E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ήξερες ότι αυτές οι διάσημες ταινίες είναι βασισμένες σε έργα της κλασικής λογοτεχνίας;

Εάν όχι, θα εκπλαγείς με τους τίτλους που θα διαβάσεις

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 13/9/2022 | 16:06

Ήξερες ότι αυτές οι διάσημες ταινίες είναι βασισμένες σε έργα της κλασικής λογοτεχνίας;

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: αυτοί που προτιμούν να διαβάζουν κλασικά αριστουργήματα και αυτοί που επιλέγουν να περιμένουν να τα δουν σε ταινία.

Υπάρχουν, όμως, ταινίες που είναι βασισμένες σε βιβλία και οι περισσότεροι από εμάς δεν το γνωρίζαμε καν.

Οι παρακάτω ταινίες, για παράδειγμα, βασίζονται σε κλασικά βιβλία (επίσημα ή ανεπίσημα), όπου η υπόθεση έχει αλλάξει αρκετά ώστε να μην είναι απολύτως κατανοητό το γεγονός ότι βασίζονται σε αυτά.

 Το Lion King με το "Άμλετ" του Σαίξπηρ

Το The Lion King μπορεί να μοιάζει πολύ πιο ελαφριά σαν ιστορία σε σχέση με τον Άμλετ, μιας και πρόκειται στην ουσία για παιδική ταινία, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες για να είναι σύμπτωση. Ο πατέρας του Σίμπα/Άμλετ σκοτώνεται από τον αδελφό του Σκαρ/Κλαύδιο, ο οποίος σφετερίζεται τον θρόνο. Το φάντασμα του αείμνηστου βασιλιά επισκέπτεται τον νεαρό πρίγκιπα και τον βάζει στον δρόμο της εκδίκησης. Η κωμική πλευρά των δύο ιστοριών προσφέρεται με την ύπαρξη των δύο φίλων του πρίγκιπα - οι Timon & Pumbaa στο κλασικό κινούμενο σχέδιο και οι Rosencrantz & Guildenstern στο κλασικό του Σαίξπηρ. Αρκετά κοινά, δε συμφωνείς;

10 things i hαte about you με το The Taming show του Σαιξπηρ

Το 1999, αυτή η σύγχρονη ταινία rom-com γυμνασίου ήταν μεγάλο movie crush, παρόλο που πολλοί μπορεί να μην είχε κανεις συνειδητοποιήσει ότι βασίστηκε σε ένα έργο του Σαίξπηρ, το The Taming of the Shrew. Στο βιβλίο, με φόντο την Πάντοβα της Ιταλίας, ακολουθούμε την Κατερίνα και την Μπιάνκα, δύο αδερφές που είναι αντίθετες στην ιδιοσυγκρασία τους. Η Μπιάνκα είναι ένα γλυκό, νεαρό πλάσμα που θέλει να ευχαριστεί τους πάντες, ενώ η Κατερίνα είναι ξεροκέφαλη και δυσάρεστη. Στην ταινία, η Julia Stiles υποδύεται τον ρόλο της Κατ. Δεν είναι κακιά, αλλά δεν αντέχει τις ανοησίες των αγοριών γυμνασίου. Ο μπαμπάς των κοριτσιών κάνει αυτό που θα έκανε κάθε παράλογος γονιός: Αρνείται να αφήσει την Μπιάνκα να βγει ραντεβού, μέχρι να το κάνει και η Κατ. Οι δύο άντρες που ενδιαφέρονται να φλερτάρουν την Μπιάνκα αποφασίζουν να δωροδοκήσουν τον Πάτρικ (Πετρούτσιο στο έργο) για να βγουν ραντεβού με την Κατ. Αυτός τη βγάζει ραντεβού μόνο για να κερδίσει το στοίχημα, αλλά καταλήγει να την ερωτεύεται. Αυτή μαθαίνει για το στοίχημα και πληγώνεται και τότε έχουμε αυτή την απίστευτα γλυκιά στιγμή που δίνει στην ταινία τον τίτλο της. Η κύρια διαφορά μεταξύ του έργου και της ταινίας είναι ότι η τελευταία δεν προσπαθεί να «δαμάσει» την Κατ. Στην πραγματικότητα, ο Πάτρικ την ερωτεύεται για τα ίδια τα χαρακτηριστικά που την κάνουν μοναδική και ανεξάρτητη.

Το "Clueless" με το "Emma" της Jane Austin

Το 1995, ο κόσμος ερωτεύτηκε την Alicia Silverstone στο Clueless. Η Cher, την οποία ενσάρκωσε, ήταν η πλούσια, όμορφη, καλοπροαίρετη, αλλά εντελώς... ανίδεη ηρωίδα, που  νόμιζε ότι μπορεί να κάνει τα πάντα.Οι δύο αντίστοιχες πρωταγωνίστριες, η Emma και η Cher, είναι και οι δύο πλούσιες, κακομαθημένες και βαριούνται εύκολα, ενώ και οι δύο ζουν με τους πατεράδες τους. Η Tai είναι για τη Cher ό,τι η Hariette για την Emma, ένα πιστό "σκυλάκι", στου οποίου την ερωτική ζωή αποφασίζει να ανακατευτεί. Ο Josh είναι προφανώς ο κύριος Nightley, ένας οικογενειακός γνωστός σαν αδερφός που τελικά μετατρέπεται σε ρομαντικό ενδιαφέρον για τη Cher! Υπερβολικά πολλά κοινά για να τα αγνοήσεις, δηλαδή!

"Bridget Jones's Diary" με το "Pride & Prejudice" της Jane Austin

Η ταινία "Το Ημερολόγιο της Bridget Jones" μπορεί να βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Helen Fielding, αλλά η συγγραφέας εξομολογήθηκε την αγάπη της για το μυθιστόρημα της Jane Austin και πόσο πολύ ενέπνευσε το δικό της.Υπάρχουν οι προφανείς παραλληλισμοί στα δύο έργα. Οι μνηστήρες και στις δύο περιπτώσεις ονομάζονται Darcy. Και οι δύο Darcys κάνουν πολύ άσχημες πρώτες εντυπώσεις, υποτιμώντας την ηρωίδα μας στις πρώτες τους συναντήσεις. Τόσο η Elisabeth όσο και η Bridget έχουν παγιδευτεί σε ένα ερωτικό τρίγωνο, ο τρίτος άξονας του οποίου είναι ο George Wickham/Daniel Cliver. Ο George και ο Daniel είναι ψεύτες και απατεώνες, που κακολογούν τον ερωτικό αντίζηλό τους για να τον βγάλουν από τη μέση. Ο Daniel τελικά απατά την Bridget με τη Lara και ο George φλερτάρει με τη μικρότερη αδερφή της Elisabeth, τη Lydia. Σα να εμπνεύστηκε αρκετά από το κλασικό έργο η Fielding ...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρλεκιν: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα και ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας με ψευδώνυμο

Paper 27.04.2024
Τα Αρλεκιν μας αποχαιρετούν: H ιστορία των πιο πετυχημένων βιβλίων περιπτέρου

The Bear: Η σειρά που οφείλεις στον εαυτό σου να ξεκινήσεις

TV Σειρές 27.04.2024
Ανάγκασε εκατομμύρια τηλεθεατές να κολλήσουν μαζί της

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Προχτές
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την