E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Πώς θα φορολογηθούν σπίτια και αγροτεμάχια

Στη δημοσιότητα ο νόμος

Δημοσίευση 24/10/2013 | 00:00

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Πώς θα φορολογηθούν σπίτια και αγροτεμάχια

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Τετάρτη ο νόμος για την επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) και τον ΦΑΠ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος φόρος ακινήτων είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο.

Το σχέδιο νόμου και η αιτιολογική έκθεση τέθηκαν σε διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Για πρώτη φορά φορολογούνται τα αγροτεμάχια, τα οποία εξαιρούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο φορολογούμενος θα μπορεί να κάνει δήλωση μεταβολών για την ακίνητη περιουσία του οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέσα στο έτος, θα φορολογείται, δε, για αυτά που είχε στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Προβλέπεται η δυνατότητα ο φόρος να καταβάλλεται σε δόσεις, καθώς και έκπτωση 1,5% για εφάπαξ καταβολή.

Πέραν των γενικών μέτρων που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, η εισπραξιμότητα του φόρου διαφυλάσσεται και μέσω της υποχρέωσης των συμβολαιογράφων και των υποθηκοφυλάκων να βεβαιώνουν ότι έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις για το ακίνητο, προκειμένου να γίνει μεταβίβαση.

Επίσης, για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακινήτων τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κτίρια νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά, ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από τον στρατό, η Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου.

Υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την καταβολή του φόρου οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Συγκεκριμένα, θα παρέχεται έκπτωση 50% στο φόρο για νοικοκυριά με εισόδημα έως 7.000 ευρώ και 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Δεν θα καταβάλλουν φόρο τα νοικοκυριά που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά και έχουν εισόδημα έως 11.000 ευρώ.
Προβλέπεται αναβολή της πληρωμής του φόρου για όσα νομικά πρόσωπα έχουν χαμηλό τζίρο, δηλαδή ο τζίρος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του φόρου, ενώ επίσης θα αναβάλλεται η πληρωμή του φόρου εάν έχει υποστεί 30% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για τον καθορισμό του νέου φόρου ακολουθήθηκε το μοντέλο του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), ωστόσο έχει 20 περισσότερες φορολογικές ζώνες σε σχέση με το προηγούμενο.

Στις πέντε πρώτες ζώνες βρίσκεται το 85% των κτιρίων, ενώ ο φόρος αυξομειώνεται ανάλογα με τους συντελεστές παλαιότητας, ορόφου (αυξάνεται από τον 2ο όροφο και πάνω) και προσόψεως. Οι μονοκατοικίες θα έχουν συντελεστή 1,03 και θα προσμετράται η ηλικία τους. Σημειώνεται ότι το 0,6% των μονοκατοικιών θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον προηγούμενο.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, για την επιβολή του φόρου θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης (μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια 2,5), ενώ θα επιβάλλεται φόρος 10% σε βοηθητικούς χώρους εντός των αγροτεμαχίων. Κανονικό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και τα μαντριά.

Σημειώνεται ότι η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα για το 90% των μη αστικών οικοπέδων που βρίσκονται στις τρεις πρώτες ζώνες.

Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακαθάριστα οικόπεδα: Ώρα μηδέν για τους ιδιοκτήτες ‑ Ποιοι εξαιρούνται, πόσο είναι το πρόστιμο

Ελλάδα 30.03.2026
Ξεκινούν από 1η Απριλίου οι υποχρεωτικοί καθαρισμοί οικοπέδων, εν όψει αντιπυρικής περιόδου - Υποχρεωτικά η δήλωση καθαρισμού μέχρι και τις 15 Ιουνίου

Δείτε βίντεο: Μπουλντόζα εισβάλλει σε υπαίθρια αγορά στο Πεκίνο, τουλάχιστον 13 νεκροί

Κόσμος 30.03.2026
Το συμβάν σημειώθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου στην υπαίθρια αγορά Νταχαντζί, στην περιοχή Φανγκσάν, όταν ένας 50χρονος οδηγός βαρέος οχήματος εισέβαλε σε ώρα που το μέρος ήταν γεμάτο κόσμο

Πώς το Ιράν κερδίζει δισεκατομμύρια από τον πόλεμο του Τραμπ – Αποκαλυπτικά νούμερα

Κόσμος 30.03.2026
Ενώ οι πετρελαιο - μοναρχίες του Κόλπου αιμορραγούν, η Τεχεράνη βρίσκει τρόπους να βγάζει λεφτά εν μέσω σύγκρουσης - Η Κίνα, οι «σκιώδεις» εξαγωγές και ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης

Anthropic: Το νέο AI μοντέλο της εταιρείας ονομάζεται «Mythos» και αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για έναν χάκερ

Tech + Science 30.03.2026
Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Mythos καθιστά πολύ πιο πιθανές τις μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις το 2026

Φρίκη χωρίς τέλος στη Σουηδία: Εξέδιδε τη σύζυγό του σε 120 άνδρες

Κόσμος 30.03.2026
Η σκοτεινή δράση ενός σύγχρονου σωματέμπορου

NASA: Μυστήριο με αστροναύτη που έχασε την ομιλία του στο διάστημα

Κόσμος 30.03.2026
Ο αστροναύτης της NASA εκκενώθηκε εκτάκτως από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά οι γιατροί δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα αίτια της αιφνίδιας ασθένειας που παρουσίασε

Ζωγράφου: Δεν ήθελε να μαθευτεί ο θάνατός τους για να μην του πάρουν το σπίτι, υποστήριξε ο γιος

Ελλάδα 30.03.2026
Ο 54χρονος ισχυρίζεται ότι οι δύο γυναίκες πέθαναν πριν από τρεις μήνες, όμως ο ιατροδικαστής αναφέρει ότι οι σοροί βρίσκονταν στο διαμέρισμα για πάνω από έναν μήνα

Έκλεψαν 12 τόνους KitKat από φορτηγό: Πάρτι στο X μετά τη... σοκολατένια ληστεία

Κόσμος 30.03.2026
Δείτε μερικά από τα πιο εμπνευσμένα posts