E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αεροπορικά Ταξίδια: Πότε δικαιούσαι επιστροφή χρημάτων ή αποζημίωση

Σε ποιες περιπτώσεις μπορείς να ζητήσεις χρήματα από τις αεροπορικές εταιρείες.

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 6/7/2022 | 11:55

Αεροπορικά Ταξίδια: Πότε δικαιούσαι επιστροφή χρημάτων ή αποζημίωση
Unsplash

Κάτι που πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί όλοι όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο και υπάρχουν πολλές -άνευ λόγου συνήθως- καθυστερήσεις και ακυρώσεις, είναι το εάν δικαιοούμαστε αποζημίωση ή επιστροφή των χρημάτων που καταβάλαμε.

Εμείς κάναμε μια διαδικτυακή έρευνα στα επίσημα site των αεροπορικών εταιρειών και σου παραθέτουμε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορείς να το ψάξεις παραπάνω και να διεκδικήσεις τα χρήματα που σου αντιστοιχούν, ανάλογα την περίπτωση.

ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΤΗΣΗΣ

Σε περίπτωση που η πτήση σου ακυρωθεί από την εταιρεία με την οποία ταξιδεύεις, έχεις δικαίωμα να ζητήσεις πλήρη επιστροφή χρημάτων και σε κάποιες περιπτώσεις και αποζημίωση. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης σου σε διάστημα 14 ημερών πριν από την ημερομηνία αναχώρησης δικαιούσαι από την εκάστοτε εταιρεία: 1) Πλήρη ή μερική επιστροφή χρημάτων του ποσού του εισιτηρίου σου με πτήση επιστροφής προς το αρχικό σημείο αναχώρησης, εάν απαιτείται. 2) Συντομότερη κατά το δυνατόν εναλλακτική μεταφορά προς τον τελικό σου προορισμό. 3) Καινούριο εισιτήριο για τον τελικό σου προορισμό σε μεταγενέστερη ημερομηνία της επιλογής σου.

Η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να σου καταβάλει το αντίστοιχο ποσό εντός 7 ημερών σε μετρητά, ή τραπεζική κατάθεση, ή εντολή τραπέζης ή τραπεζική επιταγή. Εναλλακτικά, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν ακόμα να προσφέρουν αποζημίωση σε μορφή ταξιδιωτικών κουπονιών ή άλλων υπηρεσιών, αλλά μόνο κατόπιν υπογεγραμμένης συμφωνίας μαζί σου.

ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΤΗΣΗΣ

Εάν, από την άλλη, βρίσκεσαι στην αναμονή για να επιβιβαστείς και ανακοινωθεί ότι η πτήση σου αναβάλλεται για αργότερα, μπορείς και πάλι να ζητήσεις αποζημίωση, αναλόγως την περίσταση. Για αρχή, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να φυλάξεις τα ταξιδιωτικά σου έγγραφα (κάρτα επιβίβασης, κ.λ.π.). Στη συνέχεια, ανάλογα με την καθυστέρηση και την απόσταση της πτήσης, η αεροπορική εταιρεία υποχρεούται να σου προσφέρει τρόφιμα και ποτά, μειώνοντας έτσι την ταλαιπωρία σου. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν θα πρέπει να τα απαιτήσεις.Τώρα, εάν η πτήση σου έχει καθυστέρηση πάνω από 3 ώρες, δικαιούσαι σημαντική αποζημίωση αναλόγως την απόσταση. Δηλαδή, εάν το μήκος της πτήσης σου δεν υπερβαίνει τα 1500 χλμ., δικαιούσαι αποζημίωση από € 250 από την αεροπορική εταιρεία. Η αξία της αποζημίωσής σου αυξάνεται σε € 400 όταν η πτήση είναι μεταξύ 1500 και 3500 χλμ. Τέλος, η αποζημίωσή σου θα αυξηθεί έως € 600, εάν η πτήση σου είναι μακρύτερη από 3500 χλμ. 

Οι παραπάνω αποζημιώσεις, ισχύουν και σε περίπτωση άρνησης των υπαλλήλων να σε επιβιβάσουν στο αεροσκάφος (π.χ. επειδή έφτασες τελευταία στιγμή). Επιπλέον, σε περίπτωση που χάσεις πτήση με άμεση ανταπόκριση λόγω καθυστέρησης του πρώτου αεροσκάφους δικαιούσαι αποζημίωση. Αυτό, όμως ισχύει μόνο για ενιαίο εισιτήριο κι όχι για δύο διαφορετικές πτήσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Cocktail trends για το 2024

Food 23.04.2024
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις 23.04.2024
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind 23.04.2024
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα

Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους

Body+Mind Χτες
«Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα… για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά», όπως λέει και διάσημο ρητό

Το μόνο μπουφάν που χρειάζεσαι την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αυτό

Style Χτες
Προσθέτει μια νότα casual κομψότητας σε κάθε σύνολο

Ο βασικός «ένοχος» για καρδιακά προβλήματα

Body+Mind Χτες
Πως μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση του

Kαθάρισε το πρόσωπό σου σωστά: Πώς να το κάνεις σαν επαγγελματίας

Body+Mind Χτες
Μαθαίνουμε από τις celebs που έχουν στις ομάδες τους, τους καλύτερους beauty experts

Κόλπα στο μακιγιάζ για να φαίνονται τα μάτια σου μεγαλύτερα

Style Προχτές
Τα tips που θα κάνουν τη διαφορά