E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο θα αγοράσουμε φέτος τον οβελία;

Κτηνοτρόφοι: Μπαίνουμε μέσα, να ρίξουν τις τιμές οι μεσάζοντες

Δημοσίευση 19/4/2022 | 16:59

Πόσο θα αγοράσουμε φέτος τον οβελία;

Για την ακρίβεια την τιμή που θα φτάσει ο οβελίας στο πασχαλιάτικο τραπέζι του καταναλωτή αλλά και για την «χασούρα» που έχουν οι κτηνοτρόφοι την ώρα που οι μεσάζοντες βγάζουν κέρδος, μίλησε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Κτηνοτρόφων, Τάκης Πεβερέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, παρά την ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει επισιτιστικό πρόβλημα παγκοσμίως και τις δύσκολες συνθήκες, φέτος το Πάσχα δεν θα λείψει από το τραπέζι της ελληνικής οικογένειας το αρνί και το κατσίκι.

Μιλώντας για τις τιμές του οβελία ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Κτηνοτρόφων, ανέφερε ότι οι τιμές που πουλάνε οι κτηνοτρόφοι είναι από 5 ευρώ στα νησιά, στην Κρήτη 7 ευρώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα έως 8 ευρώ, «δηλαδή μιλάμε για μια μέση τιμή περίπου 7,50 ευρώ το κιλό», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τώρα έχουν βγει στην αγορά, όπως για παράδειγμα στη Βαρβάκειο και πουλάνε 9,50 και 10 ευρώ. Αυτά είναι αρνιά και κατσίκια που έχουν αγοραστεί πριν από περίπου δυο μήνες και διατηρούνται όλο αυτό τον καιρό στη ψύξη», ανέφερε για τις τάσεις της αγοράς ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας, «αυτά τα κρέατα έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλή τιμή (περίπου στα 5 ευρώ). Αυτά που πουλήσαμε αυτή τη περίοδο φεύγουν σε κρεοπώλες και αγορές και σούπερ μάρκετ στα 8 ευρώ».

Ο κ. Πεβερέτος, υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι πουλούν το προϊόν μπαίνοντας «μέσα». «Εμείς και 8 ευρώ που πουλάμε μπαίνουμε μέσα για να κερδίσουμε έστω και ένα λεπτό πρέπει να πουλήσουμε πάνω από 9,50 ευρώ το κιλό», ανέφερε και σχολίασε ότι υπάρχει τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής που υπολογίζεται στο 75%. «Οι ζωοτροφές και η ενέργεια έχουν πάει στα ύψη. Δεν καλύπτουμε τα έξοδά μας και με 8 ευρώ που είναι η ανώτερη τιμή που πουλάμε».

Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων, τόνισε την ανάγκη και με τη σειρά τους οι μεσάζοντες θα πρέπει να μειώσουν το κέρδος τους γιατί αυτοί είναι που κερδίζουν οπωσδήποτε, ώστε να μπορέσει ο καταναλωτής, να αγοράσει ακόμα και ολόκληρο αρνί.

«Δεν μπορεί κάποιος να δώσει 150 ευρώ –γιατί ακούω τιμές 15 ευρώ το κιλό- για να πάρει ένα αρνί, γιατί δεν θα τον πάρει. Ο κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Θα πάρει ή μισό ή ένα μέρος, ακόμα μπορεί να πάει και σε άλλο προϊόν και να αγοράσει χοιρινό. Εμείς πουλάμε με χασούρα ας πουλήσουν και οι άλλοι στο όριο του κόστους», σχολίασε.

Αναφορικά με την επάρκεια στο ελληνικό αρνί ο κ. Πεβερέτος ανέφερε ότι «έχουμε επάρκεια, αλλά επειδή υπάρχει αδυναμία στην κατανάλωση, ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει όπως αγόραζε ένα ολόκληρο αρνί, φοβάμαι στο τέλος θα ξεμείνουν».

Τέλος, μιλώντας για τις ελληνοποιήσεις των κρεάτων, σε σχέση με άλλες χρονιές, είναι πολύ λιγότερες λόγω εισαγωγών καθώς η Ρουμανία που ήταν ο βασικός τροφοδότης έχει και εκεί υψηλές τιμές.

«Το φαινόμενο αυτό, δεν υπάρχει πολύ φέτος αλλά δεν αποκλείεται να έχουν γίνει από τις διπλανές χώρες όπως Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια. Αυτό έχει σχέση και με τους ελέγχους που γίνονται στα σύνορα που μπαίνουν μέσα. Να έρχονται αυτά τα κρέατα αλλά ο καταναλωτής να γνωρίζει από πού προέρχονται», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τα social media: Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Tech + Science 09.02.2026
Τα «παραθυράκια», οι προκλήσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες

Δημοσκόπηση Interview: Πόσοι θα ψήφιζαν Ντε Γκρες, τον γιο του τέως βασιλιά της Ελλάδας

Πολιτική 09.02.2026
Πρώτη η ΝΔ με 17,9 μονάδες από τον δεύτερο

Ξυλοκόπησαν μέσα στο σπίτι του τον Γερμανό διαιτητή που έκανε πρόταση γάμου στον φίλο του σε αγώνα της Bundesliga

LGBTQI+ 09.02.2026
Ο διαιτητής ειδοποίησε τις αρχές για τις απειλές που δεχόταν, αλλά τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος

Πύλος: Ποινή φυλάκισης σε 25χρονο που ξυλοκόπησε κουρέα γιατί δεν του άρεσε το κούρεμα

Ελλάδα 09.02.2026
Ο δράστης της επίθεσης στην Πύλο κατηγορείται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Ο «εμμονικός με το σeξ» Ασαντ κοιμόταν με συζύγους αξιωματούχων, που του τις «σύστηνε» πρώην δημοσιογράφος ερωμένη του

Κόσμος 09.02.2026
Σeξ, ίντριγκες, μυστηριώδεις θάνατοι και βιντεοπαιχνίδια, λίγο πριν την κατάρρευση του πρώην προέδρου

Τρομακτικές εικόνες στη Βραζιλία: Ποδοσφαιριστής κατέρρευσε την ώρα του αγώνα κι υπέστη σπασμούς

Αθλητικά Νέα 09.02.2026
«Πάγωσαν» στο θρυλικό Μαρακανά, όπου κατά τη διάρκεια του αγώνα της Φλαμένγκο με την Σαμπάιο Κορέα, ο Αλεξάντρε της δεύτερης κατέρρευσε κι υπέστη σπασμούς

Ιωάννινα: Φωτιά σε σπίτι στη Βρυσέλλα Φιλιατών ‑ Έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές

Ελλάδα 09.02.2026
Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά οι εργάτες που διαμένουν στο σπίτι απουσίαζαν, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει κανείς

Υπό αστυνομική προστασία ο Ζακ Λανγκ και η σύζυγός του μετά από απειλές στα social media

Κόσμος 09.02.2026
Οι απειλές έρχονται μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας με τον Τζέφρι Επστάιν

Ενοχος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ο ηθοποιός και σκηνοθέτης

Ελλάδα 09.02.2026
Του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών με αναστολή στην έφεση