E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων ‑ Όλη η Ελλάδα είναι στο κόκκινο

Oι θάνατοι του τελευταίου 24ώρου ανέρχονται σε 93

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ Δημοσίευση 10/2/2022 | 18:11

Εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων ‑ Όλη η Ελλάδα είναι στο κόκκινο

Για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έκανα λόγο οι ειδικοί κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, όλη η Ελλάδα είναι στο κόκκινο. Ωστόσο, όπως είπε, παρότι ανησυχούμε για την συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων, η σταδιακή άρση των μέτρων είναι εφικτή.

Από την πλευρά του, και ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι η πορεία της πανδημίας δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, ενώ υποχωρεί και η Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου από τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 19.154, οι θάνατοι του τελευταίου 24ώρου ανέρχονται σε 93, ενώ 516 είναι οι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με την κ. αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η θετικότητα για σήμερα βρίσκεται στο 6,2%,ενώ έγιναν περισσότερα από 300.000 τεστ.

Γκάγκα: Είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνονται οι αιτήσεις νωρίς για τα αντιικά
Αναφερόμενη στα αντιικά φάρμακα, η κυρία Γκάγκα είπε ότι η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί 19. Όλες οι υπόλοιπες έχουν γίνει δεκτές. Το τελευταίο τετραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν. 42 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και 477 έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ οι 238 είναι να παραδοθούν.

Από χθες (9/2) λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς. Είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνονται οι αιτήσεις νωρίς».

Παπαευαγγέλου: Περνάμε σε μία φάση που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

Από την πλευρά της η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Ωστόσο, ο χειμώνας δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται στους κλειστούς χώρους. Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε περιοχές όπου η παραλλαγή Όμικρον άργησε να φτάσει, όπως είναι κάποια νησιά, η Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα

«Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε σταθερά και αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 55 ετών», επισήμανε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια και συμπλήρωσε ότι «η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, το 1/3 αφορά σε παιδιά».
Επίσης, σημείωσε πως «όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», όπως άλλωστε και όλη η Ευρώπη.

Ακόμη, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου: «Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μέσο όρο νοσηλευομένων την τελευταία εβδομάδα στις ΜΕΘ και μέσα στις επόμενες ημέρες ο αριθμός θα μειωθεί σε 450».

Για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, επισήμανε πως «το τελευταίο διάστημα μας απασχόλησε το θέμα», το οποίο «είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης. Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός εφήβων, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».

Για τη χαλάρωση των μέτρων, η Βάνα Παπαευαγγέλου το άφησε ανοικτό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή, ωστόσο «περνάμε σε μία φάση που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Ακόμη, επί του θέματος συμπλήρωσε ότι «κατανοούμε την κόπωση όλων. Παρόλο που βλέπουμε αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ», για να συμπληρώσει

Μαγιορκίνης: Σε τροχιά συρρίκνωσης το κύμα της Όμικρον
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως έχουν σημειώσει μείωση την τελευταία εβδομάδα, όμως οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο έχουν αυξηθεί. Στην Ευρώπη η διασπορά φαίνεται να συρρικνώνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, παρά την αύξηση των θανάτων που έχει παρατηρηθεί. Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί, με μόνο 13 χώρες της Ευρώπης να δείχνουν επιδείνωση.

Στην Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή μείωση, όπως και ο αριθμός των θανάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, ωστόσο. Πάντως, το κύμα της Όμικρον σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης. η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης με εξαίρεση τη Ρωσία, που φαίνεται να πλησιάζει όμως στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, παρατηρείται εκτεταμένη διασπορά αλλά έχουμε και κάποιες πτωτικές τάσεις. Αυτήν την στιγμή, βρισκόμαστε σε δεύτερη φάση της συρρίκνωσης, η οποία είναι πιο αργή, καθώς δεν έχει φανεί ακόμη και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εμβολιασμών, δεν έχει προλάβει να χτιστεί το τείχος προστασίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί οι Γάλλοι φοβούνται την εθνική τους γιορτή – Τι έχει συμβεί κάθε φορά που έρχεται η 14η Ιουλίου

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Από την Πτώση της Βαστίλης έως την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, η 14η Ιουλίου είναι μια ημερομηνία-σταθμός γεμάτη αίμα και ιστορία.

