E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eurovision 2022: Η Stefania στις μαρτυρικές πόλεις της Ουκρανίας

Το video clip του τραγουδιού

Δημοσίευση 15/5/2022 | 20:53

Eurovision 2022: Η Stefania στις μαρτυρικές πόλεις της Ουκρανίας

Η Stefania είναι γυναίκα. Είναι η μητέρα του τραγουδιστή των Kalush Orchestra, είναι η Ουκρανία, είναι οι γυναίκες που πολεμούν ενάντια στη Ρωσία, είναι τα μικρά κορίτσια που μεγαλώνουν μέσα στον πόλεμο. Η Stefania είναι κάτι περισσότερο από το τραγούδι που έδωσε στην Ουκρανία την τρίτη της νίκη στη Eurovision.

Οι Kalush Orchestra ήταν από πολύ νωρίς ένα από τα φαβορί για τη νίκη στη φετινή Eurovision. Ο κόσμος (στη βαθμολογία των επιτροπών η Ουκρανία δεν ήταν πρώτη) ήταν εκείνος που με 439 πόντους εκτόξευσαν το ουκρανικό συγκρότημα στην πρώτη θέση και τους έδωσαν τη νίκη στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού που έγινε στο Τορίνο.

Και ενώ οι Kalush Orchestra πανηγύριζαν τη νίκη τους στη σκηνή της Eurovision, στα καταφύγια πίσω στην πατρίδα τους, με δάκρυα στα μάτια ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης, ξεσπά σε κλάματα. Μέσα από καταφύγιο μετέδιδε όσα γίνονταν στο Τορίνο. Και σε άλλα καταφύγια, στρατιώτες έβλεπαν τον διαγωνισμό και περίμεναν τη νίκη.

Λίγη ώρα μετά τον θρίαμβο της Ουκρανίας στη Eurovision, οι Kalush Orchestra ανέβασαν ένα βίντεο «γροθιά». Ένα βίντεο για τη Stefania τους στα χαλάσματα στις μαρτυρικές πόλεις της Μπούτσα, του Ιρπίν, της Μποροντιάνκα, του Χοστόμελ. Εκεί όπου άμαχοι και στρατιώτες έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή, χτυπημένοι από τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στη χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου.

Είναι ουσιαστικά το βίντεο κλιπ των Kalush Orchestra για το τραγούδι πουν εκπροσώπησε την Ουκρανία στη Eurovision. Καθυστέρησαν να το ανεβάσουν, είπαν, για να μην κατηγορηθούν πως πολιτικοποίησαν τον διαγωνισμό.

Στο βίντεο, γυναίκες στρατιώτες σώζουν παιδιά μέσα από τα χαλάσματα των μαρτυρικών πόλεων στην Ουκρανία. Τα μεταφέρουν από τις βομβαρδισμένες πόλεις, στους δικούς τους. Στην ασφάλεια της αγκαλιάς των μανάδων, των παππούδων, μακριά από τον πόλεμο.

Σαν όλες αυτές οι γυναίκες να είναι η «Stefania», που καταφέρνει να νικά. Το βίντεο κλείνει με ένα μικρό κορίτσι που κρατά στα χέρια του μια μολότοφ (σ.σ. στην αρχή του πολέμου οι βόμβες μολότοφ ήταν το μόνο όπλο των Ουκρανών και τις έφτιαχναν παντού!).

Και κλείνει με ένα μήνυμα: «Αφιερωμένο στον γενναίο λαό της Ουκρανίας, στις μητέρες που προστατεύουν τα παιδιά τους, σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Σε κάθε άνδρα, γυναίκα, αθώο παιδί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλά πρόσωπα αλλά είναι το πρόσωπο της μητέρας μας που κρατάει τις καρδιές μας ζωντανές στις πιο σκοτεινές στιγμές».

Οι Kalush Orchestra πρέπει να επιστρέψουν αύριο (16.05.2022) στην Ουκρανία γιατί είχαν πάει ειδική άδεια για να φύγουν από τη χώρα, όπου ισχύει ακόμη η επιστράτευση και κανείς άνδρας 18 έως 60 ετών δεν επιτρέπεται να φύγει. Και για να επιστρέψουν, θα πρέπει να μετακινηθούν με… κάθε μέσο και να ακολουθήσουν πολύπλοκη διαδρομή.

