E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαλκιδική: Ήρωας ναυαγοσώστης έσωσε δύο γυναίκες μέσα σε έξι ημέρες

Ακραίο το φαινόμενο με τους πνιγμούς στη Χαλκιδική

Δημοσίευση 5/8/2022 | 10:56

Χαλκιδική: Ήρωας ναυαγοσώστης έσωσε δύο γυναίκες μέσα σε έξι ημέρες

«Ήρωας» για εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής και δη της Σωζόπολης Χαλκιδικής έχει γίνει ο 34χρονος ναυαγοσώστης, έπειτα από την διάσωση δύο ηλικιωμένων γυναικών μέσα σε διάστημα έξι ημερών.

Αρχικά απέτρεψε τραγωδία, όταν ηλικιωμένη γυναίκα στην παραλία αυτή της Χαλκιδικής ανασύρθηκε δίχως να αναπνέει από τον ναυαγοσώστη σε αρκετά άσχημη κατάσταση, με το οξυγόνο της να έχει πέσει στο 60. Άμεσα ο ναυαγοσώστης Χρήστος Γαζής, μόλις έπεσε στην αντίληψη του πως υπήρχε αναστάτωση σε απόσταση 200 μέτρων από εκεί όπου βρίσκονταν, κατευθύνθηκε προς το σημείο και ανέσυρε την λουόμενη έξω από το νερό, οπότε και διαπίστωσε πως δεν ανέπνεε.

«Η γυναίκα ξύπνησε από το μηδέν»

«Της χορηγήθηκαν πέντε εμφυσήσεις με μάσκα Ambu, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει να αναπνέει. Στη συνέχεια, της χορήγησα οξυγόνο 15 λίτρα και σιγά σιγά επανήλθε ο κορεσμός του οξυγόνου στον οργανισμό της, όπως και οι αισθήσεις και η ομιλία της. Όταν ανασύρθηκε ο κορεσμός της είχε πέσει στο 60, ενώ μόλις την παρέλαβε το ΕΚΑΒ είχε ανέβει στο 92. Καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού η κυρία έβγαζε νερά από το στόμα της. Ουσιαστικά ξύπνησε από το μηδέν» ανέφερε στο GRTimes.gr ο ναυαγοσώστης που την επανέφερε στη ζωή.

Έπειτα, ο Χρήστος Γαζής αποκάλυψε πως πριν έξι μέρες είχε λάβει χώρα ίδιο περιστατικό, με μία κυρία 77 χρονών που έρχονταν στην περιοχή για περισσότερα από 40 χρόνια. «Πάντα πήγαινε στα ρηχά, διότι δεν ήξερε να κολυμπάει, ωστόσο δεν μου το είχε πει ποτέ. Σε μία φάση ήταν ακριβώς μπροστά από τον Πύργο και την επομένη την βλέπω να κολυμπάει «περίεργα». Οπότε κατευθύνθηκα προς τα εκεί και δύο μέτρα πριν φτάσω, απλά «έσβησε». Ήταν σε στάση «μέδουσα» όταν έφτασα κοντά της. Της έδωσα δύο εμφυσήσεις με το στόμα, άλλες τρεις με την Ambu και επανήλθε».

«Ήρωας» για τους κατοίκους

Τα δύο περιστατικά έφεραν πολλά χαμόγελα στην ευρύτερη περιοχή της Σωζόπολης, όπου δεκάδες κάτοικοι – λουόμενοι που επισκέπτονται την παραλία της, ευχαρίστησαν τον ναυαγοσώστη μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Να τονιστεί, πως ο ναυαγοσώστης – ήρωας της περιοχής εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια στον κλάδο και έχει συναντήσει εκατοντάδες πανομοιότυπα περιστατικά, ωστόσο στο σημείο που εργάζεται αυτό το καλοκαίρι του έχει κάνει εντύπωση η φιλοξενία των ανθρώπων και πως όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα οικογενειακό κλίμα, όπου όλοι προστατεύουν αλλήλους. «Οι άνθρωποι εδώ είναι αρκετά φιλόξενοι και μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση αυτό. Κάθε μέρα οι γιαγιάδες που έρχονται για το μπάνιο τους μου φέρνουν φρούτα, ενώ καταστηματάρχες της περιοχής με προσέχουν αρκετά».

«Ακραίο το φαινόμενο με τους πνιγμούς στη Χαλκιδική – Ούτε τα νησιά έχουν τόσους»

Σύμφωνα με τον κ. Γαζή τα περισσότερα περιστατικά πνιγμών αφορούν ηλικιωμένους λουόμενους, που έχουν ιστορικό με την υγειά τους. Με την Χαλκιδική, όπως λέει ο ίδιος, να βρίσκεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με τα νησιά της χώρας, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας των παραλιών της και των ρευμάτων που έχουν οι θαλάσσιες περιοχές της.

«Τα περιστατικά με τους πνιγμούς στη Χαλκιδική δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη χώρα και συνήθως είναι σε ακτές που επισκέπτονται συνταξιούχοι. Συμβαίνει συνέχεια και δεν πρόκειται όπως φαίνεται να σταματήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στα 20 μέτρα από την ακτή «σβήνουν» ή πνίγονται λίγο πιο μέσα. Μπορεί το ρεύμα να έχει κύμα ή στα ρηχά να είναι λίγο πιο «σκαφτά» σε κάποια σημεία, με αποτέλεσμα όταν πατήσει εκεί να βαθαίνει απότομα, να πανικοβληθεί και στη συνέχεια να πνιγεί».

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως οι Πύργοι των ναυαγοσωστών εν έτη 2022 έχουν εξοπλισμό σχεδόν ισάξιο με εκείνον του ΕΚΑΒ, ενώ υπάρχει ακόμη και απινιδωτής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξανά υπέρ του Φειδία Παναγιώτου ο Έλον Μασκ: Ψηφίστε τον για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κόσμος 13.12.2025
Ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος είδε ένα βίντεο του ευρωβουλευτή από την Κύπρο κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ενθουσιάστηκε

Τι έβαλε πάλι! Η στιγμή που ο Στεφ Κάρι ευστοχεί από την άλλη άκρη του γηπέδου ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα 13.12.2025
Ο σούπερ σταρ έπαιξε για πρώτη φορά μετά τις 27 Νοεμβρίου

Η νέα Δύση του Τραμπ: Ρίχνει στη β` κατηγορία την Ευρώπη, αλλά «φλερτάρει» με Ιταλία, Πολωνία, Αυστρία και Ουγγαρία

Κόσμος 13.12.2025
Η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και οι αναφορές σε «Ευρώπη σε παρακμή» προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες - Η στοχευμένη προσέγγιση σε συγκεκριμένα κράτη - μέλη και η δυσαρέσκεια Τραμπ για τη G7 που οδηγεί... στην Core 5

Πέθανε σε ηλικία 9 ετών η μικρή influencer Μπρι Μπερντ μετά από μάχη με καρκίνο τελικού σταδίου

Κόσμος 13.12.2025
Η οικογένειά της ανακοίνωσε τον θάνατό της μέσω Instagram – Η μικρή Μπρι κατέγραφε επί χρόνια τη ζωή της με νευροβλάστωμα σταδίου 4

Πέθανε ο ηθοποιός Peter Greene, ο «κακός» του Pulp Fiction

Κόσμος 13.12.2025
Ο ηθοποιός Πίτερ Γκριν πέθανε την Παρασκευή (12.12.2025) στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, όπως έκανε γνωστό ο μάνατζέρ του

Αγωνία στην Κρήτη για την εξαφάνιση 33χρονου γιατρού ‑ Βρέθηκε το όχημά του, αλλά όχι ο ίδιος

Ελλάδα 13.12.2025
Silver Alert για τον 33χρονο γιατρό του Βενιζελείου Αλέξη Τσικόπουλο - Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των αρχών

«Υπήρξαν φορές που νόμιζα ότι θα πεθάνω»: Συμμορία Αλβανών και Ρουμάνων βίαζε ανήλικες

Κόσμος 13.12.2025
Τα μέλη της καταδικάστηκαν σε 40 χρόνια φυλακή συνολικά, «εξαγόραζαν» τις υπηρεσίες των θυμάτων τους με αλκοόλ και τσιγάρα

Διπλή ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά: Τέλος η «ομηρία» από χρέη

Οικονομία 13.12.2025
Απαλλάσσονται από διώξεις όσοι καταφεύγουν στη λύση της πτώχευσης ενώ, επιπλέον, το κράτος θα επιδοτεί με «voucher» επαγγελματίες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, προκειμένου να λάβουν υποστήριξη από ειδικούς επαγγελματίες

Βαρκελώνη: Τα γρήγορα αντανακλαστικά γυναίκας έσωσαν άνδρα που έπεσε στις ράγες του Μετρό

Κόσμος 13.12.2025
Στο βίντεο που δημοσίευσε η καταλανική αστυνομία, φαίνεται ένας νεαρός να περπατάει αποπροσανατολισμένος, να παραπατάει και να χτυπάει στον τοίχο της αποβάθρας προτού πέσει στις ράγες του τρένου

Ακριβότερα τα διόδια σε Αττική Οδό και αυτοκινητοδρόμους από την 1η Ιανουαρίου

Ελλάδα Χτες
Οι εταιρείες διαχείρισης ανακοίνωσαν αυξήσεις από 5-10 λεπτά στην Αττική Οδό και από 10 έως 40 λεπτά στις εθνικές οδούς