Φοιτητικά ενοίκια 2026: Ποιες περιοχές της Αθήνας έχουν εκτοξευθεί και πού μπορείς να βρεις κάτι οικονομικό

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Κέντρο και Ζωγράφου καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές ενοικίων στην Αθήνα, με studio να φτάνουν τα 440 ευρώ, καθώς η έλλειψη μικρών διαμερισμάτων πιέζει χιλιάδες φοιτητικές οικογένειες.

Απίστευτο θαύμα στους Καταρράκτες του Νιαγάρα: Έπεσε από 52 μέτρα και επέζησε – Το συγκλονιστικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό επιβίωσης κατέγραψαν οι αρχές του Καναδά, με τον τραυματία να διακομίζεται σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Απολογούνται σήμερα οι δύο 42χρονοι για τον εμπρησμό στη Marfin, οι φωτογραφίες που οδήγησαν στην ταυτοποίηση

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Την ίδια ώρα, ενώπιον της βρετανικής Δικαιοσύνης οδηγείται σήμερα και η 46χρονη που κατηγορείται για συμμετοχή στον φονικό εμπρησμό

Έφυγε από τη ζωή αγαπημένος μουσικός της ελληνικής ροκ σκηνής – Ποιος ήταν ο Γιώργος Λαγογιάννης

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Ο 47χρονος πληκτράδες και session μουσικός έδωσε μια σύντομη μάχη με τον καρκίνο και άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του.

Λεμεσός: Κρατείται 44χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την πεθερά του

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
H 58χρονη εξετάστηκε από ιατροδικαστή

Τρόμος σε πτήση της Ryanair: «Αν είναι να πεθάνουμε, θα πεθάνουμε μαζί» λέει η σύζυγος του Σέρβου

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Σέρβος επιβάτης παρασύρθηκε από την αποσυμπίεση έξω από την καμπίνα στα 20.000 πόδια - η σύζυγός του τον κράτησε κυριολεκτικά στη ζωή.

Κρούσματα σαλμονέλας στη Λαμία: Βρέθηκε ο προμηθευτής των ύποπτων κοτόπουλων και τι αποκάλυψαν οι αρχές

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Εντοπίστηκε ο τελικός προμηθευτής των κοτόπουλων που συνδέονται με τα κρούσματα σαλμονέλας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον ενδιάμεσο και τη μονάδα εκτροφής.

Πάτρα: Δίχρονο κοριτσάκι εγκλωβίστηκε μέσα σε ΙΧ, έσπασαν το τζάμι για να το βγάλουν

Ελλάδα 14.07.2026
Η άμεση κινητοποίηση Πυροσβεστικής και Αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα τον ασφαλή απεγκλωβισμό του παιδιού, το οποίο παραδόθηκε σώο και καλά στην ανακουφισμένη μητέρα του

Marfin: Τα ντοκουμέντα και οι φωτογραφίες του 2009 από την Ικαρία που οδήγησαν στους υπόπτους

Ελλάδα 14.07.2026
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την εξέταση όλων των στοιχείων της υπόθεσης από το μηδέν, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να οδηγήσουν νέους υπόπτους ενώπιον της Δικαιοσύνης

Συναγερμός από την ΑΑΔΕ: Κατέσχεσε και κατέστρεψε δύο τόνους ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων

Ελλάδα 14.07.2026
Τα προϊόντα ήταν άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, λόγω της πλήρους απουσίας ψύξης

«Ήταν φρικτό»: Οργή στις ΗΠΑ μετά τη νέα δολοφονία νεαρού από πράκτορα της ICE

Κόσμος 14.07.2026
Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο ενός Μεξικανού, ένας 26χρονος Κολομβιανός με νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας πέφτει νεκρός από πυρά της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας