E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σίνζο Αμπε: Ποιος και γιατί σκότωσε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας

Σοκαρισμένη η Ιαπωνία

Δημοσίευση 8/7/2022 | 18:33

Σίνζο Αμπε: Ποιος και γιατί σκότωσε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας

Ο ύποπτος άνδρας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είναι ένας άνεργος 41 ετών, ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι, ο οποίος είπε στους ανακριτές ότι χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο όπλο, σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία. Φέρεται να παραδέχθηκε πως τον σκότωσε γιατί πίστευε πως ο Άμπε συνδεόταν με μια οργάνωση την οποία όπως δηλώνει, στοχοθέτησε.

“Αυτό είναι που ισχυρίζεται ο ύποπτος και εμείς διαπιστώσαμε ότι (το όπλο που χρησιμοποιήθηκε) σαφώς φαίνεται αυτοσχέδιο, αλλά η ανάλυσή μας εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη“, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας αστυνομικός της περιφέρειας Νάρα, όπου έγινε η δολοφονία.

Ο Άμπε δέχτηκε επίθεση στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του και μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου αργότερα κατέληξε.

Η αστυνομία της Νάρα δεν είναι σε θέση να πει εάν η οργάνωση την οποία ο ύποπτος δηλώνει ότι στοχοθέτησε, υπάρχει σήμερα. Θα ερευνήσει εάν ο ‘Αμπε είχε σχέση με “συγκεκριμένη οργάνωση” που ανέφερε ο ύποπτος, ενώ ερευνά ακόμη γιατί ο ‘Αμπε αποτέλεσε στόχο, ανάμεσα σε άλλους πιθανούς στόχους που συνδέονται με “συγκεκριμένη οργάνωση”.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ο ύποπτος ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι

Για την αστυνομία παραμένει ασαφές εάν οι σφαίρες ήταν επίσης αυτοσχέδιες. Η αστυνομία συνέλλεξε πολλά μεταλλικά θραύσματα από το σημείο της δολοφονίας, και δεν μπορεί να πει εάν προέρχονται από σφαίρες. Το υλικό του αυτοσχέδιου όπλου είναι ένα μίγμα υλικών όπως το μέταλλο και το ξύλο, όπως δήλωσε. Ωστόσο η αστυνομία δεν μπορεί να πει εάν το αυτοσχέδιο όπλο ήταν ένα τρισδιάστατο τυπωμένο όπλο.

Η αστυνομία ερευνά εάν ο ύποπτος έδρασε μόνος του.

Επίσης η αστυνομία δεν μπορεί να αποκαλύψει εάν το σύστημα ασφαλείας μπορεί να είναι αυστηρότερο για έναν πρώην πρωθυπουργό παρά για άλλους βουλευτές.

Ο ύποπτος δήλωσε ότι είχε εργαστεί στο Ναυτικό των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας επί τρία χρόνια και ότι η οργή του σε βάρος του Αμπε δεν είχε να κάνει με την πολιτική.

Το προφίλ του δράστη σκιαγράφησε ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιότο, Αντώνης Καραΐσκος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θυμίζουμε ότι η Ιαπωνία δεν έχει στρατό γιατί απαγορεύεται από το Σύνταγμά της» σημείωσε σχολιάζοντας τις έως τώρα πληροφορίες που αναφέρουν πως το άτομο που έκανε την επίθεση είναι πρώην μέλος των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας και συμπλήρωσε πως «φαίνεται ότι ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό κι από εκεί ίσως είχε κάποιες γνώσεις και πιθανόν να έφτιαξε το όπλο μόνος του».

Πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία

Το νοσοκομείο που προσπάθησε να σώσει τον Άμπε ανακοίνωσε πως ο πρώην πρωθυπουργός απεβίωσε στις 5:03 μ.μ. (11:03 ώρα Ελλάδας), περίπου 5,5 ώρες αφού πυροβολήθηκε. Ένας γιατρός είπε πως ο Άμπε πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία από δύο βαθιά τραύματα, το ένα από τα οποία στη δεξιά πλευρά του λαιμού του. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δεν είχε ζωτικές ενδείξεις.

Σοκαρισμένη η Ιαπωνία

Σοκ και θλίψη προκάλεσε στην ιαπωνική κοινωνία η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, σε μία χώρα όπου υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στην οπλοκατοχή και όπου η πολιτική βία είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Από τον προστατευόμενό του, εν ενεργεία πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα μέχρι τους απλούς πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξε κύμα έκφρασης θλίψης σε μια χώρα όπου η πολιτική βία είναι σπάνια – ενδεικτικό ότι η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην ή ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός ήταν πριν από σχεδόν 90 χρόνια.

«Είμαι υπερβολικά σοκαρισμένη», είπε η κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόικε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου προτού ακόμη ανακοινωθεί ο θάνατος του Άμπε, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

«Όποιος και αν είναι ο λόγος, μια τέτοια στυγερή ενέργεια είναι απολύτως ασυγχώρητη. Είναι προσβολή της δημοκρατίας», δήλωσε η Κόικε.

Ο Κόκι Τανάκα, ένας 26χρονος υπάλληλος στο τμήμα πληροφορικής μιας εταιρείας στο κέντρο του Τόκιο, εξέφρασε μια παρόμοια άποψη: «Έμεινα εμβρόντητος που κάτι τέτοιο συνέβη στην Ιαπωνία».

