E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Νέο πρόγραμμα για 20.000 δικαιούχους

Έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/9/2022 | 12:50

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Νέο πρόγραμμα για 20.000 δικαιούχους

Δύο προγράμματα, το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους ηλικίας 18-29 ετών και το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για ανακαίνιση παλιών κενών κατοικιών ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στόχος, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, είναι να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια, να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπίτι που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης, κλιματισμού.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»: Οι δύο πυλώνες

Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90 % με όριο τις 25.000 ευρώ ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30% για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το «Εξοικονομώ» με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ή χαμηλότερη.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν στη διάσταση της εξοικονόμησης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης, συσκευές Smart Home και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνουν: Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής, ανακαίνιση χωρών κουζίνας. αντικατάσταση πόρτας εισόδου. αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. Ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.

Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ.στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός ‑ μαμούθ 7,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Τσουνάμι «χτύπησαν» τις ακτές της χώρας

Κόσμος 20.04.2026
Η δόνηση ήταν τόσο σφοδρή, που συγκλόνισε τα ψηλά κτίρια μέχρι το Τόκιο, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων

Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και βουτιά της θερμοκρασίας: Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Καιρός 20.04.2026
Οι περιοχές που επηρεάζονται από τα φαινόμενα

Ρόδος: Ελεύθερος μέχρι τη δίκη στο Εφετείο ο 70χρονος γυναικολόγος που είχε καταδικαστεί

Ελλάδα 20.04.2026
Ο 70χρονος αρνείται τις κατηγορίες για ασέλγεια και βιασμό 21 ασθενών

Μακελειό στη Λουιζιάνα: Οκτώ νεκρά παιδιά από πυροβολισμούς

Κόσμος 20.04.2026
Πώς ο πατέρας εκτέλεσε τα 7 παιδιά του και ακόμη ένα

Νεκρή 51χρονη που έπεσε από τον 2ο όροφο του Υπουργείου Τουρισμού

Ελλάδα 20.04.2026
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν υπάλληλος του Υπουργείου

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνονται και ποιοι χρωστούν

Οικονομία 20.04.2026
Ποια τα SOS για τις τροποποιητικές

Κεφαλονιά: Τα «σπάσανε» οι 3 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της Μυρτούς ‑ Δεν λένε ούτε «γεια»

Ελλάδα 20.04.2026
Σιωπηλοί οι «φίλοι» της 19χρονης Μυρτούς που σήμερα θα μεταφερθούν στον Κορυδαλλό

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε σώος ο 26χρονος που είχε εξαφανιστεί από τις Συκιές – Τον εντόπισε πολίτης

Ελλάδα 20.04.2026
Ο 26χρονος είχε εξαφανιστεί από τις 15 Απριλίου, ενώ είχε εκδοθεί missing alert από το Χαμόγελο του Παιδιού

Τρόμος σε τσίρκο στη Ρωσία: Τίγρης βγήκε από το προστατευτικό δίχτυ και πήγε... βόλτα στις κερκίδες

Κόσμος 20.04.2026
«Δεν είναι ότι δεν υπήρχε 100% καμία απειλή για το κοινό, αλλά αυτές είναι ήμερες τίγρεις» ισχυρίστηκε ο διευθυντής του τσίρκου

Ο στρατός του Ισραήλ παραδέχεται ότι μέλος του χτυπούσε με σφυρί άγαλμα του Ιησού στον Λίβανο

Κόσμος 20.04.2026
Η συμπεριφορά «δεν συνάδει με τις αξίες» που αναμένει να εφαρμόζουν τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων, λένε οι IDF για το περιστατικό που προκάλεσε σάλο στα κοινωνικά δίκτυα