Γιατί παλιά ο κόσμος δεν χαμογελούσε στις φωτογραφίες;
Αναρωτηθήκατε ποτέ;
Δημοσίευση 15/10/2013 | 00:00

Ακόμη και στις χαρούμενες στιγμές τους, οι άνθρωποι τα παλιά χρόνια δεν έδειχναν το χαμόγελό τους στις φωτογραφίες. Πάντα ήταν σοβαροί, αγέλαστοι, σαν θυμωμένοι. Αναρωτηθήκατε γιατί;
Ο Αμερικανός συγγραφέας Mark Twain είχε γράψει γι' αυτό το νιόπαντρο ζευγάρι της φωτογραφίας, που δείχνει σαν να το έχουν στείλει για... καταναγκαστικά έργα: «Η φωτογραφία είναι το πιο σημαντικό έγγραφο και δεν υπάρχει τίποτε πιο καταδικαστικό από ένα ανόητο χαμόγελο που θα μείνει εκεί για πάντα».
Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν χαμογελούσαν στις φωτογραφίες ήταν γιατί... τα χαμόγελα ήταν για τους φτωχούς, τους έκφυλους και τους μεθυσμένους ή όσους εργάζονταν στο χώρο της διασκέδασης!
Το χαμόγελο πίστευαν πως κάνει τον άνθρωπο να γελοιοποιείται, γι' αυτό και πολύ δύσκολα θα έβρισκαν φωτογραφίες με ανθρώπους που χαμογελούν.
Ο καλλιτέχνης, συγγραφέας και λέκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Nicholas Jeeves, αναφέρει πως το γέλιο ξεπερνούσε τα όρια της ευπρέπειας και οι άνθρωποι έπρεπε να δείχνουν αξιοσέβαστοι.
Το 1703 ένας Γάλλος συγγραφέας είχε γράψει περιφρονητικά για εκείνους τους «ανθρώπους που σηκώνουν το πάνω τους χείλος τόσο ψηλά, που... σχεδόν φαίνονται τα δόντια τους». «Και όχι μόνο είναι αγενές», συνέχισε, «αλλά γιατί να το κάνουν; Αφού η Φύση μάς έδωσε χείλια για να τα κλείνουμε».
Οι 200 της Καισαριανής: Το άλμπουμ που ανατρέπει τα δεδομένα ‑ Ποιοι ήταν οι άνδρες που κοιτούν το φακό;
Τo AI‑Scam του 2026: Πώς αντιγράφουν τη φωνή σου
Η πλατφόρμα φαγητού που έκλεψε τους μισθούς των εργαζομένων
Πως ο Τραμπ κατάφερε να δώσει προβάδισμα 55 τρισ. δολαρίων στην Κίνα
Ένας «αληθινός» βρικόλακας που τον αποκεφάλισαν για να μην… επιστρέψει
Το διάσημο ιταλικό νησί που βάζει αυστηρότατους κανόνες στους τουρίστες το επόμενο καλοκαίρι
Ο λόγος που ο βρετανικός στρατός έφτιαξε ένα ψεύτικο χωριό στην Αγγλία
Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Αιφελ – Και το έκανε δύο φορές
Η Δούκισσα της Πλακεντίας επιστρέφει! Η αληθινή ιστορία πίσω από την παράσταση που θα συζητηθεί φέτος
Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα
Οδηγός delivery έσωσε γυναίκα που ήταν παγιδευμένη για 30 ώρες: Πώς την εντόπισε
Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες






