E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας

Όχι στα νταηλίκια

Δημοσίευση 5/7/2022 | 12:37

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απηύθυνε ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός, ανάμεσα σε άλλα, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Επίσης, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της ενωμένης Ευρώπης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με τον πόλεμο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να έχει επιστρέψει στα ευρωπαϊκά εδάφη και να έχει προκαλέσει ενεργειακή κρίση την οποία η ΕΕ πρέπει να την αντιμετωπίσει.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας για την πρόσκληση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε την ΕΕ των επόμενων δεκαετιών». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2015 και στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί σαν σήμερα.

Το τίμημα ήταν βαρύ είπε ο κ. Μητσοτάκης, θύμισε τα capital controls, ενώ τόνισε ότι το τρίτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015, είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε «ευχαριστώ» στην Ευρώπη που στήριξε τη χώρα για να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα η Ελλάδα, τόνισε, ότι είναι τρίτη σε ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ενώ αναφέρθηκε στις άλλες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν.

«Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Έπειτα, υπενθύμισε ότι η Χρυσή Αυγή δεν παίζει πλέον ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας απέναντι στον κοροναϊό και στην κοινή αντιμετώπισή του από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος που η Ελλάδα υπεράσπισε τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ υπενθύμισε τι είχε γίνει στον Έβρο.

«Οι εθνικές προκλήσεις είναι συχνά και κοινοτικές»

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τομέα της οικονομίας.

Οι εθνικές προκλήσεις είναι συχνά και κοινοτικές είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη, χωρίς τη συνέπεια του κράτους στην οποία απευθύνεται αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάπτυξη, για τη μείωση της ανεργίας, για την αποπληρωμή του χρέους δύο χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό, για την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «υβριδική απειλή» στα σύνορα, στις εθνικές απειλές από την Τουρκία, υπήρξαν φυσικές καταστροφές και στη συνέχεια ήρθε η πανδημία, περιγράφοντας το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο είχε να κινηθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει συνεργασία στον αμυντικό τομέα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Έπειτα, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις αλλαγές στο Νέο ΕΣΥ.

Αυτό δείχνει «τον κοινωνικό προσανατολισμό της δράσης μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και οι προκλήσεις είναι συνεχείς μετά την κρίση.

«Κάναμε διαδοχικές ελαφρύνσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή», είναι οι λέξεις που συνοψίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια επισήμανε ότι υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού και η καθιέρωση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

«Η πρόοδος της οικονομίας πρέπει να συμβαδίζει με την πρόοδο της κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ελληνοτουρκικά

Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας με την αναιτιολόγητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ανέδειξε τα προβλήματα στην ενέργεια και τις πληθωριστικές τάσεις που υπάρχουν.

Στη συνέχεια καταδίκασε όσους δεν παίρνουν θέση απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας.

Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές, είπε ο πρωθυπουργός.

Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια, τόνισε.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις απέναντι στα προβλήματα που φέρνει ο πόλεμος. Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στην απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει η ΕΕ να βρεθεί απέναντι στη δημαγωγία και να μιλήσει με απλό και κατανοητό τρόπο σε κάθε Ευρωπαίο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια ότι χρειάζεται ενιαίο ενεργειακό σχέδιο και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει η Ελλάδα.

Διασώσαμε 6.000 ναυαγούς ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε σχέση με το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, «όλους από την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την Ευρώπη και τον ρόλο της στο αμέσως επόμενο διάστημα παρά τη δύσκολη συγκυρία σε όλα τα επίπεδα.

Μάλιστα, χαρακτήρισε δύσκολο τον χειμώνα που έρχεται, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τέλος, επισήμανε τους άξονες στους οποίους η ΕΕ πρέπει να κινηθεί αποτελεσματικά το επόμενο διάστημα:

  • Ευρωπαϊκή άμυνα (συμπεριλαμβάνεται το μεταναστευτικό)
  • Τραπεζική ενοποίηση και προστασία καταθέσεων
  • Ενιαίο ενεργειακό σχέδιο
  • Εμβάθυνση της δημοκρατίας
  • Διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κινητά τηλέφωνα: Μεγάλες αλλαγές από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύει για iOS και Android

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Οι νέοι κανόνες για τη μεταφορά δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα στοχεύουν να διευκολύνουν την εναλλαγή μεταξύ smartphones με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την έκπτωση 4%

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 15 Μαΐου δικαιούνται έκπτωση 4%

Έκλεψε από τον εργοδότη του 146.000 ευρώ, χειροπέδες σε υπάλληλο στη Θεσπρωτία

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Ο υπάλληλος παραβίασε παράθυρο αποθήκης της επιχείρησης στην οποία εργάζεται και αφαίρεσε το μεγάλο χρηματικό ποσό που είχε κρυμμένο ο ιδιοκτήτης

Ηλιούπολη: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τη δεύτερη 17χρονη – Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν για τη δεύτερη 17χρονη που έπεσε από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας στην Ηλιούπολη

Χανταϊός: Σε τι διαφέρει από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με ειδικό

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει πως ο χανταϊός δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό - Οι διαφορές τους

Τραγωδία σε χωριό της Λάρισας: Νεκρός 58χρονος που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του

Ελλάδα 12.05.2026
Ο άτυχος άνδρας έκανε αγροτικές εργασίες στο χωράφι του με το τρακτέρ

Ηλιούπολη: Οι δύο 17χρονες ήθελαν να αυτοκτονήσουν ‑ Το σημείωμα πριν την πτώση

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σοκ από την κοινή βουτιά θανάτου των δύο 17χρονων συμμαθητριών – Το χρονικό της τραγωδίας, το αποχαιρετιστήριο μήνυμα - Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες που τις ώθησαν στο απονενοημένο διάβημα

21χρονη θα υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των ποδιών της που «κλείδωσαν» στην ευθεία και λυγίζουν ανάποδα

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Παρά τη δύσκολη κατάσταση, προσπαθεί να παραμείνει αισιόδοξη

Κέρκυρα: 56χρονος βρέθηκε νεκρός μετά την απολογία του για υπόθεση παιδικής πoρνoγραφίας

Ελλάδα 12.05.2026
Δίπλα στον 56χρονο εντοπίστηκε κυνηγετικό όπλο

ΟΗΕ: Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αν παραμείνουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 12.05.2026
Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμό, καθώς η κρίση στο Ορμούζ εμποδίζει την παραγωγή λιπασμάτων, προειδόποιε ο ΟΗΕ

Φρίκη στο Σαράγεβο: Μέλος βασιλικής οικογένειας έκανε σαφάρι ανθρώπων από... ελικόπτερο!

Κόσμος 12.05.2026
Νέες αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν στη Βοσνία

Ηλιούπολη: Έπεσαν από τον 6ο όροφο δύο 17χρονες ‑ Νεκρή η μία, διασωληνωμένη η φίλη της

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τα δύο νεαρά κορίτσια βρέθηκαν στο κενό κάτω από άγνωστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες