E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται τέταρτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό;

Η θέση του ΕΜΑ

Δημοσίευση 4/2/2022 | 16:53

Έρχεται τέταρτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό;

Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετά στοιχεία έτσι ώστε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να συστήσει την τέταρτη δόση με τα εμβόλια κοροναϊού για τον γενικό πληθυσμό.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την τελευταία συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία της πανδημίας, όπως αναφέρει το fanpage.it και αναμεταδίδει η ΕΡΤ.

Το παραπάνω συμπέρασμα διευκρίνισε ο Δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού. Ο ίδιος ο Καβαλέρι είχε δηλώσει στην ενημέρωση Τύπου του Ιανουαρίου ότι δεν γίνεται να περιοριστεί η πανδημία με εμβόλια που γίνονται κάθε 3-4 μήνες και ότι η λύση αυτή δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία.

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι πολλές δόσεις σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, αποδυναμώνοντάς το αντί να το ενισχύσουν.

Τι συμβαίνει στο Ισραήλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του ο Δρ. Καβαλέρι έκανε αναφορά στα στοιχεία από το Ισραήλ. Η χώρα της Μέσης Ανατολής, πρωτοπόρος στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, είναι στην πραγματικότητα η μόνη στον κόσμο που έχει εγκρίνει μια τέταρτη δόση για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού, εκείνες που είναι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσησης π.χ. άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και επαγγελματίες υγείας.

Από τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης, που διεξήχθη από επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann διαπιστώθηκε ότι όταν η 4η δόση χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την προηγούμενη, είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας κατά περισσότερο από τέσσερις φορές σε σύγκριση με τις τρεις δόσεις.

Μια άλλη όμως προκαταρκτική έρευνα εκατοντάδων εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Tel HaShomer’s Sheba έδειξε ότι η τέταρτη δόση ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Όμικρον και δεν αποτρέπει τη μόλυνση. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η στρατηγική των τεσσάρων δόσεων, που εγκρίθηκε μετά από μια περίοδο προβληματισμού, εφαρμόστηκε στο Ισραήλ ακριβώς για να συγκρατήσει το κύμα της νέας, άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης στη Νότια Αφρική.

Υπό το φως αυτών και άλλων ευρημάτων, τόσο από κλινικές δοκιμές όσο και από επιδημιολογικές έρευνες στον πραγματικό κόσμο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πιστεύει επί του παρόντος ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τη σύσταση της τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Τονίστηκε, επίσης, ότι ο κίνδυνος, εφόσον τα εμβόλια δεν διανέμονται και δεν χορηγούνται ομοιόμορφα σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, θα είναι πάντα υπαρκτός και δεν πρέπει να υποτιμάται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Καλλιάνος: 145 αγγειοχειρούργοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Πολιτική 29.04.2024
Με μία σκληρή επιστολή όλες οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα καταδικάζουν τη στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου

Ρένα Δούρου: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Ελλάδα 29.04.2024
Η πρώτη δήλωση της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση για το Μάτι

Ποινές έως 111 έτη για το Μάτι, αλλά εξαγοράσιμες: Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Απογοήτευση των συγγενών μετά την ανακοίνωση των ποινών - Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως

Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων

Ελλάδα 29.04.2024
Αναχωρούν για τα νησιά, αυξημένη η κινητικότητα στο λιμάνι του Πειραιά

Προσποιήθηκε τον υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ και απέσπασε από ιδιοκτήτη καφέ 2.000 ευρώ

Ελλάδα 29.04.2024
Ο δράστης συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες Κυριακή στην Τούμπα, στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που παρέλαβε το συμφωνηθέν ποσό από τον παθόντα

Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους ‑ Τι προβλέπει

Ελλάδα 29.04.2024
Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους παραγωγικότητας

Φωτιά στο Μάτι: Οργή για την απόφαση του δικαστηρίου από τους συγγενείς των θυμάτων

Ελλάδα 29.04.2024
«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη»

«Μπλόκο» στην υποβολή χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων ‑ Τι πρέπει να κάνετε

Οικονομία 29.04.2024
Χιλιάδες δηλώσεις που είναι προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ, μπλοκάρονται από το σύστημα και δεν εκκαθαρίζονται

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης