LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πού ήταν ο πρώτος ζωολογικός κήπος στον κόσμο;

Και ποιος είναι ο παλαιότερος

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 30/6/2022 | 00:53

Πού ήταν ο πρώτος ζωολογικός κήπος στον κόσμο;

Η αλήθεια είναι ότι οι ιστορικοί δεν γνωρίζουν με απόλυτη σιγουριά ποιος έφτιαξε τον πρώτο ζωολογικό κήπο ή πότε φτιάχτηκε. Αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι συνέβη πριν από πολύ καιρό... και μπορούμε να υποθέσουμε πως ένας ήταν ο παλαιότερος.

Η ανθρώπινη περιέργεια με τα ζώα πηγαίνει πίσω όσο και οι άνθρωποι. Στις παλαιότερες σπηλαιογραφίες που ανακαλύφθηκαν, μερικές από τις οποίες είναι ηλικίας έως και 40.000 ετών, υπάρχουν περισσότερες εικόνες ζώων παρά ανθρώπων. Σε κάποιο σημείο, οι άνθρωποι άρχισαν να αιχμαλωτίζουν και να κρατούν ζώα για να μπορούν να τα κοιτάζουν από κοντά όποτε θέλουν.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Nekhen έχουν βρει κτίρια από περίπου το 3500 π.Χ. που περιέχουν λείψανα αιχμαλώτων ιπποπόταμων, μπαμπουίνων και ελεφάντων – ζώων που δεν είναι εγγενή στην Αίγυπτο. Αλλά η ζωή δεν ήταν εύκολη για αυτά τα ζώα. Πιθανότατα είχαν σύντομη ζωή και τα λείψανά τους δείχνουν ενδείξεις σοβαρών τραυματισμών.

Ο τάφος του Αιγύπτιου φαραώ Sahure, ο οποίος πέθανε γύρω στο 2500 π.Χ., περιλαμβάνει ρεαλιστικές εικόνες Σύριων αρκούδων που φορούν γιακά και λουριά. Πιστεύεται ότι είχαν επιστραφεί από μια εμπορική αποστολή. 

Η πρώτη δημόσια έκθεση ζώων μπορεί να δημιουργήθηκε από τη βασίλισσα της Αιγύπτου Hatshepsut γύρω στο 1480 π.Χ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ζωολογικός κήπος ξεκίνησε με ζώα που έφεραν στο σπίτι από μια αποστολή που η βασίλισσα έστειλε σε μια μακρινή χώρα γνωστή ως Punt, η οποία μπορεί να ήταν η σύγχρονη Ερυθραία. Δεν είναι σαφές γιατί έχτισε τον ζωολογικό κήπο, αλλά μπορεί να ήταν για να επιδείξει τον πλούτο της. Η κράτηση επικίνδυνων και εξωτικών ζώων σε αιχμαλωσία ήταν μερικές φορές ένας τρόπος για τους κυβερνήτες να δείξουν πόσο ισχυροί είναι.

Οι πρώιμοι ζωολογικοί κήποι βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα, ο αυτοκράτορας Wen-Wang λέγεται ότι έχτισε έναν «Κήπο της Νοημοσύνης» γύρω στο 1060 π.Χ. Περιλάμβανε ελάφια, πουλιά και πολλά ψάρια. Στην Αγγλία, ο βασιλιάς Ερρίκος Α' ίδρυσε ένα θηριοτροφείο περίπου το 1110 ως μέρος της βασιλικής περιουσίας στο Woodstock, στο Oxfordshire. Η συλλογή του περιελάμβανε τίγρεις, καμήλες, λιοντάρια και σκαντζόχοιρους. Αυτή η συλλογή μεταφέρθηκε τελικά στον Πύργο του Λονδίνου το 1235, περίπου την εποχή που ο βασιλιάς Ερρίκος Γ' έλαβε τρία λιοντάρια από τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρώμης Φρειδερίκο Β'. Η συλλογή ζώων έμεινε σε αυτή τη θέση για 600 χρόνια.

Στην Αμερική, ο Montezuma II είχε έναν ζωολογικό κήπο στο Tenochtitlan, τώρα γνωστό ως Πόλη του Μεξικού, στα τέλη του 1500. Περιλάμβανε πολλά πουλιά, σαρκοφάγα θηλαστικά και φίδια. Αυτός ο ζωολογικός κήπος ήταν τόσο μεγάλος που απασχολούνταν 300 άτομα για τη φροντίδα των ζώων.

Ο παλαιότερος ζωολογικός κήπος που λειτουργεί – ακόμα ανοιχτός στο ίδιο μέρος – είναι ο ζωολογικός κήπος Schönbrunn, ο οποίος χτίστηκε στη Βιέννη το 1752. Ο ζωολογικός κήπος φημίζεται για το ότι είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε πολλές σχεδιαστικές καινοτομίες, όπως η διατήρηση των ζώων σε φυσιολατρικά περιβάλλοντα και η συναρμολόγηση πολλών ειδών σε ένα περίβλημα.

Οι ζωολογικοί κήποι έχουν προχωρήσει πολύ, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο φροντίζουν τα ζώα. Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους σημερινούς ζωολογικούς κήπους είναι επίσης οργανισμοί διατήρησης, που επικεντρώνονται στην προστασία των απειλούμενων ζώων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς