E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

3 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις όταν φτιάχνεις ζυμαρικά σύμφωνα με τους Ιταλούς

Τα ζυμαρικά είναι με διαφορά το πιο δημοφιλές comfort food παγκοσμίως.

Δημοσίευση 4/9/2022 | 12:37

3 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις όταν φτιάχνεις ζυμαρικά σύμφωνα με τους Ιταλούς

Τα ζυμαρικά είναι με διαφορά το πιο δημοφιλές comfort food παγκοσμίως. Χάρη στην ευελιξία τους και την ευκολία στην προετοιμασία τους ένα πλούσιο πιάτο με μακαρόνια δεν το βαριόμαστε ποτε. Οι πιθανοί γευστικοί συνδυασμοί είναι αμέτρητοι και μπορούμε να πειραματιστούμε κατά καιρόυς με πλήθος από σάλτσες, γαρνιτούρες και υφές.

Ωστόσο, ενώ μπορεί να φαίνεται εύκολο να φτιάξετε μια μερίδα ζυμαρικών, υπάρχουν μερικές συνηθισμένές αστοχίες που ενδέχεται να χαλάσουν την υφή και τη γεύση των ζυμαρικών σας, οδηγώντας σε ένα απογοητευτικό γεύμα. Για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα σας συμβεί κάτι τέτοιο, εμείς συγκεντρώσαμε τα 3 πιο σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν μαγειρέυετε ζυμαρικά.

1.Mην κόψετε τα μακαρόνια

Ίσως η μόναδική δυσκολία στο μαγείρεμα των μακρονιών - κυριώς μακρόστενων όπως σπαγκέτι, λιγκουίνι ή φετουτσίνι - είναι να προσπαθήσετε να τα χωρέσετε σε μια κατσαρόλα. Αν δεν έχετε ένα πολύ μεγάλο σκεύος, το πιθανότερο είναι τα μισά ζυμαρικά να είναι κάτω από το νερό και τα μισά να εξέχουν αμήχανα από την κορυφή. Είναι δελεαστικό να σπάσετε τα ζυμαρικά στη μέση, ώστόσο, σύμφωνα με τους Ιταλούς αυτό είναι απαγορευτικό.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα σεφ Carolina Garofani, ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να σπάτε τα μακαρόνια σας πριν τα μαγειρέψετε είναι επειδή τα ζυμαρικά προορίζονται για να τα τρώτε στριφογυρίζοντας τα γύρω από το πιρούνι σας. Αυτό είναι δύσκολο να το κάνετε όταν σας μένουν μικρά, σπασμένα κομμάτια σπαγγέτι αντί για ολόκληρο το ζυμαρικό. Οι Ιταλοί είναι αδιάλλακτοι όσον αφορά αυτόν τον κανόνα, καθώς πολλοί θεωρούν γρουσουζιά το να σπάσουν τα ζυμαρικά. Αντ' αυτού, λοιπόν, ανακατέψτε και στριφογυρίστε για να διασφαλίσετε ότι τα ζυμαρικά σας μαγειρεύονται ομοιόμορφα.

2. Μην βάζετε τα μακαρόνια στο νερό πριν βράσει

Αν βιάζεστε σχετικά, μπορεί να νομίζετε ότι μπορείτε να επισπέυσετε τη διαδικασία μαγειρέματος προσθέτοντας στεγνά ζυμαρικά σε νερό που μόλις σιγοβράζει. Σύμφωνα με τους Ιταλούς αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το νερό βράζει πριν προσθέσετε τα ζυμαρικά. Οι γρήγορες φυσαλίδες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του βρασμού θα εμποδίσουν τα ζυμαρικά να κολλήσουν ή να κατακάτσουν, καθώς και θα μαγειρέψουν τη ζύμη πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Η θερμοκρασία βρασμού θα σταθεροποιήσει επίσης σωστά τα άμυλα των ζυμαρικών για να επιτευχθεί η σωστή υφή.

3. Μην ξεπλένετε με κρυο νερό τα ζυμαρικά σας

Οι περισσότεροι μάγειρες βάζουν τα ζυμαρικά κάτω από κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα και να κρυώσουν άμεσα. Αυτό θα βοηθήσει τα ζυμαρικά να κρυώσουν πολύ γρήγορα, ωστόσο, έτσι ξεπλένετε όλο το φυσικό άμυλο το οποίο βοηθάει τη σάλτσα σας να κολλήσει και να αποκτήσει μια πηχτή, γεμάτη υφή.

