E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Είναι το ψωμί χωρίς γλουτένη πιο υγιεινό από το κανονικό ψωμί;

Δημοσίευση 7/6/2022 | 12:47

Είναι το ψωμί χωρίς γλουτένη πιο υγιεινό από το κανονικό ψωμί;

Ας δούμε ποια είναι τελικά η αλήθεια γύρω από τον μύθο της κατανάλωσης γλουτένης. 

Στο φούρνο ή στο σούπερ μάρκετ οι διαφορετικές επιλογές ψωμιού πλέον καλύπτουν πολλά ράφια. Και ανάμεσα σε όλα τα διαφορετικά καρβελάκια και φρατζολάκια, με αλεύρι λευκό, ολικής και πολύσπορο υπάρχει μερικές φορές η επιλογή ψωμιού χωρίς γλουτένη, που μπορεί να κοστίζει περίπου δύο φορές περισσότερο από τα αντίστοιχα σταρένια. Είναι όμως και μια πιο θρεπτική επιλογή;

Όπως συμβαίνει συχνά με τις διατροφικές ερωτήσεις, η απάντηση εξαρτάται άμεσα από ατομικούς παράγοντες αλλά για τους περισσότερους από εμάς η επιλογή ενός ψωμιού χωρίς γλουτένη αντί για ένα ψωμί με βάση το σιτάρι δεν είναι μια εγγενώς πιο θρεπτική επιλογή, σύμφωνα με έρευνα διαιτολόγων (1). Μάλιστα τα ψωμιά χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι πιο ακριβά ενώ έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής (2).

3 περιπτώσεις που πρέπει να αποφεύγετε τη γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους κόκκους του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης. Στο παραδοσιακό ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, η γλουτένη σχηματίζει ένα πρωτεϊνικό πλέγμα που κάνει τη ζύμη συνεκτική και ελαστική και δίνει στο ψωμί μια μαστιχωτή υφή.

Όμως η γλουτένη ή άλλα συστατικά του σιταριού μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε ορισμένους. Για το 1 τοις εκατό των ανθρώπων παγκοσμίως που έχουν κοιλιοκάκη, μια σοβαρή αυτοάνοση κατάσταση που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης, η πρωτεΐνη προκαλεί εντερική βλάβη που μπορεί να βλάψει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως διάρροια, απώλεια βάρους, κόπωση, αναιμία και φουσκάλες, φαγούρα εξάνθημα (3). Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της κοιλιοκάκης είναι η αυστηρή και δια βίου αποφυγή της γλουτένης.

Για κάποιους πάλι με ηπιότερες ευαισθησίες που σχετίζονται με το σιτάρι, η κατανάλωση του κόκκου δεν προκαλεί την εντερική βλάβη που βρίσκεται στην κοιλιοκάκη, αλλά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία και συμπτώματα όπως κόπωση και πονοκέφαλο που συνήθως υποχωρούν όταν αποφεύγεται το σιτάρι. Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι έχουν αυτή την πάθηση, που ονομάζεται Μη-Κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη, αλλά μπορεί να είναι πιο συχνή από την κοιλιοκάκη.

Μια τρίτη, πολύ λιγότερο συχνή πάθηση που σχετίζεται με το σιτάρι είναι η αλλεργία στο σιτάρι, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όπως διάρροια, έμετο, πρήξιμο του προσώπου ή δυσκολία στην αναπνοή μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες μετά την κατανάλωση σιταριού.

Είναι τελικά τα προϊόντα χωρίς γλουτένη αθώα;   

Εάν έχετε κοιλιοκάκη, ευαισθησία στο σιτάρι ή αλλεργία στο σιτάρι, το ψωμί χωρίς γλουτένη είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή. Υπάρχουν όμως και καταναλωτές που προτιμούν τα προϊόντα χωρίς γλουτένη για να μειώσουν τη φλεγμονή ή να καταναλώνουν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Πιστεύουν επίσης ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι  πιο υγιεινά ή πιο φυσικά και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη αφού σύμφωνα με τους διατροφολόγους τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν περισσότερα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι ενώ περιέχουν μικρότερα ποσοστά φυτικών ινών, βιταμινών και σιδήρου (4). 

