E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαλκιδική: Ήρωας ναυαγοσώστης έσωσε δύο γυναίκες μέσα σε έξι ημέρες

Ακραίο το φαινόμενο με τους πνιγμούς στη Χαλκιδική

Δημοσίευση 5/8/2022 | 10:56

Χαλκιδική: Ήρωας ναυαγοσώστης έσωσε δύο γυναίκες μέσα σε έξι ημέρες

«Ήρωας» για εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής και δη της Σωζόπολης Χαλκιδικής έχει γίνει ο 34χρονος ναυαγοσώστης, έπειτα από την διάσωση δύο ηλικιωμένων γυναικών μέσα σε διάστημα έξι ημερών.

Αρχικά απέτρεψε τραγωδία, όταν ηλικιωμένη γυναίκα στην παραλία αυτή της Χαλκιδικής ανασύρθηκε δίχως να αναπνέει από τον ναυαγοσώστη σε αρκετά άσχημη κατάσταση, με το οξυγόνο της να έχει πέσει στο 60. Άμεσα ο ναυαγοσώστης Χρήστος Γαζής, μόλις έπεσε στην αντίληψη του πως υπήρχε αναστάτωση σε απόσταση 200 μέτρων από εκεί όπου βρίσκονταν, κατευθύνθηκε προς το σημείο και ανέσυρε την λουόμενη έξω από το νερό, οπότε και διαπίστωσε πως δεν ανέπνεε.

«Η γυναίκα ξύπνησε από το μηδέν»

«Της χορηγήθηκαν πέντε εμφυσήσεις με μάσκα Ambu, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει να αναπνέει. Στη συνέχεια, της χορήγησα οξυγόνο 15 λίτρα και σιγά σιγά επανήλθε ο κορεσμός του οξυγόνου στον οργανισμό της, όπως και οι αισθήσεις και η ομιλία της. Όταν ανασύρθηκε ο κορεσμός της είχε πέσει στο 60, ενώ μόλις την παρέλαβε το ΕΚΑΒ είχε ανέβει στο 92. Καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού η κυρία έβγαζε νερά από το στόμα της. Ουσιαστικά ξύπνησε από το μηδέν» ανέφερε στο GRTimes.gr ο ναυαγοσώστης που την επανέφερε στη ζωή.

Έπειτα, ο Χρήστος Γαζής αποκάλυψε πως πριν έξι μέρες είχε λάβει χώρα ίδιο περιστατικό, με μία κυρία 77 χρονών που έρχονταν στην περιοχή για περισσότερα από 40 χρόνια. «Πάντα πήγαινε στα ρηχά, διότι δεν ήξερε να κολυμπάει, ωστόσο δεν μου το είχε πει ποτέ. Σε μία φάση ήταν ακριβώς μπροστά από τον Πύργο και την επομένη την βλέπω να κολυμπάει «περίεργα». Οπότε κατευθύνθηκα προς τα εκεί και δύο μέτρα πριν φτάσω, απλά «έσβησε». Ήταν σε στάση «μέδουσα» όταν έφτασα κοντά της. Της έδωσα δύο εμφυσήσεις με το στόμα, άλλες τρεις με την Ambu και επανήλθε».

«Ήρωας» για τους κατοίκους

Τα δύο περιστατικά έφεραν πολλά χαμόγελα στην ευρύτερη περιοχή της Σωζόπολης, όπου δεκάδες κάτοικοι – λουόμενοι που επισκέπτονται την παραλία της, ευχαρίστησαν τον ναυαγοσώστη μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Να τονιστεί, πως ο ναυαγοσώστης – ήρωας της περιοχής εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια στον κλάδο και έχει συναντήσει εκατοντάδες πανομοιότυπα περιστατικά, ωστόσο στο σημείο που εργάζεται αυτό το καλοκαίρι του έχει κάνει εντύπωση η φιλοξενία των ανθρώπων και πως όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα οικογενειακό κλίμα, όπου όλοι προστατεύουν αλλήλους. «Οι άνθρωποι εδώ είναι αρκετά φιλόξενοι και μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση αυτό. Κάθε μέρα οι γιαγιάδες που έρχονται για το μπάνιο τους μου φέρνουν φρούτα, ενώ καταστηματάρχες της περιοχής με προσέχουν αρκετά».

