E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενέργεια: Θα συνεχιστούν οι φουσκωμένοι λογαριασμού στο ρεύμα και τον Ιανουάριο

Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν λογαριασμούς-σοκ μέχρι την άνοιξη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2022 | 12:35

Ενέργεια: Θα συνεχιστούν οι φουσκωμένοι λογαριασμού στο ρεύμα και τον Ιανουάριο

Μάχη με την ακρίβεια στην αγορά ηλεκτρισμού θα συνεχίσει να δίνει η κυβέρνηση και τους επόμενους μήνες, αφού οι διακυμάνσεις των τιμών προβλέπεται να διατηρηθούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πιέζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το ασταθές περιβάλλον, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό και του 2022, δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των οικιακών καταναλωτών αλλά και των επαγγελματιών που επωμίζονται τα απόνερα της κρίσης και καλούνται να πληρώσουν φουσκωμένους λογαριασμούς ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις.

Μέχρι τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση θα έχει διαθέσει μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (TEM) κρατική βοήθεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ για τo τελευταίο πεντάμηνο, που από τον Ιανουάριο επεκτείνεται και στις εμπορικές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου διατηρούνται μεν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο παρουσιάζουν μια εικόνα αποκλιμάκωσης από τα υψηλά επίπεδα των 180 ευρώ/MWh που ήταν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και αφού τις τελευταίες ημέρες «κινήθηκαν» στα 80-100 ευρώ/MWh.

Την εικόνα της διατήρησης της κρίσης ενισχύει η στάση της Ρωσίας, η οποία συνεχίζει να εμποδίζει την τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο με στόχο την αδειοδότηση του Nord Stream 2.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ε.Ε., τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και υπολείπονται, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, κατά 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με πέρυσι. H απόληψη έχει φτάσει στο 50% του όγκου του αερίου που είχε διοχετευτεί πέρυσι.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν μετά την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά επισημαίνουν ότι δε θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης και σίγουρα όχι στα 25 ευρώ που ήταν πριν από έναν χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα χρειαστεί να ζουν και να προσαρμόσουν τις ανάγκες τους με βάση ένα αυξημένο ενεργειακό κόστος, το οποίο μάλιστα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο το επόμενο διάστημα καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν τους καταναλωτές στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας λόγω θέρμανσης.

Τριπλάσια η τιμή της κιλοβατώρας από τον Αύγουστο

Τον Νοέμβριο η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος βρισκόταν στα 228,87 ευρώ/MWh και τον Δεκέμβριο εκτοξεύτηκε στα 235,38 ευρώ/MWh, φέρνοντας νέες ανατιμήσεις. Την περασμένη Πέμπτη ήταν στα 226 ευρώ/Mwh, δηλαδή 0,22 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,07 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο του 2021, προτού ξεσπάσει η κρίση, παρουσιάζοντας τριπλάσια αύξηση.

Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν λογαριασμούς-σοκ μέχρι την άνοιξη, όταν θα παραληφθούν και οι εκκαθαριστικές χρεώσεις από τους παρόχους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Bank of America, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 50% φέτος και τα κυβερνητικά μέτρα θα αντισταθμίσουν μόνο περίπου το 1/4 αυτού του κόστους.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, το 2020 ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό πλήρωσε 1.200 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Με την εκτίναξη των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά οι δαπάνες θα αυξηθούν στα 1.850 ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Στην Ελλάδα από αυτό τον μήνα η κυβέρνηση αναπροσάρμοσε την κοινωνική πολιτική της μειώνοντας στα 42 ευρώ την επιδότηση (από 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο). Η κρατική στήριξη στην κύρια κατοικία (από τα οριζόντια μέτρα εκπτώσεων) περιόρισε και τους δικαιούχους και άφησε εκτός ενισχύσεων φοιτητικά σπίτια, ενοικιαστές κ.ά. Μια πολιτική που δείχνει την αγωνία της Πολιτείας να στηρίξει οικονομικά τους καταναλωτές επεκτείνοντας τα μέτρα για πρώτη φορά και στους εμπορικούς και βιομηχανικούς μετρητές αλλά και την προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων, αφού η ανάγκη για επέκταση των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

Το γκρίζο σύννεφο της ακρίβειας προκαλεί, όμως, ανυπολόγιστο πλήγμα και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Η Palettes 53, μια οικογενειακή επιχείρηση για παλέτες στη Βορειοδυτική Γαλλία, γύρισε την παραγωγή της από τον ηλεκτρισμό σε γεννήτρια ντίζελ για να αποφύγει πενταπλασιασμό στις δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας.

Αντίστοιχα, η πορτογαλική εταιρεία παραγωγής χαρτιού Navigator δήλωσε ότι θα αυξήσει την τιμή των χαρτομάντιλων κατά 15% λόγω του υψηλότερου κόστους ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πρώτων υλών. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων IΚΕΑ αυξάνει τις τιμές κατά μέσο όρο 9% στις αγορές της για παρόμοιους λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τα social media: Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Tech + Science 09.02.2026
Τα «παραθυράκια», οι προκλήσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες

Δημοσκόπηση Interview: Πόσοι θα ψήφιζαν Ντε Γκρες, τον γιο του τέως βασιλιά της Ελλάδας

Πολιτική 09.02.2026
Πρώτη η ΝΔ με 17,9 μονάδες από τον δεύτερο

Ξυλοκόπησαν μέσα στο σπίτι του τον Γερμανό διαιτητή που έκανε πρόταση γάμου στον φίλο του σε αγώνα της Bundesliga

LGBTQI+ 09.02.2026
Ο διαιτητής ειδοποίησε τις αρχές για τις απειλές που δεχόταν, αλλά τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος

Πύλος: Ποινή φυλάκισης σε 25χρονο που ξυλοκόπησε κουρέα γιατί δεν του άρεσε το κούρεμα

Ελλάδα 09.02.2026
Ο δράστης της επίθεσης στην Πύλο κατηγορείται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Ο «εμμονικός με το σeξ» Ασαντ κοιμόταν με συζύγους αξιωματούχων, που του τις «σύστηνε» πρώην δημοσιογράφος ερωμένη του

Κόσμος 09.02.2026
Σeξ, ίντριγκες, μυστηριώδεις θάνατοι και βιντεοπαιχνίδια, λίγο πριν την κατάρρευση του πρώην προέδρου

Τρομακτικές εικόνες στη Βραζιλία: Ποδοσφαιριστής κατέρρευσε την ώρα του αγώνα κι υπέστη σπασμούς

Αθλητικά Νέα 09.02.2026
«Πάγωσαν» στο θρυλικό Μαρακανά, όπου κατά τη διάρκεια του αγώνα της Φλαμένγκο με την Σαμπάιο Κορέα, ο Αλεξάντρε της δεύτερης κατέρρευσε κι υπέστη σπασμούς

Ιωάννινα: Φωτιά σε σπίτι στη Βρυσέλλα Φιλιατών ‑ Έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές

Ελλάδα 09.02.2026
Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά οι εργάτες που διαμένουν στο σπίτι απουσίαζαν, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει κανείς

Υπό αστυνομική προστασία ο Ζακ Λανγκ και η σύζυγός του μετά από απειλές στα social media

Κόσμος 09.02.2026
Οι απειλές έρχονται μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας με τον Τζέφρι Επστάιν

Ενοχος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ο ηθοποιός και σκηνοθέτης

Ελλάδα 09.02.2026
Του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών με αναστολή στην έφεση