E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο μόνος ποδοσφαιριστής που ο Μαραντόνα είπε ότι ήταν καλύτερος από αυτόν

Υπηρετούσε ένα ποδόσφαιρο το οποίο δεν υπάρχει πια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/2/2022 | 00:03

Ο μόνος ποδοσφαιριστής που ο Μαραντόνα είπε ότι ήταν καλύτερος από αυτόν
@commons.wikimedia.org

Το όνομα του μάλλον δεν το ξέρεις. Κι αυτό γιατί το επέλεξε ο ίδιος. Επέλεξε να μη μοιραστεί με πολύ κόσμο το ταλέντο του και όσα ήταν ικανός να κάνει, παρά μόνο με τους συμπατριώτες του και ιδίως τους κατοίκους του αγαπημένου του Ροσάριο.

Ο Τόμας Κάρλοβιτς, έμεινε γνωστός στη χώρα του ως «Ελ Τριντσε», δηλαδή το πιρούνι. Είχε καταγωγή από τη Σερβία, αλλά γεννήθηκε στην Αργεντινή και το Ροσάριο. Μια πόλη που αγάπησε όσο τίποτα άλλο και δεν την άφησε ποτέ.

Ψηλός για μέσος με σπουδαία τεχνική κατάρτιση, οι φήμες που τον ακολουθούν, αν και ο ίδιος δεν το παραδεχόταν, ήταν ότι έκανε όpγια μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές ως προς γιατί του έδωσαν το παρατσούκλι «πιρούνι». H πιο διαδεδομένη είναι ότι συνήθιζε να «τρυπάει» τους αντιπάλους του κάνοντας τους «ποδιές». Μια ιστορία λέει πως κάποτε ένας οπαδός του ζήτησε να κάνει διπλή ποδιά. Και όταν την έκανε επικράτησε πανζουρλισμός στο στάδιο.

Έπαιξε μόλις δυο παιχνίδια στην Α΄ Εθνική της χώρας. Δεν κέρδισε ποτέ κανέναν τίτλο. Δεν έπαιξε ποτέ με τα χρώματα της Εθνικής Αργεντινής. Μόνο μια φορά εναντίον της. Και όλοι ζαλίστηκαν.

@golazoargentino.com

Πριν το Μουντιάλ του 1974, η Αργεντινή πήγε στο Ροσάριο για να αντιμετωπίσει μια ομάδα επίλεκτων της πόλης. Μεταξύ τους ήταν και ο Κάρλοβιτς. Στο πρώτο ημίχρονο έκανε όpγια και η ομάδα του Ροσάριο ήταν μπροστά στο σκορ με 3-0. Τόσο καλά έπαιζε που ο προπονητής της εθνικής Αργεντινής, Βλαντισλάο Κάπ, παρακάλεσε τον αντίπαλο προπονητή να τον βγάλει. Τελικά, το ματς έληξε 3-1.

Το πιο μεγάλο παράσημο του ήταν πως ήταν ο μοναδικός παίκτης που ο Μαραντόνα είπε ότι ήταν καλύτερος από εκείνον. Όταν το 1993 πήρε μεταγραφή για την Νιόυελς Όλντ Μπόις, του είπαν πως είναι ο μεγαλύτερος παίκτης που έχει παίξει στο Ροσάριο. Ο Μαραντόνα όμως ήταν κατηγορηματικός. «Ο καλύτερος παίκτης που έπαιξε στο Ροσάριο είναι ο ‘Τρίντσε’ Κάρλοβιτς».

@corriere.it

Δεν είναι ο μόνος που τον έχει υμνήσει. Μεγάλοι αστέρες του αργεντίνικου ποδοσφαίρου έχουν βάλει και αυτοί ένα λιθαράκι στον μύθο του. Που είναι μεγαλύτερος βέβαια από την καριέρα του, αλλά για να υπάρχει θα πρέπει να βασίζεται σε πολλές αλήθειες.

Ειδικά για τους κατοίκους του Ροσάριο, το οποίο ποτέ δεν εγκατέλειψε. Μόνο για λίγο, αφού και όταν βρέθηκε στην πόλη Μεντόσα για έναν χρόνο και άλλον έναν στη Σάντα Φε, πάντα επέστρεφε γρήγορα στην πόλη του. Λες και έχανε τη δύναμή του αν απομακρυνόταν από αυτήν. Πάντως, ποδοσφαιρικά δεν την έχανε μάλλον. Όσο αγωνιζόταν στην Ιντεπεντιέντε Ριβαντάβια, η ομάδα του αντιμετώπισε τη μεγάλη Ίντερ της εποχής σε φιλικό. Μαντέψτε ποιος έπαιζε στο κέντρο και ποιος κέρδισε.

@thesun.co.uk

Ο κόσμος τον λάτρεψε (και ο Μαραντόνα) γιατί αντιπροσώπευε ένα άλλο ποδόσφαιρο, πιο ρομαντικό, ένα ποδόσφαιρο άναρχο χωρίς πειθαρχία, που χαιρόσουν να το παίζεις και να το βλέπεις. Ένα ποδόσφαιρο με το οποίο μάθαμε τους Λατινοαμερικάνους ως μάγους της μπάλας. Ένα ποδόσφαιρο που αγάπησε η Αργεντινή και ο Μαραντόνα όσο μεγάλωνε.

Ο θάνατός του παντελώς άδοξος. Τον Μάιο του 2020, ενώ έκανε ποδήλατο ένας νεαρός τον σταμάτησε, τον χτύπησε στο κεφάλι και τον σκότωσε, για να του πάρει το ποδήλατο. Όσοι στο Ροσάριο τον είχαν δει να παίζει, πικράθηκαν. Αλλά μάλλον υποσχέθηκαν να κρατήσουν τον μύθο του ζωντανό για πολλά χρόνια ακόμα. Γιατί όπως είπε και ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας της χώρας, Χοσέ Πέκερμαν, «ο Κάρλοβιτς είναι ο καλύτερο μέσος που έχω δει ποτέ».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα Χτες
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949