Κι αν χρειαστεί, όπως είπαν μετά τη νίκη τους, θα πάρουν τα όπλα για να πολεμήσουν. Είναι δύσκολο να πω τι ακριβώς θα κάνω, γιατί είναι η πρώτη φορά που κερδίζω στην Eurovision, αλλά όπως κάθε Ουκρανός είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε μέχρι τέλους» δήλωσε ο τραγουδιστής, για τη μητέρα του οποίου γράφτηκε, πριν από τον πόλεμο, το τραγούδι, που δεν άργησε να γίνει ύμνος για την Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πολωνική ταινία του Netflix που θα φέρει το καλοκαίρι στο σπίτι σου

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα κρυμμένο διαμαντάκι της πλατφόρμας

Κωνσταντίνος Αργυρός: Ποια κορυφαία Τουρκάλα τραγουδίστρια τον «συναντά» στο νέο του τραγούδι

Μουσική Χτες
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί ντουέτο με την Τουρκάλα σταρ Sila, ενώνοντας την ελληνική και την τουρκική μουσική σκηνή.

Baywatch: Κυκλοφόρησε νέο teaser για το reboot της εμβληματικής σειράς

E-Daily 3.Left Προχτές
Περιλαμβάνει 12 επεισόδια και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2027

Η σειρά που βλέπουν όλοι φέτος: 97% στο Rotten Tomatoes ‑ Τη συγκρίνουν με το Twin Peaks

E-Daily 3.Left Προχτές
Όσοι είδαν αυτή τη σειρά λένε το ίδιο πράγμα: «Δεν μοιάζει με καμία άλλη»

10 αστυνομικά μυθιστορήματα που θα σε κρατήσουν ξάγρυπνο στις καλοκαιρινές διακοπές

E-Daily 3.Left 02.07.2026
Από απομονωμένα νησιά μέχρι πολυτελή κρουαζιερόπλοια - οι καλύτερες αστυνομικές ιστορίες για τις φετινές διακοπές σου

Anilio Park Festival: Τι κάνει το βουνίσιο φεστιβάλ της Πίνδου μια εμπειρία ζωής


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ E-Daily 3.Left 02.07.2026
Οι διοργανωτές του Anilio Park Festival μιλούν για το τριήμερο camping, τις δραστηριότητες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου και το όραμα για το μέλλον του θεσμού.

Οδύσσεια: Αυτό είναι το τελευταίο τρέιλερ για την ταινία του Νόλαν λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η ταινία με το λαμπερό καστ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο στις 17 Ιουλίου

«Οδύσσεια» του Christopher Nolan: Μεταμεσονύκτιες Πρώτες Προβολές στην IMAX των Village Cinemas

Σινεμά 01.07.2026
Δύο ειδικές προβολές στην αίθουσα IMAX with Laser του The Mall Athens στις 00:05 και στις 04:00 το βράδυ της Τετάρτης 15 προς Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026.

Εκδόσεις Πατάκη: 8 νέες κυκλοφορίες σε λογοτεχνία, ιστορία και δοκίμιο

Better life 01.07.2026
Από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη και τη Λύντια Τριχά έως τους Τζάστιν Τόρρες, Ρόμπερτ Κάπλαν και Πασκάλ Μπρυκνέρ, οι νέοι τίτλοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών.

Ο Sting κυκλοφορεί νέο live άλμπουμ «The Night Watch: Live at the Rijksmuseum»

Μουσική 01.07.2026
Το 12τραγουδο άλμπουμ, ηχογραφημένο μέσα στο εμβληματικό μουσείο του Αμστερνταμ, κυκλοφορεί σε CD, βινύλιο και ψηφιακές πλατφόρμες.

Η Dua Lipa άνοιξε βιβλιοπωλείο, αλλά γιατί μιλούν όλοι γι` αυτό;

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η Dua Lipa μετατρέπει το πιο εμβληματικό βιβλιοπωλείο της Πορτογαλίας σε καταφύγιο 100 λογοκριμένων βιβλίων που αμφισβητούν την εξουσία.

Ταινίες της εβδομάδας: Πως πέθανε ο Ρομπέν των Δασών και το αμερικανικό remake μιας ισπανικής κωμωδίας

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Οι ταινίες που θα κ`άνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες