E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο άνθρωπος που μπούκαρε στην τράπεζα κρατώντας ομήρους τους υπαλλήλους και θεωρείται ήρωας

Δείτε γιατί μπήκε αγανακτισμένος στην τράπεζα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 19/8/2022 | 00:04

Ο άνθρωπος που μπούκαρε στην τράπεζα κρατώντας ομήρους τους υπαλλήλους και θεωρείται ήρωας

Ανίκανος να έχει πρόσβαση στις δικές του αποταμιεύσεις, ένας Λιβανέζος αποφάσισε πρόσφατα να κρατήσει oμήρους το προσωπικό της τράπεζας υπό την απειλή όπλου έως ότου η διοίκηση συμφωνήσει να του δώσει τουλάχιστον αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους ιατρικούς λογαριασμούς του πατέρα του.

Η καταστροφική οικονομική κρίση του Λιβάνου επικεντρώθηκε αυτόν τον μήνα από μια πολύ ασυνήθιστη ιστορία. Ο Bassam al-Sheikh Hussein, ένας 41χρονος από τη Βηρυτό, χαιρετίστηκε πρόσφατα ως "ήρωας" αφού μπήκε σε ένα υποκατάστημα της Federal Bank στην περιοχή Hamra της πρωτεύουσας και κράτησε όμηρο το προσωπικό για να τους αναγκάσει να τον αφήσουν να πάρει χρήματα από τις οικονομίες του. Η διαμάχη έληξε ειρηνικά μετά από επτά ώρες και ο Hussein επετράπη να κάνει ανάληψη 35.000 $ από τα 210.000 $ στον τραπεζικό λογαριασμό του, αφού όπως ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να πληρώσει τους λογαριασμούς του πατέρα του στο νοσοκομείο.

Το 2019, όταν η αξία της λιβανέζικης λίρας έπεσε κατακόρυφα και ο πληθωρισμός ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, η κυβέρνηση εφάρμοσε τραπεζικούς περιορισμούς με σκοπό να εμποδίσει τους ανθρώπους να κάνουν ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών. Στην πραγματικότητα, μπορούσαν να πάρουν μόνο αρκετά χρήματα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, παρά το γεγονός ότι είχαν σημαντικές οικονομίες ζωής στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Bassam al-Sheikh Hussein μπήκε στην τράπεζα της Βηρυτού στις 11 Αυγούστου οπλισμένος με ένα τουφέκι. Οι περισσότεροι από τους άλλους πελάτες κατάφεραν να ξεφύγουν πριν προλάβει να κλείσει τις πόρτες, αλλά παγίδευσε μαζί του έξι μέλη του προσωπικού και έναν πελάτη στην τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί και ο άνδρας κάποια στιγμή απείλησε να αυτοπυρποληθεί εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του, αλλά τελικά δεν τραυματίστηκε κανείς.

Μετά από μια επτάωρη αναμέτρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Husseinακουγόταν να φωνάζει «είναι όλοι ψεύτες», καθώς περπατούσε στην τράπεζα, συμφώνησε να απελευθερώσει όλους τους ομήρους αφού του επιτράπηκε να κάνει ανάληψη 35.000 $ από τον λογαριασμό ταμιευτηρίου του.

Καθώς τα νέα για τις ενέργειες του Bassam al-Sheikh Hussein εξαπλώθηκαν στη Βηρυτό, ένα πλήθος σχηματίστηκε έξω από το υποκατάστημα της Federal Bank για να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Κάποια στιγμή ακούστηκαν άνθρωποι να φωνάζουν «Κάτω η κυριαρχία των τραπεζών». Ερασιτεχνικά βίντεο με την κατάσταση ομηρίας άρχισαν επίσης να διαδίδονται στο διαδίκτυο, προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στον απελπισμένο άνδρα.

Ο Bassam al-Sheikh Hussein φέρεται να χρειαζόταν τις οικονομίες του για να πληρώσει τους ιατρικούς λογαριασμούς του νοσηλευόμενου πατέρα του (περίπου 50.000 $), καθώς και για τη θεραπεία του δικού του παιδιού. Η περίπτωσή του έχει γίνει πρωτοσέλιδο στον Λίβανο εδώ και μια εβδομάδα και η έκρηξη υποστήριξης από το ευρύ κοινό δεν ήταν παρά εντυπωσιακή.

Την Τρίτη, ο δικαστής Ghassan Khoury διέταξε την απελευθέρωση του Hussein, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ενημέρωσε τους εισαγγελείς ότι ήθελε να αποσύρει την καταγγελία της εναντίον του. Ωστόσο, πρόκειται να παραπεμφθεί σε ανακριτή, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκηθεί δίωξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη Πέμπτη: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» ‑ Έθιμα και παραδόσεις

Ιστορικά 09.04.2026
Τα τέσσερα γεγονότα που τιμά η Εκκλησία και τα συμβολικά έθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Απαγορεύεται ο χορός: Η ευρωπαϊκή χώρα που έχει αυστηρά μέτρα τη Μεγάλη Παρασκευή

Νέα Εποχή 09.04.2026
Γιατί ένα από τα πιο αυστηρά μέτρα περιορίζει τη διασκέδαση και επιβάλλει απόλυτη ηρεμία σε δημόσιους χώρους

Γιατί βάφουν οι Έλληνες τα αυγά κόκκινα το Πάσχα: Η ιστορία και η παράδοση που κρατά αιώνες

Stories 09.04.2026
Από τη θρησκευτική σημασία μέχρι το παιχνίδι του τσουγκρίσματος: όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το κόκκινο αυγό

Η οικογένεια Νεοζηλανδών που ζει χωρίς στομάχι

Stories 09.04.2026
H δύσκολη απόφαση που σώζει ζωές

Το τέλος των managers όπως τους ξέραμε: Όταν η AI μπαίνει στη μέση, αλλάζει όλο το παιχνίδι

Νέα Εποχή 09.04.2026
Η επόμενη μέρα στη δουλειά δεν έχει ιεραρχίες

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Πάσχα 09.04.2026
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Εντυπωσιακά έθιμα για τη γιορτή του Πάσχα στην Ελλάδα

Πάσχα 09.04.2026
Σε όλες τις περιοχές της χώρας

Το χωριό όπου φτιάχνεις μόνος σου τον καφέ: Η ελληνική εμπειρία που μοιάζει απίστευτη

Νέα Εποχή Χτες
Σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο σημείο της Αρκαδίας, ένα καφενείο χωρίς καφετζή επαναπροσδιορίζει την έννοια της φιλοξενίας

Το πιο απίθανο πασχαλινό έθιμο της Ευρώπης δε βάφει αυγά ‑ Φτιάχνει γιγάντια ομελέτα και τη μοιράζει σε χιλιάδες ανθρώπους

Νέα Εποχή Χτες
Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Σε αυτό το μέρος σπάνε 15.000 για μία και μόνο ομελέτα