E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οικονόμου: Φθηνότερο ρεύμα για όλους με οριζόντιες μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/5/2022 | 10:47

Οικονόμου: Φθηνότερο ρεύμα για όλους με οριζόντιες μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Σύντομα να ανακοινωθεί η νέα, αποφασιστική όπως τη χαρακτήρισε ο Γιάννης Οικονόμου, παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος. Και αυτή, θα την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε «όλοι να πληρώνουν το ρεύμα πολύ φθηνότερα».

Η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος που «γονατίζουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και μήνες, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό σύντομα και θα έχει ως αποτέλεσμα να δουν όλοι οι καταναλωτές οριζόντια, μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος για ένα μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Αυτό τουλάχιστον υποσχέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (02.05.2022) στην Κοινωνία Ώρα Mega.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο και θα έχουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όλοι να πληρώνουν το ρεύμα πολύ φθηνότερα σε σχέση με την τιμή που το πλήρωναν από τότε που άρχισαν οι αυξήσεις.

«Υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα μια στήριξη της κυβέρνησης, η οποία κυρίως απέδωσε σε όσους είχαν κατανάλωση μέχρι 300 kWh στην κύρια κατοικία τους και είδαν πολύ μικρές αυξήσεις. Παράλληλα υπήρξε και μια στήριξη για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο όσοι είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση είδαν αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες. Από δω και πέρα με το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα υπάρξει μια πολύ αποφασιστική παρέμβαση, μια πολύ ουσιαστική βοήθεια και στήριξη και σε εκείνους που είχαν υψηλότερες καταναλώσεις, οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα δραστικά μειωμένους λογαριασμούς και για ένα μεγάλο χρονικό ορίζοντα», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή στην αγορά ρεύματος είναι αρκετά πολύπλοκος. Είναι μια αγορά με πολύ μεγάλες στρεβλώσεις, δύσκολο να κατανοηθεί και να εξηγηθεί μέσα σε λίγα λεπτά από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί, τόνισε. Είπε ωστόσο ότι «αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι ότι θα δει μικρότερους λογαριασμούς και για έναν μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Η παρέμβαση που θα κάνουμε προφανώς θα έχει αντανάκλαση και στη ρήτρα αναπροσαρμογής αυτό όμως που πρέπει να κρατήσει ο κόσμος είναι ότι η παρέμβαση που θα κάνουμε θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι να πληρώνουν το ρεύμα πολύ φθηνότερα σε σχέση με την τιμή που το πλήρωναν από τότε που άρχισαν οι αυξήσεις και μετά».

Επανέλαβε ότι στην τιμή της λιανικής τιμής ρεύματος η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κάτω από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που συχνά κανείς επικαλείται στον δημόσιο διάλογο.

Σε ερώτηση για το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί η μείωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε, όπως είπε, το περίγραμμα, τονίζοντας ότι γίνονται συνεχείς συσκέψεις έτσι ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς το ύψος το χρηματικό και το οικονομικό της παρέμβασης. «Δεν θα είναι λίγα χρήματα αλλά θα είναι χρήματα τα οποία αγγίζουν τα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», είπε.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η κοινωνία δεν αντέχει. Ο λόγος που η παρέμβαση αυτή έρχεται τώρα είναι ότι μια τέτοιου είδους παρέμβαση που θα περιελάμβανε όλους, απαιτούσε πόρους αλλά και μηχανισμό και έπρεπε να τηρηθούν σωστά ορισμένα πράγματα», τόνισε.

Οι διακοπές ρεύματος
Σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και πρόθεση και το πνεύμα πολλών παρόχων και πάντως σίγουρα της ΔΕΗ είναι να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες για να μην μένει κανένας χωρίς ρεύμα». «Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς σε ερωτήσεις γενικές αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να μην κόβεται το ρεύμα.

Θέλω όμως, για να είμαι απολύτως ειλικρινής και για να έχουμε και μία εικόνα όλοι όσοι συζητάμε γι’ αυτό το ζήτημα να πούμε ότι η ιστορία των διακοπών ρεύματος δεν είναι κάτι καινούργιο, που μας έρχεται τώρα με τις ανατιμήσεις. Το 2017 είχαμε περίπου 200 χιλιάδες διακοπές, το 2018 είχαμε 220.000 διακοπές. Έχω την αίσθηση ότι ο αριθμός για τον οποίο μιλάμε τώρα απέχει αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες από τις διακοπές που είχαμε το ’17 ή το ’18 χωρίς να έχουμε τότε ενεργειακή κρίση».

Σε ερωτήσεις για το τι θα γίνει με εκείνους τους καταναλωτές που τους κόβεται το ρεύμα εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι δεν κόβεται το ρεύμα σε όσους πληρώνουν μέρος του λογαριασμού ή καταφεύγουν σε μια δοσοποίηση του χρέους τους καθώς σχετικά προγράμματα έχουν όλοι οι πάροχοι.

Συμβούλευσε μάλιστα να είναι πολύ προσεκτικός ο κόσμος και να μην ακούει μηνύματα που όπως και στο παρελθόν μιλούσαν για σεισάχθεια για το ότι θα μηδενιστούν τα χρέη κλπ. «Η απάντηση θα έρθει μέσα από την ανακοίνωση της πολύ ουσιαστικής παρέμβασης της κυβέρνησης που μπορεί να είναι εφικτή εξαιτίας της απόδοσης της οικονομίας και του τρόπου με τον οποίο πολιτευτήκαμε για τη στήριξη της κοινωνίας σε όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα», κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα, χωρίς λύση στο αριθμητικό πλεονέκτημα

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνας

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα στο Champions League

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Με 10 από νωρίς οι Κύπριοι

Πολωνία: Διεκδικεί 1,3 τρισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Κόσμος 17.09.2025
Το θέμα έχει λήξει λέει το Βερολίνο

«Έξω τα εκτρώματα από την Πινακοθήκη»: Νέα συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του πρώην βουλευτή Νικόλαου Παπαδόπουλου

Ελλάδα 17.09.2025
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την επιστροφή των έργων που είχαν βανδαλιστεί αλλά στοχοποίησαν και τους ΛΟΑΤΚΙ, τα εμβόλια, και τους μετανάστες

Παναθηναϊκός – Athens Kallithea 1‑0: «Χρυσός» Ντέσερς και restart στη Λεωφόρο

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Γκολ του Σίριλ Ντέσερς στο 30’, υπηρεσιακός ο Δημήτρης Κοροπούλης, πολλές φάσεις εκατέρωθεν και πέναλτι που ακυρώθηκε μετά από VAR.

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 4‑1: Θρίαμβος στη Λιβαδειά και βαρύ «κάζο» στην πρεμιέρα του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Με εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο, ο Λεβαδειακός διέλυσε τον ΠΑΟΚ (4-1) στην πρεμιέρα της League Phase

Αυτοκίνητο έπεσε στην πύλη του γραφείου του FBI στο Πίτσμπουργκ

Κόσμος 17.09.2025
Πρώην στρατιωτικός ο ύποπτος, στοχευμένη επίθεση το περιστατικό

«Η Γάζα είναι η “γη της επαγγελίας” για το real estate»: Συζητήσεις Ισραηλινών Αμερικανών για τον διαμοιρασμό του θύλακα

Κόσμος 17.09.2025
Υπάρχει «μια κτηματομεσιτική ευκαιρία» στη Γάζα που «αυτοχρηματοδοτείται» και έχει «ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς», αναφέρουν τα εβραϊκά ΜΜΕ

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την 1η Οκτωβρίου

Ελλάδα 17.09.2025
Δεκτή η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