E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γκ. Μαγιορκίνης: Η `Ομικρον έχει εκτοπίσει πια τη Δέλτα, όμως δεν είναι αθώα

Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2022 | 13:45

Γκ. Μαγιορκίνης: Η `Ομικρον έχει εκτοπίσει πια τη Δέλτα, όμως δεν είναι αθώα

Η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 που σήμερα ανιχνεύεται σε ποσοστό 90% σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι μεν ηπιότερη από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι αθώα. Αυτό τονίζει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ιδίως για τους ανεμβολίαστους ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μαγιορκίνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Εφη Φουσέκη.

Σταδιακά η Όμικρον, προσθέτει, εκτοπίζει τη Δέλτα, η οποία αν θα παραμείνει στην κοινότητα και σε τι ποσοστό θα το γνωρίζουμε σε περίπου έναν με δύο μήνες. Ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ωστόσο ότι η πιθανότητα αναζωπύρωσης της Δέλτα είναι μηδενική, αλλά άγνωστο είναι, αν στην πορεία θα εμφανιστεί κάποιο άλλο διαφορετικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

"Αυτή τι στιγμή το Α και το Ω είναι ο εμβολιασμός έναντι της covid-19. Σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, πάνω από 95-98% στους άνω των 60 ετών, το σύστημα υγείας δεν πιέζεται. Η Αγγλία δε χρειάστηκε να λάβει μέτρα, η Πορτογαλία το ίδιο, γενικά χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν ήδη περάσει στο μετα-πανδημικό στάδιο", αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.

Προσθέτει ότι "ο ιός δεν πρόκειται να φύγει ποτέ και διατρέχουν κίνδυνο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί". Το σενάριο που συζητάνε όλοι, σημειώνει, είναι το μετα-πανδημικό, όπου ο ιός θα κυκλοφορεί στην κοινότητα, όχι όμως στα σημερινά επίπεδα. Οι εμβολιασμένοι που θα "συναντηθούν" μαζί του θα περάσουν τη λοίμωξη ήπια, αλλά οι ανεμβολίαστοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθούν σε νοσοκομείο.

Σχετικά με την υποπαραλλαγή του στελέχους 'Ομικρον (ΒΑ.2 ή 21L), όπου έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά στη χώρα μας, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.

Το αισιόδοξο είναι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. "Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπως το περσινό Πάσχα", τονίζει.

Η Όμικρον δεν είναι αθώα

Οι ανεμβολίαστοι σε σχέση με τους εμβολιασμένους έχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν κα να καταλήξουν από την παραλλαγή 'Ομικρον, δηλώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Εξηγεί ότι είναι ηπιότερη από την Δέλτα, αλλά για τους ανεμβολίαστους μπορεί να είναι επικίνδυνη. "Θεωρητικά ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων και θανάτων είναι με λοίμωξη COVID-19 από την Δέλτα, αλλά σίγουρα και ένα ποσοστό είναι και από την Όμικρον".

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο. Άνθρωποι που διασωληνώνονται και που καταλήγουν, είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει 3η δόση. Τις τελευταίες 15 μέρες το 92,4% των θανάτων συνολικά αφορούσε σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου (οι περισσότεροι) ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση.

Η Όμικρον σταδιακά εκτοπίζει την Δέλτα

Στην επικράτεια η παραλλαγή Όμικρον έχει ξεπεράσει το 80% και σε κάποιες περιοχές το 90%, όπως λέει ο κ. Μαγιορκίνης, δείχνοντας ότι σταδιακά εκτοπίζει την Δέλτα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αναζωπύρωσης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία σχετίζεται με βαρύτερη νόσο, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι "η πιθανότητα αναζωπύρωσης είναι μηδενική, στην ουσία δε θα έχουμε κύμα από Δέλτα, εκτός και αν προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος μέσα από τη Δέλτα". Εξηγεί ότι "υπάρχει ένα σενάριο ότι η Δέλτα μπορεί να παραμείνει σε ένα ποσοστό του πληθυσμού γιατί έχει και αυτή αυξημένη διεισδυτικότητα, κάτι που θα το ξέρουμε σε περίπου ένα με δύο μήνες". Προσθέτει ότι με βάση τα δεδομένα από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας η μία παραλλαγή εκτοπίζει την άλλη. Τα πρώτα στελέχη της Wuhan έχουν εκτοπιστεί, η Δέλτα εκτόπισε τη μετάλλαξη Άλφα και το "φυσιολογικό είναι η Όμικρον να εκτοπίσει τη Δέλτα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Δέλτα δε θα παραμείνει σε μικρό ποσοστό στην κοινότητα".

Συμπληρώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η κυριαρχία της Όμικρον και ότι δε θα έρθει κάποιο άλλο στέλεχος που θα είναι διαφορετικό.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε πρόσφατα και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ συνεργάτες του ξεκαθάρισαν ότι η μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση σαφώς δίνει ευκαιρία στον ιό να αναπτύξει και νέες παραλλαγές.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον

Η Όμικρον, ( B.1.1.529), έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3. Η BA.1 έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως και στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες (δύο κρούσματα και στη χώρα μας). Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη οι επιστήμονες γνώριζαν από αρχές Δεκεμβρίου ότι η παραλλαγή 'Ομικρον έχει δύο κλάδους. Το κατά πόσο η υποπαραλλαγή BA.2 "είναι πιο μεταδοτική είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στη μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση. Δε φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, τη νοσηρότητα ή τη μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στην οδό Μάρνη: «Συναγερμός» στην Πυροσβεστική

Ελλάδα 07.07.2025
Στο σημείο κλιμακοφόρο όχημα για τυχόν εγκλωβισμένους

«Τον Σεπτέμβριο διαγράφονται οι πρώτοι `αιώνιοι φοιτητές`»: Σύσκεψη για τα πανεπιστήμια υπό τον Κυριάκου Μητσοτάκη

Πολιτική 07.07.2025
«Μιλάμε για σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών, ακόμη και από τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60»

Αγρότες φυλάνε σκοπιές στα χωράφια στην Ηλεία: Αγριογούρουνα έφαγαν 50 τόνους καρπούζια και πεπόνια

Ελλάδα 07.07.2025
Όπου υπάρχουν καλλιέργειες κοντά σε δασώδεις περιοχές, το φαινόμενο είναι εντονότερο

Τέξας: Νεαρή κρεμάστηκε από δέντρο για να γλιτώσει από τις φονικές πλημμύρες

Κόσμος 07.07.2025
«Είναι ένα πραγματικό θαύμα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το εξηγήσουμε» ανέφερε ο άνδρας που την άκουσε να φωνάζει και ειδοποίησε τις αρχές

Πέρασε στην Ελλάδα η φωτιά που ξέσπασε στην Αλβανία ‑ Καίει σε ορεινή δύσβατη περιοχή

Ελλάδα 07.07.2025
Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 3 οχήματα

Επίδομα 100 ευρώ ‑ Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Οικονομία 07.07.2025
Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν το επίδομα των 100 ευρώ

Πανσέληνος Ιουλίου 2025: Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι του Κόκκινου Ελαφιού»

Ελλάδα 07.07.2025
Η Πανσέληνος του Ελαφιού, όπως αποκαλείται παραδοσιακά η πανσέληνος του Ιουλίου, θα κορυφωθεί στις 10 Ιουλίου 2025

Το υπόμνημα Καραμανλή στην Προανακριτική για τα Τέμπη ‑ Αρνείται κάθε αξιόποινη πράξη

Ελλάδα 07.07.2025
Ζητάει την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο - Δείτε το υπόμνημα

Ξεκινά η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου: Πότε ολοκληρώνεται η προθεσμία

Ελλάδα 07.07.2025
Γενικές πληροφορίες για τους υποψηφίους

Ακρίβεια: «Πικρή» γεύση στα καλοκαιρινά φρούτα λόγω τιμής – Αυτό είναι το πιο «τσιμπημένο»

Οικονομία 07.07.2025
Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις αυτής της εποχής, ωστόσο, τείνουν να γίνουν κι αυτά… είδος πολυτελείας