E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί αυτή η φωτογραφία έχει τρελάνει τους αστρονόμους

Υποστηρίζουν ότι ο GLASS-z13 υπήρχε πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια – Δείτε φωτογραφίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/7/2022 | 09:45

Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί αυτή η φωτογραφία έχει τρελάνει τους αστρονόμους

Μόλις μια εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων εικόνων από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, του πιο ισχυρού που σχεδιάστηκε ποτέ, οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι ενδέχεται να έχει ήδη ανακαλύψει τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει παρατηρηθεί στα χρονικά, ο οποίος υπήρχε πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια!

Με την ονομασία GLASS-z13, ο συγκεκριμένος γαλαξίας εκτιμάται ότι υπήρχε μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) – το κοσμικό φαινόμενο που αποτέλεσε την «αφετηρία» του σύμπαντος. Φέρεται, δηλαδή, να είναι 100 εκατομμύρια χρόνια προγενέστερος από το προηγούμενο ρεκόρ που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με όσα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Ρόχαν Ναϊντού από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ.

Ο Ναϊντού είναι ο βασικός συγγραφέας μιας μελέτης που αναλύει δεδομένα από τις πρώτες παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Τα δεδομένα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο για όλους τους αστρονόμους στον κόσμο.

Μια από τις κύριες αποστολές του υπερσύγχρονου διαστημικού τηλεσκοπίου είναι να παρατηρήσει τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, η οποία χρονολογείται πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Στην αστρονομία, η παρατήρηση απόμακρων αντικειμένων μοιάζει με ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Το φως του Ήλιου, για παράδειγμα, χρειάζεται οκτώ λεπτά για να φτάσει στη Γη. Παρατηρώντας όσο το δυνατόν πιο απόμακρα αντικείμενα, μπορούμε να αντιληφθούμε πώς ήταν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το φως από τον γαλαξία GLASS-z13 υπολογίζεται πως εκπέμπεται πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αν και αυτή η μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη, δημοσιεύτηκε ως «προεπισκόπηση» προκειμένου να είναι άμεσα προσβάσιμη από την κοινότητα των ειδικών. Έχει υποβληθεί προς δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση, σύμφωνα με τον Ναϊντού.

Ήδη πολλοί αστρονόμοι σχολιάζουν με ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη ανακάλυψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τα ρεκόρ στην αστρονομία ήδη παραπαίουν», έγραψε στο Twitter ο Τόμας Τσουρμπούχεν, επιστημονικός συνεργάτης της NASA, ο οποίος έκανε λόγο για «πολλά υποσχόμενο» εύρημα.

Μια δεύτερη επιστημονική ομάδα κατέληξε επίσης στο ίδιο συμπέρασμα με τον Ρόχαν Ναϊντού, κάτι που τον κάνει «πιο σίγουρο» για την εκτίμησή του.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε πριν από περίπου έξι μήνες. Κόστισε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια και τα καύσιμά του επαρκούν για περίπου 20 χρόνια. Ως εκ τούτου, οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να μάθουν πολλά από τα μυστικά του σύμπαντος τα επόμενα χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρήτη, Πομπηία και Στόουνχεντζ: Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2025 που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε

Πολιτισμός 29.12.2025
Ο λαβύρινθος 4.000 ετών και ο μύθος του Μινώταυρου – Νέα ευρήματα σε Πομπηία, Ισπανία και Γαλλία

Ο γνωστός πυγμάχος Αντονι Τζόσουα ενεπλάκη σε τροχαίο με δυο νεκρούς

Κόσμος 29.12.2025
Το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σ` ένα ακινητοποιημένο φορτηγό

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που αστυνομικός σώζει γυναίκα πριν πηδήξει από γέφυρα και αυτοκτονήσει στο Τενεσί

Κόσμος 29.12.2025
Η γυναίκα ήταν έτοιμη να πηδήξει από τη γέφυρα του ποταμού Holston, όταν ένας αστυνομικός παρενέβη και την απομάκρυνε με ασφάλεια

Νέα Ιωνία: Στο νοσοκομείο γυναίκα που παρασύρθηκε από μπετονιέρα

Ελλάδα 29.12.2025
Αγνωστες παραμένουν οι συνθήκες του ατυχήματος

Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ: Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

Auto + Moto 29.12.2025
Δώδεκα χρόνια σιωπής και ελπίδας. Από εκείνη την ημέρα, ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά δημόσια

Αρης Μουγκοπέτρος: Στα δικαστήρια Τρίπολης ώστε να απολογηθεί για την ενδοοικογενειακή απειλή

Ελλάδα 29.12.2025
Ο Αρης Μουγκοπέτρος απολογείται στον ανακριτή, έπειτα από μήνυση της εν διαστάσει συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή

Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες πρέπει να τακτοποιηθούν πριν από την εκπνοή του 2025

Οικονομία 29.12.2025
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους φορολογούμενους

Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες: Νέες κινητοποιήσεις το μεσημέρι με αποκλεισμό παρακαμπτήριων δρόμων

Ελλάδα 29.12.2025
Σε Νίκαια, Μάλγαρα και Μπράλο αναμένεται να κοπεί πλήρως την κυκλοφορία

Βλάβη σε συρμό της μπλε γραμμής του Μετρό ‑ Μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια

Ελλάδα 29.12.2025
Eχει ακινητοποιηθεί στον σταθμό Εθνική Αμυνα

«Πέτα το όπλο σου»: Ο ήρωας της παραλίας στο Σίδνεϊ περιγράφει τη στιγμή που ακινητοποίησε τον ένοπλο

Κόσμος 29.12.2025
«Δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους να σκοτώνονται μπροστά μου, δεν θέλω να ακούω το όπλο του, δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους να ουρλιάζουν και να ικετεύουν»