουση βαν με φορτηγό ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε με τις αισθήσεις της και διακομίστηκε μαζί με έξι ακόμα συνεπιβάτες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για ιατρική αξιολόγηση και φροντίδα

Σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα; Γίνεται – Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα!

Ελλάδα Χτες
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν

Τρόμος στην Τρούμπα: Έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί – Ποιος είναι ο δράστης με τις 26 συλλήψεις;

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη παρά τη σθεναρή αντίστασή του

Εφιαλτικό σενάριο για τη Γη – Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί όλη τη ζωή στον πλανήτη

Tech + Science Χτες
Οι διελεύσεις γειτονικών άστρων μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του ηλιακού συστήματος, προκαλώντας εκτίναξη πλανητών από την τροχιά τους ή σύγκρουση μεταξύ τους

Φοιτητικό επίδομα: Ανοιξε η πλατφόρμα ‑ Μέχρι πότε οι αιτήσεις, ποιοι παίρνουν έως 2.500 ευρώ

Οικονομία Χτες
Πώς κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι - Τι ισχύει για τους φοιτητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Hellenic Train: Γέμισε καπνούς αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο Έδεσσα ‑ Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
Αναστάτωση για δεκάδες επιβάτες λόγω βλάβης σε δρομολόγιο της Hellenic Train

Ναζαρέτ: Εισβολή σε ελληνορθόδοξη εκκλησία από τους «Στρατιώτες του Θεού»

Κόσμος Χτες
Η ομάδα «Στρατιώτες του Θεού» εισέβαλαν στον ναό ενώ ήταν κλειστός και χτύπησαν τις καμπάνες

Νέο σοκ για Τσιτσιπά ‑ Εκτός Wimbledon από την πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα Χτες
Μία ώρα και κάτι λεπτά διήρκησε η φετινή παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Wimbledon