E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανελλαδικές 2022: Μεγάλη πτώση των βάσεων

«Βουτιά» έως 300 μόρια σε περιζήτητες σχολές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/7/2022 | 10:11

Πανελλαδικές 2022: Μεγάλη πτώση των βάσεων
unsplash

«Πτώση των βάσεων» αναμένεται να σημειωθεί στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με το φροντιστή-εκπαιδευτικό, Γιώργο Χατζητέγα.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ε.Π.) των Ανθρωπιστικών Σπουδών, αναφέρει ο κ. Χατζητέγας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα παρατηρηθεί σημαντική πτώση των βάσεων, που οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή μείωση των υποψηφίων κατά 4.300 υποψηφίους (-19% από πέρυσι). Οι αναμενόμενες πτώσεις θα ξεκινήσουν από τα 300 μόρια στα υψηλόβαθμα τμήματα και θα υπερβούν τα 1.000 μόρια στα τμήματα της μεσαίας ζήτησης.

Στο 2ο Ε.Π. των Θετικών Σπουδών επίσης θα σημειωθεί πτώση, τόσο εξαιτίας -κι εδώ- λιγότερων υποψηφίων (-500), αλλά και των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά. Η πτώση, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, «θα είναι λίγων δεκάδων μορίων στα υψηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών Πολυτεχνικών Σχολών, ενώ θα φτάνει τα 400 μόρια στα τμήματα μεσαίας ζήτησης».

Στο 3ο Ε.Π. των Σπουδών Υγείας, «παρά την αύξηση των υποψηφίων κατά 800 περίπου, διαπιστώθηκαν χαμηλότερες επιδόσεις των ανταγωνιστικών υποψηφίων στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες στη Βιολογία, τη Φυσική και τη Χημεία», επισημαίνει ο κ. Χατζητέγας. Από την άλλη, οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές. Με αυτή την εξομάλυνση, αλλά και με την αλλαγή των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων, οι βάσεις στις Ιατρικές Σχολές θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, από 100 έως 250 μόρια σε όλα τα περιζήτητα τμήματα. Η τελευταία Ιατρική Σχολή αναμένεται να κινηθεί στα 18.000 μόρια.

Στο 4ο Ε.Π. Οικονομίας και Πληροφορικής θα έχουμε πτώσεις στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά σημαντική άνοδο στις μεσαίες, «το εύρος της οποίας δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί λόγω των νέων Συντελεστών Βαρύτητας», λέει ο κ. Χατζητέγας. Σε αυτό το πεδίο υπάρχει άνοδος του αριθμού των υποψηφίων κατά 900 άτομα, άλλωστε ο συγκεκριμένος προσανατολισμός είναι ο πολυπληθέστερος των ΓΕΛ, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, καθώς συγκεντρώνει το 35% των διαγωνισθέντων.

Ο κ. Χατζητέγας περιμένει να απορριφθεί το 1/3 των υποψηφίων από τα ΓΕΛ, ως αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πέρσι το 45% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ είχε περάσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το 66% των υποψηφίων των ΓΕΛ. Φέτος, ο κ. Χατζητέγας εκτιμά, πως τα αντίστοιχα ποσοστά θα είναι πιθανόν λίγο μικρότερα.

ΕΠΑΛ

Οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν για τα Πανεπιστήμια από τα ΕΠΑ.Λ. μειώθηκαν από 16.039 πέρσι σε 14.579 φέτος (μείωση της τάξεως του 9%). «Για τον λόγο αυτό αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων σε όλους τους Τομείς των ΕΠΑ.Λ., η οποία ενισχύεται και από την επαύξηση της βαθμολογικής συμμετοχής των Μαθηματικών και της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη διαμόρφωση των μορίων», καταλήγει ο κ. Χατζητέγας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H 15χρονη μαθήτρια κατάφερε να εκπλήξει τους επιστήμονες με εφεύρεση 12 δολαρίων

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η Χάνα Χερμπστ από τη Φλόριντα σχεδίασε σε ηλικία 15 ετών μια συσκευή παραγωγής ενέργειας από θαλάσσια ρεύματα με κόστος μόλις 12 δολαρίων και κέρδισε διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό.

Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: Κατέληξε ένας από τους εργαζόμενους που είχαν τραυματιστεί στη μεγάλη φωτιά

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης από έκρηξη σε επιχείρηση ανταλλακτικών και συνεργείο βαρέων οχημάτων στη βιομηχανική ζώνη

Γλυκά Νερά: Η δολοφονία της Καρολάιν γίνεται σειρά ‑ Πότε και πού κάνει πρεμιέρα

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Σε διεθνή συνδρομητική πλατφόρμα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο η σειρά για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, μετά από 14 ημέρες γυρισμάτων σε Αλόννησο και Αττική

Απειλητικά συνθήματα έξω από το σπίτι της Βολουδάκη ‑ Μαρινάκης: «Έχουμε απέναντί μας εγκληματίες»

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: Η στοχοποίηση ανθρώπων και οικογενειών, η απειλή βίας και η καλλιέργεια μίσους δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία

Ιράν: «Ελέγχουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Χτύπημα σε κυπριακό πλοίο και επιθέσεις σε κράτη του Κόλπου μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
«Και θα διατηρήσουμε τον έλεγχο με την ισχύ μας» λέει ο εκπρόσωπος της επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της Βουλής - Αγνοείται ένας Ινδός, μέλος του πληρώματος του M/V GFS Galaxy - Αυστηρές οδηγίες στα πλοία που πλέουν στα Στενά

Ανατροπή στο θανατηφόρο δυστύχημα της 15χρονης αθλήτριας του ΠΑΟΚ – Ο 48χρονος αρνείται ότι οδηγούσε το απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Ο άνδρας ισχυρίζεται πως δεν βρισκόταν πίσω από το τιμόνι, ενώ ο πατέρας της ανήλικης ζητά εξηγήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση οι Αρχές

Καιρός: Σημάδια απότομης ανόδου της θερμοκρασίας μετά τις 15 Ιουλίου – Γιατί δεν μιλάμε ακόμα για καύσωνα

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η διάρκεια του φαινομένου και οι ελάχιστες νυχτερινές θερμοκρασίες θα κρίνουν αν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του ως καύσωνα

Παγκόσμιο Κύπελλο: Νέο «σκάνδαλο» στο Μουντιάλ; Τι λέει η FIFA για τον αμφιλεγόμενο αποκλεισμό της Νορβηγίας και τι διαμαρτύρονται οι Νορβηγοί

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η Νορβηγία ισχυρίζεται ότι η μπάλα άγγιξε το καλώδιο της spidercam πριν από το γκολ του Μπέλιγχαμ, με τη FIFA να απαντά μέσω των δεδομένων του αισθητήρα.

Θερινές εκπτώσεις 2026: Από αύριο 13/7 οι μειώσεις τιμών ‑ τι να προσέχουν οι αγοραστές

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η εκπτωτική περίοδος λήγει στις 31 Αυγούστου - ανοιχτά τα καταστήματα την πρώτη Κυριακή

Θλίψη στο ποδόσφαιρο: Έφυγε από τη ζωή πρώην παίκτης της ΑΕΚ

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Το πορτογαλικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε στο πένθος με τον θάνατο του Μανού σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 43 ετών

Αργεντινή ‑ Ελβετία 3‑1 (παρ.): Γκολάρα Αλβαρες στέλνει τους παγκόσμιους πρωταθλητές στα ημιτελικά

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η Ελβετία αντιστάθηκε με δέκα παίκτες, αλλά ένα εκπληκτικό τέρμα του Αλβαρες στην παράταση έκρινε την πρόκριση της Αργεντινής