E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι συμβαίνει στο Αιγαίο

Μέσα σε λίγες ώρες, 9 σκάφη με περίπου 600 μετανάστες έφυγαν σχεδόν ταυτόχρονα απο Τουρκία με προορισμό τα ελληνικά νησιά

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ Δημοσίευση 25/5/2022 | 00:12

Τι συμβαίνει στο Αιγαίο

Ημέρα κρίσης στο Αιγαίο ήταν η χθεσινή, με αιχμή του δόρατος των «νεύρων» της Τουρκίας να γίνεται το μεταναστευτικό.

Εννιά ιστοπλοϊκά και λέμβοι επωφελήθηκαν τους ανέμους που κόπασαν και ξεκίνησαν συντονισμένα από τα τουρκικά παράλια για τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού Σώματος, τελικά τα σκάφη επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια, που μετέφεραν δεκάδες άτομα.

Η αρχή είχε γίνει την προηγούμενη μέρα την Κυριακή, όπου άνδρες του Λιμενικού διέσωσαν σε λιπόθημη κατάσταση 21 πρόσφυγες, ανάμεσα τους παιδιά, απο τα κύματα. 


Η επιστροφή των εννιά σκαφών, όπως την κατέγραψε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, έγινε χθες, Συνολικά επέβαιναν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 600 πρόσφυγες-μετανάστες και τα οποία επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα μεταξύ Σάμου και Χίου, με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί.

Δύο  ιστοπλοϊκά επέστρεψαν αυτοδύναμα στις τουρκικές ακτές ενώ τα άλλα τρία έφτασαν με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία μάλιστα σε μία περίπτωση περισυνέλλεξε από το σκάφος τους επιβαίνοντες. Επίσης άλλα 140 άτομα που επέβαιναν σε τέσσερις λέμβους περισυνελέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς και επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια

Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, σε μία από τις περιπτώσεις ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού αλλά αυτό δεν επετεύχθη.

Αυξημένες οι ροές ξανά

Κάθε φορά που ανέβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, το Αιγαίο γεμίζει βάρκες. Αν και ο Απρίλιος ήταν ο μήνας που οι αφίξεις σημείωσαν χαρακτηριστική αύξηση και στα νησιά του Αιγαίου, τα πρωτεία των ροών παραμένει να κατέχει το φυλάκιο του Έβρου. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Λέρο έχει να φτάσει βάρκα εδώ και 7 μήνες, ενώ στη Σάμο μόνο τον Απρίλιο έφτασαν 170 άτομα.

Απρίλιος 2021 --Απρίλιος 2022: 10.184 μετανάστες έφτασαν Ελλάδα

Φυλάκιο Έβρου  5.807
Κως   1.363
Λέσβος 1.202
Σαμος 635
Χίος 519
Λέρος  50
Λοιπα νησια 608

Αύξηση 23% Α τετράμηνο 2022 σε σχέση με 2021

Ιανουαριος 2022     165
Φεβρουαριος 2022   246
Μάρτιος 2022          567
Απρίλιος 2022        781

Έβρος

«Εποχικές, αναμενόμενες και διαχειρίσιμες» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, τις ροές μεταναστών τις τελευταίες εβδομάδες κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Οι συνοριοφύλακες αναφέρουν ότι κάθε χρόνο με την έναρξη της άνοιξης, καταγράφεται αύξηση στις απόπειρες εισόδου. Όπως λένε, οι τούρκοι διακινητές «ξεστοκάρουν» τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν στοιβαχτεί σε αποθήκες και υπόγεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Η αλήθεια είναι πως η πίεση είναι μεγάλη από την Κωνσταντινούπολη έως τα σύνορα με την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος», υπογράμμισε ο κ. Χαρέλας.

Και όσοι δεν το πράττουν από το ποτάμι, ακολουθούν την εναλλακτική διαδρομή κινούμενοι προς το βορρά παράλληλα με τα ελληνοτουρκικά σύνορα και στη συνέχεια περνώντας στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ελλάδα μέσω της οροσειράς της Ροδόπης. «Το συγκεκριμένο πέρασμα είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά τώρα με την άνοιξη εμφανίστηκαν και πάλι αλλοδαποί να κατεβαίνουν από την οροσειρά», εξήγησε ο κ.Χαρέλας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς