E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σερβία: Χιλιάδες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPride με σταυρούς και εικόνες

Ο Σέρβος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται, ενώ οι διοργανωτές επιμένουν ότι θα γίνει

Δημοσίευση 30/8/2022 | 09:25

Σερβία: Χιλιάδες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του EuroPride με σταυρούς και εικόνες

«Λιτανεία για τη σωτηρία της Σερβίας» με εκκλησιαστικούς ύμνους και θυμιατά πραγματοποίησαν διαδηλωτές στο Βελιγράδι την Κυριακή, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στις παραδοσιακές αξίες και εναντίον του Europride και της προώθησης των δικαιωμάτων των LGBT.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ακύρωσης του Europride από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας της χώρας γέμισαν με κόσμο, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα, κρατούσαν εικόνες και σταυρούς, ενώ ορισμένοι είχαν ακόμη και φωτογραφίες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη συγκέντρωση ομάδων και οργανώσεων κατά της διεξαγωγής του Europride στο Βελιγράδι.

Πριν δύο εβδομάδες, στις 14 Αυγούστου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Σερβίας, με την υποστήριξη από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη σερβική ιστοσελίδα Danas, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης οι πολίτες υπέγραψαν αίτημα για την απαγόρευση του EuroPride μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σάββα.

Ο επίσκοπος Νικάνωρ είπε ότι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της ιστορίας, των εκκλησιών και των παραδόσεων της Σερβίας και χαιρέτισε την απόφαση των κρατικών αρχών να μην διοργανώσουν το Europride.

Το EuroPride επρόκειτο να διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία μεγάλη πανευρωπαϊκή εκδήλωση, η οποία κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη. Πρώτη φορά διοργανώθηκε το 1992 στο Λονδίνο. Ωστόσο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε την ακύρωση της διεξαγωγής λόγω της «δύσκολης κρίσης» στο Κόσοβο.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση, αλλά ότι η Σερβία πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλα θέματα.

Οι διοργανωτές από την πλευρά τους επιμένουν ότι η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά παρά την «παράνομη απαγόρευση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αεροπορικό ατύχημα για τον ιδιοκτήτη της Calzedonia: Σώθηκε χάρη σε αλεξίπτωτο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το περιστατικό με τον Ιταλό επιχειρηματία, Σάντρο Βερονέζι, σημειώθηκε όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε παρουσίασε βλάβη εν πτήσει

Πρωτομαγιά: Ακινητοποιημένα πλοία και ΜΜΜ ‑ Αναλυτικά όσοι απεργούν

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Ποιοι συμμετέχουν με 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Από 1η Μαΐου υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις που διακινούν αγαθά

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το μέτρο έπρεπε να θεσπιστεί από τον Δεκέμβριο, αλλά είχε λάβει αναβολή

«Σε γέννησα για να μου φύγεις στα 13»: Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του 13χρονου

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η οικογένειά του και η τοπική κοινωνία της Ηλείας έχουν βυθιστεί στο πένθος μετά τον τραγικό χαμό του 13χρονου αγοριού

Έφοδος της ΕΛΑΣ σε παράνομο γηροκομείο στους Αμπελόκηπους

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Αιφνιδιαστική έφοδος αποκάλυψε παράτυπη δομή «φροντίδας» ηλικιωμένων που λειτουργούσε κάτω υπό άθλιες συνθήκες

H Eυρώπη έχει πρόβλημα: Δεν γνωρίζει πόσα καύσιμα της απομένουν

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Εν μέσω ανησυχίας ότι η κάνουλα θα στερέψει, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φαίνεται να έχει σαφή εικόνα για τα αποθέματα που έχει στη διάθεσή της.

Θρίλερ ανοιχτά της Κρήτης: Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Καταγγελίες για χρήση όπλων, λέιζερ και παρεμβολές στις επικοινωνίες

Νέα εποχή στις αθλητικές μεταδόσεις: Το Disney+ εξασφάλισε τα δικαιώματα για το Champions League

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Μετά τη δημοπρασία για 19 τηλεοπτικές αγορές που αφορούν την περίοδο 2027-2031

Αντιδράσεις φαρμακοποιών για την delivery παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η απάντησή τους - Τι υποστηρίζουν