E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Νέο πρόγραμμα για 20.000 δικαιούχους

Έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/9/2022 | 12:50

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Νέο πρόγραμμα για 20.000 δικαιούχους

Δύο προγράμματα, το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους ηλικίας 18-29 ετών και το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για ανακαίνιση παλιών κενών κατοικιών ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στόχος, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, είναι να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια, να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπίτι που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης, κλιματισμού.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»: Οι δύο πυλώνες

Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90 % με όριο τις 25.000 ευρώ ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30% για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το «Εξοικονομώ» με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ή χαμηλότερη.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν στη διάσταση της εξοικονόμησης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης, συσκευές Smart Home και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνουν: Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής, ανακαίνιση χωρών κουζίνας. αντικατάσταση πόρτας εισόδου. αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. Ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.

Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ.στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαϊδάρι: Η 13χρονη «έφυγε» από τη ζωή 4‑5 φορές μέσα στο χειρουργείο και την επανέφεραν

Ελλάδα Χτες
Η 13χρονη που έπεσε από τον πρώτο όροφο Γυμνασίου στο Χαϊδάρι υποβλήθηκε σε εξαιρετικά δύσκολο χειρουργείο διάρκειας τεσσάρων ωρών

Καιρός: Ολική μεταβολή από το βράδυ της Τρίτης ‑ Σε ποιες περιοχές θα βρέξει τα επόμενα 24ωρα

Καιρός Χτες
Φθινόπωρο θα θυμίζει το σκηνικό του καιρού τα επόμενα 24ωρα - Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Βίντεο: Οδηγούσε ανάποδα για 6,5 χιλιόμετρα στην Ιόνια Οδό – «Μπερδεύτηκα», είπε στους αστυνομικούς

Κόσμος Χτες
Ο οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα της Ιόνιας Οδού και διέσχισε 6,5 χιλιόμετρα

Κεφαλονιά: «Σας παρακαλώ μιλήστε ‑ Υποπτεύομαι τους πάντες», λέει η αδελφή της 19χρονης

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτά ερωτήματα για τον θάνατο της 19χρονης Μυρτούς - Έκκληση της οικογένειας για αποκαλύψεις

Φρίκη με την δολοφονία 17χρονης influencer ‑ Εντοπίστηκε αποκεφαλισμένη

Ελλάδα Χτες
Το θύμα εντοπίστηκε ελαφρώς αποκεφαλισμένη με ίχνη κακοποίησης στο πρόσωπο, σύμφωνα με την Αστυνομία της Ονδούρας

Πανεπιστημιούπολη: Έκαψαν αυτοκίνητο πραγματογνώμονα της τραγωδίας των Τεμπών

Ελλάδα Χτες
Aυτοκίνητο που τυλίχθηκε στις φλόγες το μεσημέρι της Δευτέρας εντός της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου ανήκει στον καθηγητή του ΕΜΠ και πραγματογνώμονα για την τραγωδία στα Τέμπη

Χαϊδάρι: Ολοκληρώθηκε το χειρουργείο της 13χρονης

Ελλάδα Χτες
Η 13χρονη μαθήτρια της Α` Γυμνασίου νοσηλεύεται στο «Παίδων» σε σοβαρή κατάσταση, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, δεν φαίνεται να κινδυνεύει η ζωή της

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε πάρκο στη Βόρεια Καρολίνα ‑ Tουλάχιστον 2 νεκροί

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα θύματα από το περιστατικό είναι πολλά

Τι ισχυρίζεται ο 66χρονος που έστειλε χρήματα στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη γνωριμία και η τελευταία βιντεοκλήση που έκλεισε «απότομα»