E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Piano Day για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Μιλήσαμε με τον διοργανωτή, Γιώργο Παρίση

Tι να περιμένουμε από το πρώτο Piano Day στον Παρνασσό

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/3/2022 | 00:29

Piano Day για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Μιλήσαμε με τον διοργανωτή, Γιώργο Παρίση

H 29η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πιάνου και θα μας βρει στην αίθουσα εκδηλώσεων του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός. Πρόκειται για την 88η μέρα του έτους - μία για κάθε πλήκτρο του πιάνου!

Εμπνευσμένο από τον γερμανό πιανίστα και πρωτοπόρο του ηλεκτρονικού ήχου Nils Frahm το διεθνώς πια αναγνωρισμένο Piano Day φτάνει για πρώτη φορά και στην Αθήνα!

Μία υπέροχη γιορτή για τη μουσική, το πιάνο και όλα τα άλλα πληκτροφόρα όργανα, στην οποία συμπράττουν 13 μουσικοί με διεθνή παρουσία και διακρίσεις!
Καθένας τους με τον προσωπικό του ήχο στις αποσκευές, δια μέσου σφυριών και χορδών καταφτάνουν από κοινού, με φρέσκιες συνθέσεις και καινούργιες συμπράξεις, σ’ έναν μουσικό διάλογο υψηλής αισθητικής δημιουργίας.

Το ημερήσιο πρόγραμμα συμπληρώνουν ποικίλα μουσικά σεμινάρια σύνθεσης στο πιάνο, ενορχήστρωσης, τραγουδοποιίας, ρυθμικής αίσθησης, live-looping κ.α. οργανωμένα από τους συμμετέχοντες μουσικούς. 

To Piano Day Athens 2022 είναι μια πρωτοβουλία του πιανίστα - συνθέτη Γιώργου Παρίση και της athens.works σε συνεργασία με τον φιλολογικό σύλλογο Παρνασσός.

Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις το Piano Day;

Νομίζω ότι δυο πράγματα έπαιξαν εδώ το ρόλο τους. Μια από τις μεγάλες απολαύσεις του να ζω στο Βερολίνο τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι το ότι η ενασχόλησή μου με το πιάνο και τη μουσική κουλτούρα της πόλης με έφεραν σε επαφή με το περιβάλλον του Nils Frahm. Πρόκειται για έναν απ’ τους πιο καινοτόμους μουσικούς της γενιάς του, που ως συνθέτης και πιανίστας ήταν και ο εμπνευστής του Piano Day. Την ίδια περίοδο, βέβαια, συμμετέχοντας και ο ίδιος σε πολυάριθμα φεστιβάλ και αντίστοιχες γιορτές του πιάνου, είχα την ευκαιρία να συνδεθώ καλλιτεχνικά και φιλικά με πιανίστριες και πιανίστες από όλο τον κόσμο. Μιλώντας μαζί τους ανακάλυψα ότι ποτέ κανείς τους δεν είχε παίξει στην Ελλάδα κι ότι, παρότι είναι ιδιαίτερα γνωστοί στο εξωτερικό, το ελληνικό κοινό δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να τους ακούσει από κοντά. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα: με αφορμή τη γιορτή του πιάνου, να προσκαλούμε κάθε χρόνο πολλούς από αυτούς στην Ελλάδα.

Θα ήθελα όμως να προσθέσω και κάτι άλλο εδώ. Το Piano Day δεν φιλοδοξεί να είναι μια απλή συναυλία. Πρόκειται για μια διαδικασία μέθεξης, συμμετοχής στην ευρύτερη ζωή και επίδραση αυτού του οργάνου. Προσπαθούμε δηλαδή να αναδείξουμε όσο γίνεται περισσότερες πλευρές του πιάνου και των πληκτροφόρων οργάνων εν γένει, σε ένα κοινό που ίσως δεν είναι τόσο εξοικειωμένο μ’ αυτά. 