Τα ζυμαρικά, άλλωστε, ουσιαστικά σημαίνουν «πάστα», κάτι που ίσως σας βοηθήσει να θυμηθείτε να μην γυρίσετε τον ψεκαστήρα στο σουρωτήρι σας που είναι γεμάτο με ζυμαρικά μόλις αυτά μπουν στον νεροχύτη. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα ζυμαρικά που θα χρησιμοποιηθούν σε παγωμένες σαλάτες ζυμαρικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα γρήγορο κρύο ξέβγαλμα για να σταματήσει το μαγείρεμα.

Tip: Κρατήστε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά!

Το νερό που έχει απορροφήσει το άμυλο από τα ζυμαρικά θα κάνει τη μαγική διαφορά στη σάλτσα σας, καθώς λειτουργεί σαν συνεκτικό στοιχείο και δημιουργεί μια όμορφη κρεμώδη υφή. Κρατάτε πάντα ένα ή δύο φλιτζάνια από το νερό πριν σουρώσετε τα ζυμαρικά για να πετύχετε το τέλειο πιάτο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτό είναι το καλύτερο beauty προϊόν που έγινε sold out το 2025 – αξίζει όντως τον ντόρο;

Style 19.12.2025
Έγινε viral, μπήκε σε χιλιάδες νεσεσέρ και υπόσχεται μαλλιά σαν να βγήκες μόλις από κομμωτήριο. Τι κάνει όμως πραγματικά;

Αυτό είναι το ωραιότερο χωριό του κόσμου για το 2025 – Και έχει το τύμπανο της Δευτέρας Παρουσίας

Ταξίδια 19.12.2025
Ένα παραμυθένιο ταξίδι στον χρόνο, εκεί όπου η μεσαιωνική τέχνη, η πίστη και η φύση συναντιούνται σε ένα χωριό χωρίς αυτοκίνητα

Το χριστουγεννιάτικο χρώμα νυχιών που αντικαθιστά το κόκκινο φέτος

Style 19.12.2025
Η ζεστή απόχρωση που δείχνει πολυτελής, ταιριάζει με όλα και έχει γίνει viral στα nail salons

Αίμα, παπαρουνόσπορος και 12 πιάτα στο τραπέζι – Τα πιο περίεργα χριστουγεννιάτικα φαγητά της Ευρώπης

Xmas 19.12.2025
Από λουκάνικα αίματος μέχρι γλυκά με παπαρουνόσπορο, οι γιορτινές γεύσεις της Ευρώπης κρύβουν εκπλήξεις που δεν φαντάζεσαι

5 τρόποι για να νικήσετε τη στuτική δυσλειτουργία

Body+Mind 19.12.2025
Το σώμα αλλάζει με την πάροδο των χρόνων

5 μοναδικά μέρη στην Ευρώπη για να κάνεις αλλαγή του χρόνου

Ταξίδια 19.12.2025
Αν θες φέτος να πεις «αντίο» στον παλιό χρόνο αλλιώς, αυτά τα ευρωπαϊκά destinations θα σου μείνουν αξέχαστα

Η «Σιβηρία» της Ελλάδας: Το χωριό που χιονίζει μέχρι τον Ιούνιο και ο υδράργυρος έφτασε στους ‑21°C

Ταξίδια Χτες
Εκεί όπου ο χειμώνας κρατά 7 μήνες, το θερμόμετρο καταρρέει και το καλοκαίρι μοιάζει με… μύθο.

Ο υδατάνθρακας που τρως και δεν πεινάς, ρίχνει χοληστερόλη και «φτιάχνει» έντερο – Δεν είναι αυτός που νομίζεις

Food Χτες
Η υπερτροφή που αλλάζει όσα ξέραμε για τους υδατάνθρακες και κάνει καλό σε καρδιά, έντερο και σάκχαρο

Aυτές οι πλαστικές επεμβάσεις θα είναι τα trends του 2026

Style Χτες
BBL χωρίς BBL, facelift χωρίς ουλές: Τι πραγματικά ζητά ο κόσμος

Η Εβελυν Καζαντζόγλου σε ένα Parisian preppy look που ανεβάζει το chic στο επόμενο level

Style Χτες
Αν ψάχνεις έμπνευση για εμφανίσεις που συνδυάζουν διαχρονικό στιλ και μοντέρνα αισθητική, αυτό το look είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς!