E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Νέο πρόγραμμα για 20.000 δικαιούχους

Έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/9/2022 | 12:50

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Νέο πρόγραμμα για 20.000 δικαιούχους

Δύο προγράμματα, το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους ηλικίας 18-29 ετών και το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για ανακαίνιση παλιών κενών κατοικιών ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στόχος, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, είναι να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια, να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπίτι που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης, κλιματισμού.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»: Οι δύο πυλώνες

Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90 % με όριο τις 25.000 ευρώ ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30% για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το «Εξοικονομώ» με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ή χαμηλότερη.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν στη διάσταση της εξοικονόμησης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης, συσκευές Smart Home και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνουν: Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής, ανακαίνιση χωρών κουζίνας. αντικατάσταση πόρτας εισόδου. αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. Ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.

Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ.στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ με την Γιου Τινγκ: «Είχαμε ραντεβού την ημέρα της εξαφάνισής της και δεν εμφανίστηκε ποτέ»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο «μικροσκόπιο» το στίγμα του κινητού της – Πού εστιάζεται η έρευνα

Πανελλήνιες 2026: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το Μηχανογραφικό – Τι πρέπει να ξέρετε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από αύριο διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής Μηχανογραφικών για υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Θεσσαλονίκη: 30χρονος Κοσοβάρος συνελήφθη στη Δοϊράνη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Κροατία

Ελλάδα Χτες
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εκκρεμούσε για υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρώπων

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο αστυνομικός μετά από τροχαίο με αγριογούρουνο

Ελλάδα Χτες
Ο αστυνομικός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λευκάδας όπου και θα υποβληθεί σε ορθοπεδικό χειρουργείο

Αναστάτωση στην Πλαζ Πάτρας: Λαγοκέφαλος δάγκωσε λουόμενη στον λαιμό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το συμβάν έλαβε χώρα την Κυριακή (5/7) το πρωί

Βρετανός εμμονικός με τον Χάνιμπαλ διαμέλισε τη γειτόνισσά του και έδωσε χάρτη για να βρουν τη σορό: «Ήταν όνειρο ζωής»

Κόσμος Χτες
Ο 48χρονος Καρλ Χάτσινγκς σκότωσε και τεμάχισε την Τζούλι Μπάκλεϊ μετά από καβγά - Η εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο δράστης έλεγε πως αν υπήρχε θεατρική παράσταση για τον Χάνιμπαλ Λέκτερ «θα ήταν ο ιδανικός για τον ρόλο, χωρίς καν να χρειαστεί πρόβες»

Πυρκαγιά στην Αγία Ελένη Τροιζηνίας: Εκκένωση προς Ανω Φανάρι μέσω 112 – 16 εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες

E-Daily 2.TopNews Χτες
110 πυροσβέστες με 23 οχήματα, δέκα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα επιχειρούν στο σημείο – Ανεμοι 6 μποφόρ δυσκολεύουν την κατάσβεση

Θρήνος για τον 33χρονο Γιάννη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στα Χανιά, η μηχανή του συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο  33χρονος υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης και κατευθυνόταν στη μονάδα του για να αναλάβει υπηρεσία

Διπλό φονικό Αιγίου: Ίχνη αίματος βρέθηκαν έξω από το δωμάτιο των θυμάτων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αναλύσεις DNA βρίσκονται σε εξέλιξη, οι μαρτυρίες εξετάζονται και τα νέα δεδομένα οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα

Σάμος: Νεκρός μετανάστης από το Σουδάν ‑ Διασώθηκαν 35 ακόμη άτομα

Κόσμος Χτες
Τα υπόλοιπα 35 άτομα που επέβαιναν στη λέμβο μεταφέρθηκαν στην ΚΕΔ Ζερβού, για να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη καταγραφή

Φρίκη για δύο γυναίκες που πήγαν στο Πακιστάν για επενδύσεις σε crypto: Απήχθησαν, βασανίστηκαν και βιάστηκαν ομαδικά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ένα από τα δύο θύματα υποστήριξε ότι είχε προσκληθεί στο Ισλαμαμπάντ από τον εγγονό του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος της είχε υποσχεθεί επαγγελματικές γνωριμίες με επενδυτές για την εταιρεία της

Οργή στην Ιταλία με το ριψοκίνδυνο άλμα Αμερικανού influencer ‑ «Η λίμνη Κόμο δεν είναι λούνα παρκ»

E-Daily 3.Left Χτες
Δημόσια έκκληση από τους κατοίκους του Νέσσο για τον «επικίνδυνο τουρισμό» που προωθούν διάφοροι influencers - «Σεβαστείτε τα μέρη, σεβαστείτε όσους ζουν εκεί»