E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Αναπαύσου εν ειρήνη»: Τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer της Microsoft

Mετά από 27 χρόνια... περιήγησης στο διαδίκτυο

Δημοσίευση 15/6/2022 | 20:56

«Αναπαύσου εν ειρήνη»: Τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer της Microsoft

Η Microsoft είχε ανακοινώσει από τις αρχές του 2021 το τέλος του Internet Explorer, που κυκλοφόρησε σε έντεκα διαδοχικές εκδόσεις, και τον Μάιο του 2021 έδωσε την ημερομηνία της 15ης Ιουνίου του 2022

H Microsoft αποχαιρέτησε επίσημα σήμερα το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο Internet Explorer, ένα από τα πρώτα εργαλεία αναφοράς για πλοήγηση στο διαδίκτυο στα μέσα της δεκαετίας του 1990, πριν μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό και ξεπεραστεί στη συνέχεια κυρίως από την Google.

Η χρήση του Explorer θα εξακολουθεί να είναι δυνατή, αλλά ο γίγαντας από το Redmond (Πολιτεία της Ουάσινγκτον) δεν θα κάνει πλέον ενημερώσεις ή τροποποιήσεις στο πρόγραμμα περιήγησης, που κυκλοφόρησε σχεδόν πριν από 27 χρόνια, τον Αύγουστο του 1995. Η Microsoft είχε ανακοινώσει από τις αρχές του 2021 το τέλος του Internet Explorer, που κυκλοφόρησε σε έντεκα διαδοχικές εκδόσεις, και τον Μάιο του 2021 έδωσε την ημερομηνία της 15ης Ιουνίου του 2022.

Ο όμιλος σκοπεύει τώρα να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο πρόγραμμα περιήγησής του Edge, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015 και επιτρέπει πλοήγηση «γρηγορότερη, ασφαλέστερη και πιο σύγχρονη από τον Explorer», τόνισε πέρυσι η Microsoft. Η εταιρεία έχει επίσης εξασφαλίσει ότι με το Edge οι χρήστες μπορούν να επισκέπτονται ιστοτόπους και εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για να λειτουργούν με τον Explorer. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Kinsta, ο Explorer αντιπροσώπευε μόνο το 2% της αγοράς των προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο, έναντι 77% για το Google Chrome, 8% για το Safari (Apple) και 5% για το Edge.

Μετά την κυκλοφορία του, ο Explorer είχε αντικαταστήσει γρήγορα το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα περιήγησης στην ιστορία του διαδικτύου, το Netscape, σε σημείο που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το 90% των χρηστών να χρησιμοποιεί το πρόγραμμα. Μηνύματα νοσταλγών του Internet Explorer έχουν σαρώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποτίσουν ένα τελευταίο φόρο τιμής στο μπλε γράμμα «e» που κοσμεί εδώ και καιρό τις οθόνες εκατοντάδων εκατομμυρίων υπολογιστών.

«Έχω την ηλικία του Internet Explorer. Ήταν τα παιδικά μου χρόνια. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε στο Twitter ο Μπράιαν Κέλερ, ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής στο Μίσιγκαν. «Σας ευχαριστούμε που ήσασταν το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης για λήψη του Chrome και του Firefox εδώ και 14 χρόνια», είπε ειρωνικά στο Twitter ο Έντι Σουλίστιο, ένας Ινδονήσιος επιχειρηματίας.

Το 1997, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον μήνυσε τη Microsoft για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, ιδίως σε ό,τι αφορούσε τον Explorer. Η προσφυγή κατέληξε το 2001 σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος προέβλεπε ότι η Microsoft δεσμευόταν να μην αναγκάζει τους κατασκευαστές υπολογιστών να αρνούνται να επιλέξουν λογισμικό διαφορετικό από το δικό της. Η εταιρεία είχε επίσης συμφωνήσει να διαθέσει δεδομένα για τα προγράμματά της σε εκδότες λογισμικού, αλλά δεν είχε δεσμευτεί σχετικά με τον Explorer.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο «κανόνας του 80%» που ακολουθεί ο Μαρκ Ζουκερμπεργκ

Stories 13.09.2025
Τον ακολουθούσαν και οι Albert Einstein και Steve Jobs

Τελικά η ζωή των Μορμόνων είναι μια μεγάλη φούσκα;

Stories 13.09.2025
Μια σειρά στο Hulu έρχεται να τινάξει στον αέρα όλα τα κλισέ, αν και...

Ένα χωριό με λεβάντες και... νεύρα! Γιατί οι κάτοικοι θέλουν τους τουρίστες μόνο τις καθημερινές

Stories 13.09.2025
Η ισπανική πόλη που δεν θέλει τουρίστες τα Σαββατοκύριακα

Οι... «Υπολογίστριες»: Η ξεχασμένη γυναικεία δουλειά που έφτιαξε το μέλλον

Πρόσωπα 13.09.2025
Πριν οι υπολογιστές γίνουν μηχανές, ήταν γυναίκες. Κυριολεκτικά.

Η ταραχώδης ζωή της Αγκάθα Κρίστι

Πρόσωπα 13.09.2025
Οι σταθμοί στη ζωή της που τη σημάδεψαν

Το μονοπάτι του Όρεγκον: Ο αηδιαστικός λόγος που πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν διασχίζοντάς το

Ιστορικά 13.09.2025
Η ιστορία του ανθρώπου είναι γεμάτη από τέτοιες ιστορίες

Τι θα γινόταν αν δεν βυθιζόταν ο Τιτανικός;

Ιστορικά 13.09.2025
Οι πολλές συνέπειες του ναυαγίου

Ο πιο «τυχερός άνθρωπος της Καρδίτσας» και το τραγικό τέλος του

Stories 13.09.2025
«Μακάρι να είχα σκίσει αυτό το λαχείο»

Η ενηλικίωση που περίμενε τέσσερις δεκαετίες η ιαπωνική μοναρχία

Stories Χτες
Η μείωση του πληθυσμού έφτασε και στην αυτοκρατορική οικογένεια

Στην Ελβετία πάνε στη δουλειά… κολυμπώντας στο ποτάμι!

Νέα Εποχή Χτες
Όταν τα νερά είναι τόσο καθαρά που το πρωινό δρομολόγιο γίνεται… βουτιά αναψυχής

Μια Ελληνίδα στο χαρέμι: Το μιούζικαλ που ξεγέλασε όλη την Ελλάδα ‑ Πού γυρίστηκε

Stories Χτες
Το μυστικό πίσω από τη θρυλική ταινία του Δαλιανίδη