Στην Ιαπωνία, οι περιορισμοί που αφορούν την οπλοκατοχή δεν επιτρέπουν στους πολίτες να οπλοφορούν και οι κυνηγοί που διαθέτουν σχετική άδεια επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μόνο κυνηγετικά όπλα.

Οι ιδιοκτήτες όπλων είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα, να περνούν από γραπτές εξετάσεις και να υποβάλλονται σε εξέταση της ψυχικής τους κατάστασης, ενώ ελέγχεται και το ποινικό μητρώο τους.

Οι επιθέσεις με όπλα, όταν συμβαίνουν, συνήθως περιλαμβάνουν κακοποιούς της μαφίας «yakuza», που χρησιμοποιούν παράνομα όπλα.

Όταν σημειώνονται πολύνεκρες δολοφονίες, όπως το 2016 όταν είχαν δολοφονηθεί 19 άνθρωποι σε ένα ίδρυμα για άτομα με νοητική υστέρηση, συνήθως το φονικό όπλο είναι μαχαίρι.

Ασυνήθιστες είναι και οι επιθέσεις με στόχο πολιτικούς. Τα τελευταία 50 χρόνια είναι λιγοστές οι επιθέσεις που σημειώθηκαν, με προεξάρχουσα εκείνη το 2007, όταν δολοφονήθηκε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι από έναν κακοποιό, ένα περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών κατά της οπλοκατοχής.

Η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην πρωθυπουργός ήταν το 1936 στη διάρκεια του ακραίου προπολεμικού μιλιταρισμού στη χώρα.

Ο αδελφός του Άμπε, ο υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι, αρνήθηκε να σχολιάσει τα ρεπορτάζ αυτά.

Οι αντιδράσεις στην επίθεση κατά του Άμπε -πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί ο θάνατός του- κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το θέμα που κυριάρχησε μέχρι το μεσημέρι στο ιαπωνικό Twitter ήταν το «Abe-san» (Σ.τ.Σ: στα ιαπωνικά, το san είναι ένας τίτλος σεβασμού που προστίθεται στο τέλος ενός ονόματος).

«Δεν μπορώ να σταματήσω να τρέμω. Αυτό ήταν το τέλος της ειρηνικής Ιαπωνίας», έγραψε στο Twitter ένας χρήστης του, ο Nonochi.

«Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που θα ήθελα να εξαφανιστούν, αλλά η δολοφονία είναι αδιανόητη. Αυτή είναι η αρχή του τέλους για τη δημοκρατία μας», σχολίασε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπόθεση αιμομιξίας στις ΗΠΑ: Τι ποινή πήρε ο πατέρας που οδήγησε την 18χρονη κόρη του στην αυτοκτονία

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Η καταδίκη του 41χρονου Στίβεν Τσάβεζ σε μόλις ένα χρόνο φυλάκιση κομητείας προκάλεσε οργή στην Καλιφόρνια, καθώς η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή της μέγιστης ποινής.

Θάνατος 30χρονου επιβάτη σε πτήση από Λάρνακα προς Μάντσεστερ: Έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Η αστυνομία ανέφερε ότι διερευνά αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο άνδρας είχε συμπεριφερθεί επιθετικά, διαταράσσοντας την τάξη κατά τη διάρκεια της πτήσης, και ότι ο πιλότος είχε ζητήσει προτεραιότητα προσγείωσης

Μουντιάλ 2026: Το μυστήριο του ρολογιού και το αίτημα της Τουρκίας για επανάληψη

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Η Τουρκία ζήτησε επανάληψη του αγώνα με την Παραγουάη λόγω επεισοδίου με τον διαιτητή και το ρολόι, αλλά η FIFA απέρριψε το αίτημα

Βίντεο ντοκουμέντο: Η πτώση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου ‑ Κολύμπησαν για να σωθούν οι χειριστές

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
O χειριστής και ο συγκυβερνήτης που επέβαιναν στο ελικόπτερο είναι καλά στην υγεία τους

Πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο Μέτσοβο

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Εν ζωή οι δύο επιβαίνοντες

Ο Μπιλ Γκέιτς λέει ότι μόνο αυτά τα τέσσερα επαγγέλματα θα επιβιώσουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί τη λέξη-κλειδί των τελευταίων 12 μηνών, με τη ραγδαία εξάπλωσή της τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στις επιχειρήσεις να έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο

Απίστευτο: Ξεκίνησαν δεήσεις σε εκκλησίες για τους λαγοκέφαλους στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Κληρικοί του παλαιού ημερολογίου σε Αττική και Εύβοια προσεύχονται για να σταματήσει η εξάπλωση του εισβολικού είδους

results.it.minedu.gov.gr: Βγήκαν οι βαθμολογίες για τις Πανελλαδικές 2026

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας και με SMS η ενημέρωση των υποψηφίων - Ανοίγει ο δρόμος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου

Φριχτός θάνατος για δύο φίλες που περπατούσαν σε διάβαση πεζών: Αυτοκίνητο τις χτύπησε και τις εγκατέλειψε

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
«Δεν ξέρω αν ήταν μεθυσμένος, αλλά πάντως πάτησε το γκάζι και αυτό είναι το αποτέλεσμα»

Ψάχνουν το κίνητρο του εγκλήματος στην Καλλιθέα: Δεν φαίνεται να υπάρχει οπαδικό υπόβαθρο, κανείς δεν έχει αναζητήσει το θύμα ως τώρα

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι πρόκειται για επεισόδιο με οπαδικό υπόβαθρο, το σενάριο αυτό απομακρύνεται καθώς δράστης και θύμα φορούσαν μπλούζα της ίδιας ομάδας