E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Σύμπαν 25»: Το πιο τρομακτικό πείραμα για τον υπερπληθυσμό

Πόσο εύκολο είναι να μετατραπεί ο παράδεισος σε κόλαση

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/5/2022 | 00:13

«Σύμπαν 25»: Το πιο τρομακτικό πείραμα για τον υπερπληθυσμό

Ο Τζον Κάλχουν από το 1958 εώς το 1962 πραγματοποίησε το πιο απαισιόδοξο πείραμα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Μελέτησε τη συμπεριφορά των ποντικιών όταν αυτά βρεθούν σε μια κοινωνία με τεράστια επάρκεια σε τρόφιμα και ανέσεις. Με αυτό το πείραμα ήθελε να αποδείξει πόσο λάθος είναι η συγκέντρωση του πληθυσμού σε ένα μέρος και πόσο επικίνδυνο είναι για την ανθρωπότητα η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοχεία ο πληθυσμός θα φτάσει τα 10 δις μέχρι το 2030, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να μειωνόνται συνεχώς λόγω ξηρασίας και ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η τεχνολογία φάνηκε πως δίνει μια λύση για την επάρκεια σε τρόφιμα, αλλά αυτό φαίνεται σαθρό, αφού η κλιματική αλλαγή επηρεάζεται από τους τρόπους που έχουμε βρει ως τώρα να αυξάνουμε τα τρόφιμα.

Βιοφάρμακα, έξυπνοι σπόροι, χημικά προιόντα κατέστρεψαν ένα τεράστιο κομμάτι της βιοποικιλότήτας του πλανήτη, ενώ καταστράφηκαν υδροφόροι ορίζοντες με αποτέλεσμα εκατομμύρια κόσμου να πρέπει να μεταναστεύσουν το επόμενο διάστημα για να επιβιώσουν.

"Το πείραμα 25"

Ο Τζον Κάλχουν υπέρμαχος της διασποράς του πληθυσμού και της αποκέντρωσης προειδοποίησε ότι ο πλανητής οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κανιβαλισμό και σκηνές αποκάλυψης.

Σε ένα κουτί χωρισμένο σε επίπεδα τοποθέτησε 4 ποντίκια αρσενικά και 4 θηλυκά. Τοποθέτησε στο κέντρο τεράστιες ποσότητες τροφίμων που αντικαθιστούσε κάθε φορά που τέλειωναν.

Ο  πληθυσμός των ποντικιών αυξήθηκε και η δραστηριότητα των ποντικιών μειώθηκε. Τα ποντίκια δεν έκαναν τίποτα άλλο εκτός από το να καταναλώνουν τροφή. Έγιναν νωθρά ενώ σταμάτησαν να εξερευνούν και το χώρο.

Όσο αυξανόταν ο πληθυσμός συγκεντρώνονταν μόνο στο κέντρο όπου ήξεραν ότι έχει τρόφιμα. Και τότε ξέσπασαν οι αναταραχές και οι βίαιες συμπεριφορές. Τα ποντικιά ουσιαστικά μάχονταν για το ποιος θα φάει περισσότερο και σκότωναν τα πιο βιαία τα νωθρά ποντίκια.

Παράλληλα εντόπισε ότι όσο η τροφή ήταν επαρκής, είχε σταματήσει η αναπαραγωγή των ποντικιών αφού δεν ζευγάρωναν, παρά μόνο έτρωγαν και κοιμόνταν.

Το πιο αξιοπερίεργο ήταν ότι ενώ είχαν λυμένο το θέμα της επιβίωσης και κάποιος θα περίμενε ότι θα τους ενδιέφερε μόνο η κοινωνική επαφή, συνέβη το αντίθετο. Τα ποντίκια σταμάτησαν να δρουν σαν κοινωνία και απομονώθηκαν.

Σας θυμίζει κάτι;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ακριβότερο υλικό στον κόσμο κοστίζει περισσότερο κι από ολόκληρες χώρες

E-Daily 3.Left 01.06.2026
Χρυσός και πλατίνα είναι μόνο η αρχή - μερικά υλικά κοστίζουν δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύρια δολάρια ανά γραμμάριο

Ο παράξενος όρος που υπάρχει στη Σκωτία για να χτιστεί ένα καινούργιο κτίριο

E-Daily 3.Left 01.06.2026
Κάνοντας χώρο για την άγρια ζωή στις πόλεις μας

Τον συνέλαβαν γιατί τάιζε κόσμο, και αυτό λέει πολλά για όλους μας

E-Daily 3.Left 01.06.2026
Ο σεφ που έγινε «παράνομος» επειδή έκανε το σωστό

Ποια είναι η πιο ακατάστατη χώρα στον κόσμο – Θα εκπλαγείς με τη θέση της Ελλάδας

E-Daily 3.Left 01.06.2026
Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει ποιοι λαοί ζουν μέσα στο χάος

Αγόρασε ένα παλιό τανκ στο διαδίκτυο, και όταν το άνοιξε, πάγωσε

E-Daily 3.Left 01.06.2026
Το αγόρασε για παλιοσίδερα, λάδια και ατελείωτες επισκευές

Σύνταξη στα 23: Όταν το όνειρο γίνεται ρώσικη πραγματικότητα

E-Daily 3.Left 01.06.2026
Τελικά, ποιος είναι ο πραγματικός βετεράνος;

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

E-Daily 3.Left 01.06.2026
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Από τη Μύκονο μέχρι το Ντουμπάι: Γιατί όλοι πλέον κλείνουν ξαπλώστρα online

E-Daily 3.Left Χτες
Κάποτε έβαζες πετσέτα, τώρα κάνεις booking

Ηταν τρανς η βασίλισσα Ελισάβετ Α’;

E-Daily 3.Left Χτες
To ITV ετοιμάζει σειρά-βόμβα για τη βασίλισσα

Πόλεμοι, μάγισσες και νόθα παιδιά: Το πιο τοξικό βασιλικό σόι ever

E-Daily 3.Left Χτες
Όταν η οικογένεια του γαμπρού γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης

Τι είναι η «Μεγάλη Απογοήτευση» της αγοράς εργασίας

E-Daily 3.Left Χτες
Το αδιέξοδο των εργαζομένων