E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μειώνεται η παραγωγή πετρελαίου ‑ Πώς επηρεάζονται οι τιμές, κριτική από ΗΠΑ

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση για μείωση της παραγωγής εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά τις δραστικές περικοπές στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/9/2022 | 21:24

Μειώνεται η παραγωγή πετρελαίου ‑ Πώς επηρεάζονται οι τιμές, κριτική από ΗΠΑ

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν σήμερα μια μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση για μείωση της παραγωγής εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά τις δραστικές περικοπές στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Οι εκπρόσωποι των 13 μελών του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και των 10 συμμάχων τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία) συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Αυγούστου, δηλαδή 100.000 λιγότερα βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός με έδρα τη Βιέννη.

Ο ΟΠΕΚ+, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες διαβουλεύσεις πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 5 Οκτωβρίου, «για να ανταποκριθεί, εάν χρειαστεί, στις εξελίξεις της αγοράς».

Εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, η τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, πολύ μακριά από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου (σχεδόν 140 δολάρια το βαρέλι).

Αύξηση στις τιμές του αργού πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ
Δεδομένης της εξέλιξης αυτής, την οποία η αγορά περίμενε, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε ανοδικά επίπεδα τη Δευτέρα (5/9), εν αντιθέσει με το κλίμα που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν κάποιες ώρες η τιμή του πετρελαίου τόσο του αμερικανικού αργού όσο και του brent κινούνταν όλο και πιο κοντά στα προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι, από το μεσημέρι της Πέμπτης (4/8) το brent είχε κινηθεί κάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό (crude oil) είχε κινηθεί γύρω από τα 88 δολάρια το βαρέλι.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚ+, οι τιμές του αργού ενισχύθηκαν. Πιο συγκεκριμένα και λίγο μετά τις 21:00 της 5ης Σεπτεμβρίου, η τιμή του brent έπαιρνε αύξηση 1,96%, στα 94,847 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχα του crude oil η ποσοστιαία αύξηση έφτανε το 1,99%, στα 88,595 δολάρια το βαρέλι.

«Η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση», λένε οι ΗΠΑ

«Αυτή η απόφαση δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα βρίσκεται σε εγρήγορση, προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην αγορά.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει «να αντιστοιχεί στη ζήτηση», επικρίνοντας με συγκαλυμμένο τρόπο την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να στηριχθεί η τιμή του.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) ήταν σαφής ότι η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση, ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και να πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει από τις 13 χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους 10 συμμάχους του, που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στην ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι ο Λευκός Οίκος πήρε την «ιστορική» απόφαση να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα αλλά και την απόφαση, «σε συνεργασία με τους συμμάχους», να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, για να διασφαλιστεί η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα, χωρίς λύση στο αριθμητικό πλεονέκτημα

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνας

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα στο Champions League

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Με 10 από νωρίς οι Κύπριοι

Πολωνία: Διεκδικεί 1,3 τρισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Κόσμος 17.09.2025
Το θέμα έχει λήξει λέει το Βερολίνο

«Έξω τα εκτρώματα από την Πινακοθήκη»: Νέα συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του πρώην βουλευτή Νικόλαου Παπαδόπουλου

Ελλάδα 17.09.2025
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την επιστροφή των έργων που είχαν βανδαλιστεί αλλά στοχοποίησαν και τους ΛΟΑΤΚΙ, τα εμβόλια, και τους μετανάστες

Παναθηναϊκός – Athens Kallithea 1‑0: «Χρυσός» Ντέσερς και restart στη Λεωφόρο

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Γκολ του Σίριλ Ντέσερς στο 30’, υπηρεσιακός ο Δημήτρης Κοροπούλης, πολλές φάσεις εκατέρωθεν και πέναλτι που ακυρώθηκε μετά από VAR.

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 4‑1: Θρίαμβος στη Λιβαδειά και βαρύ «κάζο» στην πρεμιέρα του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Με εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο, ο Λεβαδειακός διέλυσε τον ΠΑΟΚ (4-1) στην πρεμιέρα της League Phase

Αυτοκίνητο έπεσε στην πύλη του γραφείου του FBI στο Πίτσμπουργκ

Κόσμος 17.09.2025
Πρώην στρατιωτικός ο ύποπτος, στοχευμένη επίθεση το περιστατικό

«Η Γάζα είναι η “γη της επαγγελίας” για το real estate»: Συζητήσεις Ισραηλινών Αμερικανών για τον διαμοιρασμό του θύλακα

Κόσμος 17.09.2025
Υπάρχει «μια κτηματομεσιτική ευκαιρία» στη Γάζα που «αυτοχρηματοδοτείται» και έχει «ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς», αναφέρουν τα εβραϊκά ΜΜΕ

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την 1η Οκτωβρίου

Ελλάδα 17.09.2025
Δεκτή η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