Η παρασκευή ψωμιού χωρίς γλουτένη είναι μια τεχνολογική πρόκληση και οι κατασκευαστές τείνουν να βασίζονται σε συστατικά όπως εξευγενισμένα άλευρα ρυζιού, πατάτας ή ταπιόκας, τα οποία περιέχουν πολύ λιγότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από τα αλεύρια σίτου που είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες Β φολικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη, ενώ τα άλευρα που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα χωρίς γλουτένη γενικά δεν περιέχουν αυτά τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά. 

Το ψωμί χωρίς γλουτένη λοιπόν είναι απαραίτητη επιλογή για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη λόγω κάποιας πάθησης ή αλεργίας αλλά όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουμε κάτι να κερδίσουμε από την κατανάλωσή του, ίσα ίσα μας κοστίζει και περισσότερο!

Πηγές

  1. Επιστημονικό άρθρο “Nutritional Considerations of the Gluten-Free Diet¨ διαθέσιμο στο pubmed.gov

  2. Φυλλάδιο Bazaar, διαθέσιμο στο Fylladiomat.gr

  3. Επιστημονικό άρθρο “What is Celiac Disease?” διαθέσιμο στο Celiac.org

Fibre, διαθέσιμο στο Coeliac.org.uk

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίσημη κυκλοφορία του Viber Ads Manager για μικρομεσαίες διαφημιστικές εταιρείες και διαφημιζόμενους στην Ελλάδα

Tech Προχτές
Η αυτοδιαχειριζόμενη πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διαφημιζόμενους να δημιουργούν και να διαχειρίζονται διαφημιστικές καμπάνιες στο Viber

5 δημιουργικοί & αποτελεσματικοί τρόποι για να προωθήσετε τη μικρή σας επιχείρηση με το Rakuten Viber

Tech 26.06.2025
Ξεκινήστε με αυτές τις πέντε στρατηγικές και δείτε την επιχείρησή σας να αναπτύσσεται με τρόπους που δε φανταζόσασταν

Red Nights by Campari x Pullman Club: Tετάρτη 2 Ιουλίου στο Okupa Athens

Better life 26.06.2025
Κλείσε τη θέση σου για μία βραδιά γεμάτη signature γεύσεις & Campari cocktails

Zohos: Μια γαστρονομική όαση στην καρδιά της Πλάκας

Better life 24.06.2025
Στο zohos η ελληνική φύση και η παράδοση συναντούν τη δημιουργικότητα και την αυθεντική φιλοξενία

Gajah The Secret Island: Επιστρέφει δυναμικά στην αθηναϊκή σκηνή με νέο μενού και νέα φιλοσοφία

Better life 16.06.2025
Η αγαπημένη όαση της Αθήνας, το Gajah The Secret Island, επέστρεψε δυναμικά και πιο ανανεωμένο από ποτέ, την Τρίτη 27 Μαΐου

Release Athens 2025: Avenged Sevenfold, Palaye Royale σε μια βραδιά ‑ δυναμίτη!

Better life 12.06.2025
To recap μιας καταπληκτική εμφάνισης!

Κλέλια & Εμμανουήλ: Μια αληθινή φιλία, πολλές στιγμές Fridays™ – «Το ζεις και με το παραπάνω»

Better life 11.06.2025
Αυτή η αυθεντική σχέση γίνεται η καρδιά της καμπάνιας!

Λάμψη και πολιτισμός στο 11ο Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών

Better life 11.06.2025
Μερικά από τα πιο λαμπρά αστέρια του παγκόσμιου χορού θα βρίσκονται στο ιστορικό Θέατρο Δόρα Στράτου από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2025

Παρουσίαση προγράμματος πρώιμης παιδικής παρέμβασης ΕΛΕΠΑΠ

Δράσεις 11.06.2025
Μία νέα αρχή για τον παιδικό εγκέφαλο, για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να αποκτήσει νέες δυνατότητες