E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαλκιδική: Ήρωας ναυαγοσώστης έσωσε δύο γυναίκες μέσα σε έξι ημέρες

Ακραίο το φαινόμενο με τους πνιγμούς στη Χαλκιδική

Δημοσίευση 5/8/2022 | 10:56

Χαλκιδική: Ήρωας ναυαγοσώστης έσωσε δύο γυναίκες μέσα σε έξι ημέρες

«Ήρωας» για εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής και δη της Σωζόπολης Χαλκιδικής έχει γίνει ο 34χρονος ναυαγοσώστης, έπειτα από την διάσωση δύο ηλικιωμένων γυναικών μέσα σε διάστημα έξι ημερών.

Αρχικά απέτρεψε τραγωδία, όταν ηλικιωμένη γυναίκα στην παραλία αυτή της Χαλκιδικής ανασύρθηκε δίχως να αναπνέει από τον ναυαγοσώστη σε αρκετά άσχημη κατάσταση, με το οξυγόνο της να έχει πέσει στο 60. Άμεσα ο ναυαγοσώστης Χρήστος Γαζής, μόλις έπεσε στην αντίληψη του πως υπήρχε αναστάτωση σε απόσταση 200 μέτρων από εκεί όπου βρίσκονταν, κατευθύνθηκε προς το σημείο και ανέσυρε την λουόμενη έξω από το νερό, οπότε και διαπίστωσε πως δεν ανέπνεε.

«Η γυναίκα ξύπνησε από το μηδέν»

«Της χορηγήθηκαν πέντε εμφυσήσεις με μάσκα Ambu, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει να αναπνέει. Στη συνέχεια, της χορήγησα οξυγόνο 15 λίτρα και σιγά σιγά επανήλθε ο κορεσμός του οξυγόνου στον οργανισμό της, όπως και οι αισθήσεις και η ομιλία της. Όταν ανασύρθηκε ο κορεσμός της είχε πέσει στο 60, ενώ μόλις την παρέλαβε το ΕΚΑΒ είχε ανέβει στο 92. Καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού η κυρία έβγαζε νερά από το στόμα της. Ουσιαστικά ξύπνησε από το μηδέν» ανέφερε στο GRTimes.gr ο ναυαγοσώστης που την επανέφερε στη ζωή.

Έπειτα, ο Χρήστος Γαζής αποκάλυψε πως πριν έξι μέρες είχε λάβει χώρα ίδιο περιστατικό, με μία κυρία 77 χρονών που έρχονταν στην περιοχή για περισσότερα από 40 χρόνια. «Πάντα πήγαινε στα ρηχά, διότι δεν ήξερε να κολυμπάει, ωστόσο δεν μου το είχε πει ποτέ. Σε μία φάση ήταν ακριβώς μπροστά από τον Πύργο και την επομένη την βλέπω να κολυμπάει «περίεργα». Οπότε κατευθύνθηκα προς τα εκεί και δύο μέτρα πριν φτάσω, απλά «έσβησε». Ήταν σε στάση «μέδουσα» όταν έφτασα κοντά της. Της έδωσα δύο εμφυσήσεις με το στόμα, άλλες τρεις με την Ambu και επανήλθε».

«Ήρωας» για τους κατοίκους

Τα δύο περιστατικά έφεραν πολλά χαμόγελα στην ευρύτερη περιοχή της Σωζόπολης, όπου δεκάδες κάτοικοι – λουόμενοι που επισκέπτονται την παραλία της, ευχαρίστησαν τον ναυαγοσώστη μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Να τονιστεί, πως ο ναυαγοσώστης – ήρωας της περιοχής εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια στον κλάδο και έχει συναντήσει εκατοντάδες πανομοιότυπα περιστατικά, ωστόσο στο σημείο που εργάζεται αυτό το καλοκαίρι του έχει κάνει εντύπωση η φιλοξενία των ανθρώπων και πως όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα οικογενειακό κλίμα, όπου όλοι προστατεύουν αλλήλους. «Οι άνθρωποι εδώ είναι αρκετά φιλόξενοι και μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση αυτό. Κάθε μέρα οι γιαγιάδες που έρχονται για το μπάνιο τους μου φέρνουν φρούτα, ενώ καταστηματάρχες της περιοχής με προσέχουν αρκετά».

«Ακραίο το φαινόμενο με τους πνιγμούς στη Χαλκιδική – Ούτε τα νησιά έχουν τόσους»

Σύμφωνα με τον κ. Γαζή τα περισσότερα περιστατικά πνιγμών αφορούν ηλικιωμένους λουόμενους, που έχουν ιστορικό με την υγειά τους. Με την Χαλκιδική, όπως λέει ο ίδιος, να βρίσκεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με τα νησιά της χώρας, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας των παραλιών της και των ρευμάτων που έχουν οι θαλάσσιες περιοχές της.

«Τα περιστατικά με τους πνιγμούς στη Χαλκιδική δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη χώρα και συνήθως είναι σε ακτές που επισκέπτονται συνταξιούχοι. Συμβαίνει συνέχεια και δεν πρόκειται όπως φαίνεται να σταματήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στα 20 μέτρα από την ακτή «σβήνουν» ή πνίγονται λίγο πιο μέσα. Μπορεί το ρεύμα να έχει κύμα ή στα ρηχά να είναι λίγο πιο «σκαφτά» σε κάποια σημεία, με αποτέλεσμα όταν πατήσει εκεί να βαθαίνει απότομα, να πανικοβληθεί και στη συνέχεια να πνιγεί».

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως οι Πύργοι των ναυαγοσωστών εν έτη 2022 έχουν εξοπλισμό σχεδόν ισάξιο με εκείνον του ΕΚΑΒ, ενώ υπάρχει ακόμη και απινιδωτής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στους 83 οι νεκροί από τη φωτιά στους ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ

Κόσμος 27.11.2025
Τουλάχιστον 250 οι αγνοούμενοι

Euroleague: Οριστική απόφαση για άμεση επιστροφή των αγώνων στο Ισραήλ

Αθλητικά Νέα 27.11.2025
Τέλος η εξορία για Μακάμπι και Χάποελ

Κεραμεικός: Ανδρας έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο

Ελλάδα 27.11.2025
Διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό»

Απογραφή ανελκυστήρων: Ζητούν δίμηνη παράταση ‑ Ο λόγος

Ελλάδα 27.11.2025
Αίτημα δίμηνης παράτασης της προθεσμίας απογραφής των ανελκυστήρων από την ΠΟΜΙΔΑ

Nεκρός στα 30 του από challenge υπερφαγίας fitness coach ‑ Έτρωγε 10.000 θερμίδες την ημέρα

Κόσμος 27.11.2025
Ο 30χρονος γυμναστής από τη Ρωσία έτρωγε καθημερινά μισή τούρτα, ζυμαρικά με μαγιονέζα, ένα μπέργκερ και δύο μικρές πίτσες

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής ‑ Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Ελλάδα 27.11.2025
Οδηγίες προς όλους τους υποψηφίους που θέλουν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Δύο γιγάντια καλαμάρια εμφανίστηκαν στη Μύκονο – Ντόπιος βούτηξε και τα έπιασε με τα χέρια

Ελλάδα 27.11.2025
Τα μαλάκια, μήκους περίπου ενός μέτρου το καθένα, κατέληξαν σε γνωστό εστιατόριο του νησιού

Έρχεται νέο μάθημα σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο

Ελλάδα 27.11.2025
Το νέο μάθημα θα διδάσκεται με την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή το 2026-27

Καιρός: Προβλέψεις χιονόπτωσης για Ευρώπη και Ελλάδα ‑ Τι δείχνει το ECMWF

Καιρός 27.11.2025
Η αποδυνάμωση του πολικού στροβίλου, εξαιτίας του πρώιμου φαινομένου SSW, ενδέχεται να επιτρέψει την κατά διαστήματα κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη

Αγρίνιο: Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα έπειτα από πτώση από τον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα 27.11.2025
Η γυναίκα εντοπίστηκε στο οδόστρωμα το πρωί της Πέμπτης

Γεγονός η πρώτη επιτυχημένη αλλαγή χρώματος ματιών στην Ελλάδα

Ελλάδα 27.11.2025
Πρόκειται για μία αισθητική επέμβαση - Χειρουργός οφθαλμίατρος εξήγησε πώς γίνεται