E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Kindineyei h ellinikh glwssa grafontas... γκρίκλις;

Ανησυχία για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας

Δημοσίευση 16/11/2013 | 00:00

Kindineyei h ellinikh glwssa grafontas... γκρίκλις;

Η ελληνική γλώσσα, γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες. Αυτά είναι τα greeklish που χρησιμοποιούνται σήμερα από πλήθος ανθρώπων, κυρίως νέων, στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στα γραπτά μηνύματα των κινητών τηλεφώνων.

Η χρήση τους έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ατελείωτες συζητήσεις, όχι μόνο από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από το χώρο των σχολείων, για το εάν η χρήση τους καταστρέφει την ελληνική γλώσσα ή όχι.

Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί και οι γλωσσολόγοι που ανησυχούν για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας από τη χρήση των greeklish, ενώ αρκετοί είναι κι αυτοί που βρίσκουν θετικές πλευρές στη χρήση τους.

«¶λλο γλώσσα κι άλλο γραφή της γλώσσας», ξεκαθαρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, ο καθηγητής λατινικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, και συνεχίζει: «Δεν πιστεύω ότι τα greeklish συνιστούν απειλή για την ελληνική γλώσσα και γι' αυτό δεν πρέπει να κινδυνολογούμε».

Παρ' όλα αυτά, υποστηρίζει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες των greeklish τείνουν να ξεχάσουν τη σωστή γραφή των λέξεων και γίνονται ανορθόγραφοι.

Ο φιλόλογος Νίκος Κονίδας, δηλώνει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ότι όλοι όσοι ασχολούνται με την ελληνική γλώσσα έχουν επίγνωση του θέματος και ενημερώνονται συνεχώς για τις νέες τάσεις και συνήθειες των μαθητών.

«Μόνη της, η τάση αυτή δεν μπορεί να επηρεάσει την ελληνική γραφή. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η απουσία του βιβλίου από τον ελεύθερο χρόνο, που οξύνουν το φαινόμενο της γλωσσικής κρίσης», λέει.

Επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους τα greeklish πρέπει να περιοριστούν, μιλώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν στην ορθογραφία, τη σύνταξη και γενικότερα στην έκφραση. Παρ' όλα αυτά δεν αρνείται τη θετική πλευρά της χρήσης τους, που είναι το να γράφεις γρήγορα. «Αν υπάρχει χρήση με μέτρο, θα οδηγηθούμε στον περιορισμό του φαινομένου», επισημαίνει.

Ο Νίκος Σερασκέρης, 17 χρόνων, μαθητής Λυκείου, χρησιμοποιεί στις διαδικτυακές συνομιλίες του τα greeklish: «Γράφω μόνο σε greeklish γιατί αποφεύγω να κάνω ορθογραφικά λάθη και επικοινωνώ πιο γρήγορα και άμεσα με τους φίλους μου», λέει και συνεχίζει: «Καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνω υποβαθμίζει τη γλώσσα μου, αλλά συνεχίζω να χρησιμοποιώ αυτόν τον τρόπο λόγω συνήθειας, αλλά και ευκολίας».

Η 18χρονη Φένια Τούτση, μαθήτρια λυκείου, λέει πως χρησιμοποιεί τα greeklish μόνο στις συνομιλίες της στο Facebook, φροντίζοντας, όπως λέει, να χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο τρόπο γραφής με μέτρο, καθώς πιστεύει ότι η υπερβολική χρήση των greeklish οδηγεί στην αποξένωση από την ελληνική γλώσσα.

Θεωρεί πάντως, πως ο συγκεκριμένος τρόπος έχει πολλά θετικά στοιχεία. «Δεν χρειάζεται να προσέχεις την ορθογραφία, δεν χρειάζονται τονισμοί και δεν αρνούμαι πως έχουν πια γίνει μόδα».

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που κρατούν την παράδοση της ελληνικής γραφής, όπως ο δικηγόρος Μάνος Ατζαράκης: «Δεν θέλω να ξεχάσω να γράφω», δηλώνει απόλυτα και προσθέτει:

«Είναι μια μόδα που δεν πρόκειται να περάσει, γιατί οι άνθρωποι που δεν ξέρουν να γράφουν, τους απωθεί όλο και περισσότερο η ιδέα του να γράψουν στη γλώσσα τους».

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από φτώχεια και πείνα στις μεγαλύτερες γκαλερί του κόσμου: Το θαύμα της γυναίκας που τόλμησε στα 78

Πρόσωπα 02.01.2026
Ξεκίνησε στα 78, θριάμβευσε στα 90, έζησε μέχρι τα 101: η πιο δυνατή υπενθύμιση ότι ποτέ δεν είναι αργά

King Kazu: Ο άνθρωπος που νίκησε τον χρόνο υπογράφει το 40ό του επαγγελματικό συμβόλαιο!

Αθλητισμός 02.01.2026
Στα 59 του χρόνια, ο αειθαλής Kazuyoshi Miura αποδεικνύει ότι το πάθος δεν έχει ημερομηνία λήξης, συνεχίζοντας το ποδοσφαιρικό του παραμύθι στη Fukushima United.

Γιατί όλοι μιλάνε για το Soft Life; Το trend που φέρνει ηρεμία στην καθημερινότητα

Νέα Εποχή Χτες
7 βήματα για να μπεις κι εσύ στη νέα, ήρεμη εποχή της ζωής σου

Ο κανόνας ‑ παγίδα που κρίνει τη ζωή σου στη φυλακή ‑ όπως τον εξήγησε ο πιο σκληρός άντρας του Χόλιγουντ

Πρόσωπα Χτες
Ο Ντάνι Τρέχο δεν είναι απλώς ένας σκληροτράχηλος κινηματογραφικός ήρωας

Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες
Χαρές, δυσκολίες και προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Χτες
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες

Η μέρα που εξαφανίστηκε: Η χώρα που ... πήδηξε από τις 29 στις 31 Δεκεμβρίου!

Νέα Εποχή Προχτές
Όταν μια χώρα άλλαξε ζώνη ώρας και πέρασε στην επόμενη μέρα χωρίς να τη ζήσει

Πού σε πάει η μικρότερη γέφυρα του κόσμου; Σε άλλη χώρα!

Stories Προχτές
Περπατάς δύο βήματα και είσαι αλλού