E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγόρευσε τις διαφημίσεις κρεάτων

Μια απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλοί θεωρούν πως πλήττεται η ελευθερία του λόγου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/9/2022 | 00:06

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγόρευσε τις διαφημίσεις κρεάτων
Photo by Valeria Boltneva

Η πόλη βρίσκεται στην Ολλανδία και είναι το Haarlem. Και απ’ ότι φαίνεται πρόκειται να απαγορεύσει τις περισσότερες διαφημίσεις κρεάτων, λόγω των επιπτώσεων που έχει γενικότερα το φαγητό στο περιβάλλον.

Θα ξεκινήσει το 2024 και θα είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που μια πόλη θα προχωρήσει σε μαι τέτοια απόφαση. Την πρόταση συνέταξε το κόμμα των Πρασίνων της χώρας, GroenLinks, που όμως βρήκε σθεναρή αντίσταση από τη βιομηχανία κρέατος και από αρκετούς που θεωρούν πως πλήττεται η ελευθερία του λόγου.

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, τα ζώα παράγουν πάνω από 14% των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου, όπως για παράδειγμα του μεθανίου. «Το κρέας είναι πολύ επιβλαβές για το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να λέμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει μια κλιματική κρίση και να τους ενθαρρύνουμε να αγοράζουν προϊόντα που αποτελούν μέρος της» δήλωσε ο συντάκτης της πρότασης και σύμβουλος του GroenLinks, Ziggy Klazes.

Οι ιθύνοντες της πόλης που έχει 160 χιλιάδες κατοίκους, δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν στην απαγόρευση θα συμπεριληφθεί και το κρέας που παράγεται με βιώσιμο τρόπο. Η αντίδραση όμως από τη βιομηχανία κρέατος ήταν άμεση. «Οι αρχές το παρατραβάνε για να πουν στους ανθρώπους τι είναι καλύτερο για αυτούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Οργανισμού για τον τομέα των κρεάτων.

Το δεξιό κόμμα BVNL, είναι αντίθετο με την κίνηση, την οποία χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη παραβίαση της επιχειρηματικής ελευθερίας» και είπε ότι «θα είναι μοιραίο για τους χοιροτρόφους». «Η απαγόρευση διαφημίσεων λόγω πολιτικών κινήτρων είναι σχεδόν δικτατορική», δήλωσε ο σύμβουλος του Haarlem BVNL, Joey Rademaker.

Ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Groningen, Herman Bröring, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση ίσως παραβιάσει την ελευθερία της έκφρασης και να οδηγήσει τους χονδρέμπορους σε διαρκείς κινητοποιήσεις.

Το 95% των πολιτών της Ολλανδίας, τρώνε κρέας, αλλά οι [περισσότεροι από το 50%, όχι καθημερινά, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Τις περισσότερες εκπομπές αερίων ρύπων τις παράγει το βοδινό κρέας (μαζί και μεθάνιο), ενώ το αρνί είναι το επόμενο υψηλότερο, αν και οι εκπομπές είναι 50% λιγότερες από εκείνες του βοδινού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν το κραγιόν έγινε όπλο: Η απίστευτη ιστορία πίσω από το «Victory Red»

Ιστορικά 17.11.2025
Πώς ένα χρώμα έγινε σύμβολο αντίστασης και γυναικείας δύναμης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αρρωσταίνεις και… πληρώνεσαι για 2 χρόνια χωρίς να δουλεύεις; Σε αυτή τη χώρα γίνεται!

Νέα Εποχή 17.11.2025
Η χώρα όπου η αρρώστια δε σε ρίχνει οικονομικά: το εργασιακό σύστημα που μοιάζει… απίστευτο

Ο πάστορας των εκατομμυρίων: TikToker που ξεμπροστιάζει τις αμερικανικές εκκλησίες

Stories 17.11.2025
Εκατομμύρια σε βίλες και αμάξια, καμία βοήθεια για ένα μωρό που πεινούσε

Σλοβακία: Ο νόμος που εξόργισε ποδηλάτες, μαμάδες και το ίντερνετ

Stories 17.11.2025
Γιατί απαγορεύουν να κινείσαι πιο γρήγορα από… περπάτημα

Η τραγουδίστρια που έκρυψε τους φοιτητές στο σπίτι της όταν τα τανκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο

Ιστορικά 17.11.2025
Παρακολούθησε τα γεγονότα από το μπαλκόνι της

Μπορεί η ιστορία του Φρανκεστάιν να γίνει πραγματικότητα;

Σινεμά Χτες
Με αφορμή την πρεμιέρα της ομώνυμης ταινίας του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τα dating apps

Νέα Εποχή Χτες
Η τεχνολογία του έρωτα αναζητά καινοτομίες

Ο θρύλος της ιερής ελιάς που βρίσκεται στην Ακρόπολη

Ιστορικά Χτες
Μια ρομαντική ιστορία που όλοι θέλουμε να πιστέψουμε