Ζεις στο Βερολίνο αλλά το Piano Day γίνεται στην Ελλάδα. Πώς και το αποφάσισες αυτό, δεδομένου πως δεν ζεις εδώ;

Το Βερολίνο είναι σε κάθε περίπτωση μία εξαιρετική πόλη και ένα από τα σημαντικά κέντρα της τέχνης στον κόσμο. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ο τόπος στον οποίο γνώρισα και αγάπησα τη μουσική κι έτσι αισθάνομαι πάντοτε ότι θέλω να δώσω πίσω κάτι από όλα αυτά που κέρδισα και αισθάνθηκα όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο αυτόν. Η μουσική είναι και μνήμες και για μας που δρούμε στο εξωτερικό είναι και η σύνδεσή μας με ένα κομμάτι μας που ζει κι αναπνέει ακόμη στο μέρος που μεγαλώσαμε. Τέλος, θεωρώ ότι ο χώρος της οργάνωσης καλλιτεχνικών δράσεων στην Ελλάδα χρήζει άμεσης υποστήριξης από τον καθέναν μας.

Ποιες δυσκολίες έχεις βρει στο δρόμο σου ως τώρα;

Πφφφ… η ερώτηση θα έπρεπε να είναι ποιες δεν έχω βρει! Οι δυσκολίες που υπάρχουν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση μιας τέτοιας εκδήλωσης είναι κυρίως οικονομικές και οργανωτικές. Ενώ η σύλληψη της ιδέας για την οργάνωση της εκδήλωσης το 2022 λήφθηκε το Νοέμβρη του ‘21, δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω την αναγκαία χρηματοδότηση για την δράση. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να χρηματοδοτήσω ο ίδιος την παραγωγή της εκδήλωσης, την οποία, λόγω του μεγέθους της και του αριθμού των προσκεκλημένων μουσικών, δεν θα την χαρακτήριζε κάποιος και οικονομική. Από την άλλη, κάθε αρχή και δύσκολη που λένε, οπότε αποφάσισα να πάρω το ρίσκο πάνω μου, ευελπιστώντας και στοχεύοντας σε μία μελλοντική συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς. Η αρχική ιδέα ήταν να διοργανώσουμε το Piano Day και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως πχ η Θεσσαλονίκη, ωστόσο, ο λίγος διαθέσιμος χρόνος δεν επέτρεψε τη συγκρότηση μιας μεγαλύτερης ομάδας ανθρώπων, που να μπορεί να φέρει σε πέρας μια κίνηση αυτού του βεληνεκούς. Ελπίζουμε όμως (και σχεδιάζουμε) για του χρόνου!

Πώς έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών που θα ακούσουμε φέτος στο Piano Day;

Πολύ καλή ερώτηση, που αρχικά την έθεσα μάλιστα κι ο ίδιος στον εαυτό μου. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω το κοινό της πόλης όσο θα ήθελα. Έτσι αποφάσισα να απευθυνθώ πρωτίστως σε μουσικούς που θαυμάζω και τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά, ώστε να υπάρξει εξαρχής μία σχέση εμπιστοσύνης. Στα Piano Day των ερχόμενων χρόνων θα έχουμε πειστήρια της ατμόσφαιρας και της επιτυχίας της εκδήλωσης, ώστε να μπορούμε να προσκαλέσουμε κι άλλους σημαντικούς μουσικούς εκτός αυτού του, αν θέλετε, πιο προσωπικού κύκλου.

Από την άλλη προσπάθησα να ενσωματώσω στο line-up όσο πιο πολλές γυναίκες πιανίστριες γίνεται, γιατί θεωρώ ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή ισορροπία στις πιανίστριες, που κάνουν διεθνή καριέρα, τουλάχιστον εκτός της κλασσικής μουσικής. Για παράδειγμα η πιο γνωστοί πιανίστες – σύνθετες στον χώρο της κινηματογραφικής μουσικής, όπως ο Max Richter, o Yann Tiersen, ο Ryūichi Sakamoto και ο Ludovico Einaudi, είναι κατά κόρον άντρες. Τώρα τελευταία έρχονται στο προσκήνιο και γυναίκες πιανίστριες, όπως η Ηania Rani και η Poppy Ackroyd.

Τι σχέδια έχεις για το Piano Day μακροπρόθεσμα;

Στόχος είναι η καθιέρωση και εδραίωση της γιορτής με τέτοιο τρόπο που να μας επιτρέπει να καλούμε κάθε χρόνο πιανίστες όλων των μουσικών ειδών σε ένα event που να αναδεικνύει τη μαγεία του πιάνου. Ιδέες υπάρχουν βέβαια και για συνεργασίες με άλλες τέχνες, αλλά γι’ αυτό θα πούμε περισσότερα ενδεχομένως με κάποια άλλη αφορμή στο μέλλον, ας το αφήσουμε ως έκπληξη. 

