E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σχέδιο επιστροφής φόρου στα καύσιμα

Τριπλό πακέτο ενίσχυσης

Δημοσίευση 15/3/2022 | 08:09

Σχέδιο επιστροφής φόρου στα καύσιμα

Τριπλό πακέτο ενίσχυσης που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας αναμένεται εκτός απροόπτου να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση περίπου 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα κλειδώσουν κατά πάσα πιθανότητα σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και μία έξτρα παροχή, ένα έξτρα επίδομα, η οποία δεν αποκλείεται να καθιερωθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Έξτρα επίδομα

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιστρέφει εκτάκτως σε ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετο έσοδο από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης ως οικονομική ενίσχυση.

Θα είναι ένας μηχανισμός, αναφέρουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιοι αξιωματούχοι, που θα προσομοιάζει ως προς τη λειτουργία του με εκείνον της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και θα διανέμει στον ευάλωτο οικονομικά πληθυσμό τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ 24% και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης. Η επιστροφή φόρου εξετάζεται να γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σενάρια λένε ότι για τη χορήγησή του θα χρησιμοποιηθεί πλατφόρμα ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι το 2021 από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 321 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 ενώ σε σχέση με τον στόχο οι εισπράξεις ήταν περισσότερες κατά 63 εκατ. ευρώ. Επίσης από τον ΕΦΚ κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 112 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, αλλά και σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2022 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή είναι αυξημένες κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 και κατά 10 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί για τον πρώτο μήνα του 2022. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα είναι αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.

Σύμφωνα με όσα λένε στα «ΝΕΑ» παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ στα καύσιμα κίνησης κατά το διάστημα της 23ης Φεβρουαρίου (μία ημέρα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) μέχρι σήμερα είναι της τάξης του 37%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης από τα 1,887 ευρώ το λίτρο εκτινάχθηκε στα 2,082 ευρώ το λίτρο.

Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε και με ανάρτησή του στα δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, δεν θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ των καυσίμων κίνησης καθώς οι συγκεκριμένοι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 33% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ και περίπου το 12% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (περίπου 6 δισ. ευρώ): «Παρεμβαίνοντας μόνο στους έμμεσους φόρους δημιουργείται σημαντική τρύπα στα δημόσια έσοδα που θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού με πρόσθετη φορολογία. Επιπλέον, ως οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη από τους φτωχότερους για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ακης Σκέρτσος.

Επιδοτήσεις λογαριασμών

Το δεύτερο πακέτο μέτρων, όπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», είναι η συνέχιση της χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικό αέριο.

Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις επιχορηγήσεις των οικιακών καταναλωτών, αγροτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων για τους μήνες Μαρτίου και Απριλίου. Το συνολικό ύψος θα ανέρχεται τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Πληροφορίες θέλουν η μέση ενίσχυση για τους οικιακούς καταναλωτές να ανέρχεται στα 39 ευρώ τον Μάρτιο και ίσως τον Απρίλιο να ανέλθει στα 52 με 53 ευρώ, δηλαδή η αύξηση της επιχορήγησης θα είναι 33%.

Επιταγή ακρίβειας

Τέλος, όπως έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση, και έχουν επίσης αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», θα δοθεί γύρω στο Πάσχα έξτρα επίδομα ύψους 250 ευρώ σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Πρόκειται για τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» που έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα των προαναφερόμενων κοινωνικών ομάδων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Νεκρό βρέφος 20 ημερών – Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, με θύμα ένα νεογέννητο μωρό μόλις 20 ημερών

Τροχαίο με θύμα 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ: Ελέγχεται ως ύποπτος ο πατέρας της

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης

Σαλμονέλα στη Λαμία: Πάνω από 30 κρούσματα στο νοσοκομείο – Οι 12 νοσηλεύονται βαριά και η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Οι 12 ασθενείς δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε έφαγαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι – Έντονη ανησυχία για τον προμηθευτή του μολυσμένου προϊόντος

Σε ποιες περιφέρειες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με όλα στο 1 ευρώ άνοιξε στην Ελλάδα και έγινε viral χωρίς καμία διαφήμιση

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Στη Λάρισα άνοιξε ένα μοναδικό κατάστημα που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση: το «Food Market του ενός ευρώ», ένα διώροφο κατάστημα στο κέντρο της πόλης όπου σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια τιμή. Χωρίς διαφημιστική καμπάνια, έγινε viral μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στην Πάτρα: Καταστράφηκε ολοσχερώς ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Tην ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν βρισκόταν κανείς εντός του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί

Ryanair: Συγκλονίζει η σύζυγος του επιβάτη που βρέθηκε έξω από σπασμένο παράθυρο του αεροπλάνου

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Λεπτό προς λεπτό το αδιανόητο θρίλερ εν πτήσει – Όσα λέει η σύζυγος του σέρβου επιβάτη

Έντονη αντίδραση της Αγκυρας στον διορισμό Φίτο ως ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, έσπευσε να απορρίψει τον διορισμό αυτόν και την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ενώ επανέφερε την ακραία θέση περί λύσης των «δύο κρατών»

ΗΠΑ: Έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το χτύπημα με καμικάζι – drones σε ιρανικό υποβρύχιο

Κόσμος 13.07.2026
Ο αμερικανικός στρατός δημοσιεύει βίντεο από την πρώτη επίθεση με καμικάζι - drones εναντίον ιρανικού υποβρυχίου

ΗΠΑ: Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια πυροβολισμών με πράκτορες της ICE στο Μέιν

Κόσμος 13.07.2026
Οι αρχές έκλεισαν έναν δρόμο και αξιωματούχοι του FBI συνδράμουν στην επιχείρηση των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Ελλάδα 13.07.2026
Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσει και τελικά να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά στον Λαγκαδά

ΗΠΑ: Βίσονας πήρε στο κυνήγι ηλικιωμένο και τον εκτόξευσε στον αέρα – Τρομακτικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο ηλικιωμένος μαζί με τον εγγονό προσπάθησαν να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες του άγριου ζώου στο εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν και το εξόργισαν