«Ακραίο το φαινόμενο με τους πνιγμούς στη Χαλκιδική – Ούτε τα νησιά έχουν τόσους»

Σύμφωνα με τον κ. Γαζή τα περισσότερα περιστατικά πνιγμών αφορούν ηλικιωμένους λουόμενους, που έχουν ιστορικό με την υγειά τους. Με την Χαλκιδική, όπως λέει ο ίδιος, να βρίσκεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με τα νησιά της χώρας, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας των παραλιών της και των ρευμάτων που έχουν οι θαλάσσιες περιοχές της.

«Τα περιστατικά με τους πνιγμούς στη Χαλκιδική δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη χώρα και συνήθως είναι σε ακτές που επισκέπτονται συνταξιούχοι. Συμβαίνει συνέχεια και δεν πρόκειται όπως φαίνεται να σταματήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στα 20 μέτρα από την ακτή «σβήνουν» ή πνίγονται λίγο πιο μέσα. Μπορεί το ρεύμα να έχει κύμα ή στα ρηχά να είναι λίγο πιο «σκαφτά» σε κάποια σημεία, με αποτέλεσμα όταν πατήσει εκεί να βαθαίνει απότομα, να πανικοβληθεί και στη συνέχεια να πνιγεί».

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως οι Πύργοι των ναυαγοσωστών εν έτη 2022 έχουν εξοπλισμό σχεδόν ισάξιο με εκείνον του ΕΚΑΒ, ενώ υπάρχει ακόμη και απινιδωτής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα

Ελλάδα Χτες
Η πυρκαγιά καίει σε εργοστάσιο πλαστικών των Μεγάρων, θέση Παπά-Περιβόλι και κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου

Το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»: Πού βρίσκεται σήμερα το πρόσωπο της εμβληματικής φωτογραφίας του National Geographic

Κόσμος Χτες
Η Σαρμπάτ Γκούλα σε ηλικία 12 ετών έγινε η «πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία» στην ιστορία του National Geographic

Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρολογικό πίνακα

Ελλάδα Χτες
Για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο εκκενώθηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Επτά τραυματίες από σύγκρουση βαν με φορτηγό ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε με τις αισθήσεις της και διακομίστηκε μαζί με έξι ακόμα συνεπιβάτες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για ιατρική αξιολόγηση και φροντίδα

Σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα; Γίνεται – Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα!

Ελλάδα Χτες
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν

Τρόμος στην Τρούμπα: Έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί – Ποιος είναι ο δράστης με τις 26 συλλήψεις;

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη παρά τη σθεναρή αντίστασή του

Εφιαλτικό σενάριο για τη Γη – Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί όλη τη ζωή στον πλανήτη

Tech + Science Χτες
Οι διελεύσεις γειτονικών άστρων μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του ηλιακού συστήματος, προκαλώντας εκτίναξη πλανητών από την τροχιά τους ή σύγκρουση μεταξύ τους

Φοιτητικό επίδομα: Ανοιξε η πλατφόρμα ‑ Μέχρι πότε οι αιτήσεις, ποιοι παίρνουν έως 2.500 ευρώ

Οικονομία Χτες
Πώς κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι - Τι ισχύει για τους φοιτητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Hellenic Train: Γέμισε καπνούς αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο Έδεσσα ‑ Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
Αναστάτωση για δεκάδες επιβάτες λόγω βλάβης σε δρομολόγιο της Hellenic Train

Ναζαρέτ: Εισβολή σε ελληνορθόδοξη εκκλησία από τους «Στρατιώτες του Θεού»

Κόσμος Χτες
Η ομάδα «Στρατιώτες του Θεού» εισέβαλαν στον ναό ενώ ήταν κλειστός και χτύπησαν τις καμπάνες

Νέο σοκ για Τσιτσιπά ‑ Εκτός Wimbledon από την πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα Χτες
Μία ώρα και κάτι λεπτά διήρκησε η φετινή παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Wimbledon