Tι να περιμένουμε από το πρώτο Piano Day στον Παρνασσό;

Στον «Παρνασσό» μας περιμένουν δυο συναυλίες και πολλά μουσικά εργαστήρια γύρω από το πιάνο και τη σύνθεση, τα οποία θα διευθύνονται από τους συμμετέχοντες μουσικούς της εκδήλωσης και θα είναι ανοιχτά για παρακολούθηση και συμμετοχή στο κοινό των συναυλιών αλλά και σε όποιον άλλο ενδεχομένως ενδιαφέρεται να συμμετέχει. Μας περιμένουν 10 πιανίστες, συνολικά 13 μουσικοί, οι 6 εκ των οποίων προέρχονται, όπως είπαμε και νωρίτερα, από τη διεθνή σκηνή. 

Θα δούμε επίσης για πρώτη φορά και συνεργασίες, όπως αυτή του Ορέστη Πετράκη με τον Πέτρο Κλαμπάνη και τη δική μου με τον Μιχάλη Καλκάνη και τον Σωτήρη Τσακανίκα. Συνολικά το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό και γι’ αυτό υπάρχει ιδιαίτερη χαρά. Στο υψηλό επίπεδο βέβαια συμβάλλει και ο χώρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, ο οποίος έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή το εγχείρημά μας και, εκτός από την οργανωτική του στήριξη, μας παραχωρεί έναν εξαιρετικό χώρο υψηλής αισθητικής και ακουστικής. Βλέπετε η ομορφιά δεν αρκεί να υπάρχει σε μια ιδέα, αλλά χρειάζεται κάποτε κι αυτούς, οι οποίοι μπορούν να την αναγνωρίσουν και να κάνουν δική τους, τότε είναι που ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο!

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Μόνα Λίζα ... μετακομίζει! Τι λέει η διευθύντρια του Λούβρου

Πολιτισμός Χτες
Μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε στους επισκέπτες μια καλύτερη εμπειρία, τόνισε

Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία στις ΗΠΑ γιατί μεταπήδησε στις αγελάδες

Κόσμος Χτες
Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι Ευρωπαίοι

Πύργος: Τον λήστεψε ενώ έβαφε την εκκλησία του χωριού

Ελλάδα Χτες
Tον έριξε από τη σκάλα και άρχισε να τον χτυπά

«Ασημένιες» Φίτσιου ‑ Κοντού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας

Αθλητικά Νέα Χτες
Το κατέκτησαν στην Ουγγαρία στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τερματίζοντας σε 7:31.94 πίσω από το πλήρωμα της Ρουμανιας

Πέθανε ο Τάκης Χατζόπουλος

Ελλάδα Χτες
Ήταν, μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη, δημιουργός της σειράς «Παρασκήνιο»

Πάτρα: Είχαν στήσει κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε σχολείο ‑ Στις 19 οι συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Η εγκληματική οργάνωση ολοκλήρωσε τουλάχιστον 65 αγοραπωλησίες ναρκωτικών, μέρος των οποίων πραγματοποιήθηκε σε ανήλικους πελάτες, ακόμη και σε σχολικούς χώρους

Σπαράζει καρδιές η Μαρία Καρυστιανού: «Ξέρω ότι το παιδί μου θα ήταν περńφανο για μένα με αυτό που κάνω»

Ελλάδα Χτες
Συγκλονίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών-Θυμάτων Τεμπών

Πώς θα λειτουργούν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Οικονομία Χτες
Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο θα είναι κλειστό

Θεσσαλονίκη: Πυκνώνει το μυστήριο με την εξαφάνιση 47χρονου ρεμπέτη από τις Συκιές

Ελλάδα Χτες
Στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» μίλησε o φίλος του

Υπόθεση Καλλιάνου: «Ποτέ δεν πήρα φακελάκι με 500 ευρώ»

Ελλάδα Χτες
«Αμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη»

Λάρισα: Μώλωπες, χτυπήματα, βρισιές, απειλές ‑ 109 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε 109 μέρες

Ελλάδα Χτες
Από νοικοκυρές μέχρι απόφοιτες πανεπιστημίου τα θύματα