LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οφείλουμε ένα αντίο κι ένα ευχαριστώ στον Internet Explorer

Στον αγαπημένο μας Internet Explorer που δέχτηκε τα πυρά των memes και αποφάσισε να μας αφήσει

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 25/6/2022 | 00:04

Οφείλουμε ένα αντίο κι ένα ευχαριστώ στον Internet Explorer

Ήταν η πρώτη μας πόρτα για τον κόσμο και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.

Μετά από 27 χρόνια, η Microsoft αποχαιρέτησε επιτέλους το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Internet Explorer και θα ανακατευθύνει τους χρήστες του Explorer στην πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος περιήγησης Edge. Θα μπορούσε κανείς να πει, πως ο Explorer εξερευνησε τον κόσμο όσο μπορούσε.

Από τις 15 Ιουνίου, η Microsoft τερμάτισε την υποστήριξη για τον Explorer σε πολλές εκδόσεις των Windows 10 – που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον παραγωγικότητα, αξιοπιστία ή ενημερώσεις ασφαλείας. Ο Explorer θα παραμείνει ένα πρόγραμμα περιήγησης που λειτουργεί, αλλά δε θα προστατεύεται καθώς εμφανίζονται νέες απειλές.

Είκοσι επτά χρόνια είναι πολύς χρόνος στους υπολογιστές. Πολλοί θα έλεγαν ότι αυτή η κίνηση είχε καθυστερήσει πολύ. Ο Explorer έχει ξεπεραστεί εδώ και πολύ καιρό από τους ανταγωνιστές του και η χρόνια κακής εμπειρίας χρήστη τον έχει κάνει το επίκεντρο πολλών αστείων στο Διαδίκτυο.

Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1994 από τον Thomas Reardon και εν συνεχεία υπό την καθοδήγηση του Benjamin Slivka, με χρήση του πηγαίου κώδικα του Spyglass, Inc. Mosaic, ένα πρώιμο εμπορικό πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Στα τέλη του 1994, η Microsoft αδειοδοτήθηκε να εισπράττει τα έσοδα από το Spyglass Mosaic για τρεις μήνες συν ένα ποσοστό των εσόδων που δεν ανήκουν στη Microsoft.  

Προς τιμήν του, ο Explorer εισήγαγε για πρώτη φορά πολλούς χρήστες των Windows στις χαρές του διαδικτύου. Εξάλλου, μόλις το 1993 ο Tim Berners-Lee, ο πατέρας του Ιστού, κυκλοφόρησε το πρώτο δημόσιο πρόγραμμα περιήγησης ιστού (που εύστοχα ονομάζεται WorldWideWeb).

Η παροχή του Explorer ως προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησής του σήμαινε ότι ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας βάσης χρηστών των Windows δεν θα είχε εναλλακτική λύση. Αλλά αυτό είχε ένα κόστος και η Microsoft τελικά αντιμετώπισε πολλαπλές αντιμονοπωλιακές έρευνες διερευνώντας το μονοπώλιό της στην αγορά των προγραμμάτων περιήγησης.

Ωστόσο, παρόλο που υπήρχαν πολλά άλλα προγράμματα περιήγησης (συμπεριλαμβανομένου του Netscape Navigator, το οποίο ήταν προγενέστερο του Explorer), ο Explorer παρέμεινε η προεπιλεγμένη επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι περίπου το 2002, όταν κυκλοφόρησε ο Firefox.

Τα προβλήματα πολλά εδώ και καιρό. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής κριτικής αφορά την αρχιτεκτονική ασφαλείας και τον βαθμό υποστήριξης των ανοιχτών προτύπων. Μεγάλο μέρος αυτής της κριτικής έχει να κάνει με προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια.  

Στο μέτωπο της ασφάλειας, ο Explorer έδειξε το αληθινό του πρόσωπο με όλες του τις αδυναμίες, τις οποίες οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύτηκαν εύκολα και επιτυχώς.

Ενώ η Microsoft μπορεί να έχει διορθώσει πολλές από αυτές τις αδυναμίες σε διαφορετικές εκδόσεις του προγράμματος περιήγησης, η υποκείμενη αρχιτεκτονική εξακολουθεί να θεωρείται ευάλωτη από τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας. Η ίδια η Microsoft το έχει αναγνωρίσει:

… Ο Explorer εξακολουθεί να βασίζεται σε τεχνολογία 25 ετών. Είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης παλαιού τύπου που είναι αρχιτεκτονικά ξεπερασμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ασφαλείας του σύγχρονου ιστού.

Ό,τι και να έρθει μετά από αυτόν ένα πράγμα πρέπει να του το δώσουμε πριν του κουνήσουμε το μαντήλι. Ήταν η πρώτη μας πόρτα για τον κόσμο και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Κι ας αργούσε πολύ να μας απαντήσει...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς