E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αύξηση κατά 200% των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών από την Παρασκευή

Δημοσίευση 5/1/2022 | 18:03

Αύξηση κατά 200% των κρουσμάτων στην Ελλάδα

 Έως τη Δευτέρα θα παραδοθούν φύλλα πορείας για επιστρατεύσεις υγειονομικών - «Ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων»


Πλήρης είναι η επικράτηση της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση που έκανε με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη.

Συμφωνα με τα στοιχεία, στις 31/12, η Omicron εντοπίστηκε στο 89% των δειγμάτων. Αυτό, είπε, δείχνει την αυξητική τάση και σήμερα πιθανώς «έχει ξεπεράσει το 90%», με αποτέλεσμα να επικρατεί στην κοινότητα. Σήμερα, ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 10,4%, που είναι υψηλός αλλά μικρότερος από χθες.

«Γι' αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε, να φοράμε τη μάσκα, να βλέπουμε λίγους ανθρώπους και σε περίπτωση συμπτώματος, να ελεγχόμαστε με τεστ» τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι όταν κάποιος είναι εμβολιασμένος και έχει θετικό rapid test, δεν χρειάζεται να υποβληθεί και στα PCR για να μην αυξηθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. «Υπάρχει πίεση για τεστ, που μπορούμε να αποφύγουμε», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει στις περιπτώσεις που κάποιος χρειάζεται νοσηλεία.

Στο νοσοκομεία, η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε την επίταξη ιδιωτών ιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, καθώς οι εισαγωγές έχει αυξηθεί. Το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα, ανέφερε, είναι μικρό ανά νοσοκομείο και δεν φτάνει στο 4%. «Προχωράμε σε επιτάξεις, που θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθά και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες ασθενών για Covid», είπε, ενώ διευκρίνισε ότι έως τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας προς τους υγειονομικούς.

Αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και μείωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, αλλά και στη μείωση κατά 3% των ασθενών που κατέληξαν. «Οι διαγνώσεις σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο συνεχίζεται η μείωση των θανάτων. Στην Ευρώπη υπήρξε 73% αύξηση στις διαγνώσεις και μείωση των θανάτων κατά 4%», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η έξαρση της πανδημίας είναι μαζική.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων αυξήθηκε κατά 200%. Ωστόσο υπήρξε μείωση των θανάτων κατά 1%. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όσον αφορά στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, υπάρχει μείωση κατά περίπου 4%.

Η επέλαση της Omicron συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, με αύξηση των εισαγωγών και μείωση των σκληρών δεικτών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στο Λονδίνο, βλέπουμε ίσως το αποκορύφωμα της διασποράς. Η εικόνα είναι ανάλογη με αυτή που διαπιστώθηκε στη Νότια Αφρική. Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού από όλους.

Ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, που όπως είπε, είναι ασφαλές, καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε εντατικό περιβάλλον testing. Η σχολική τάξη αποτελεί μία φούσκα, όπου οι ίδιοι άνθρωποι αναμειγνύονται ξανά και ξανά. «Πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης δεν αντικαθίσταται. Ως εκ τούτου, το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται ασφαλές, κάτι που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όσον αφορά στα Θεοφάνεια, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι όλες οι μαζικές συναθροίσεις προκαλούν ανησυχία. Συνέστησε δε τη διεξαγωγή self test, την τήρηση αποστάσεων, ενώ κάλεσε τους ανεμβολίαστους να μην προσέλθουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος 21.04.2026
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

Ελλάδα 21.04.2026
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων

Θρίλερ με τα μολυσμένα βαζάκια της HiPP: Η εταιρεία καταγγέλλει πως είναι στόχος απόπειρας εκβιασμού

Κόσμος 21.04.2026
Η εταιρεία βρεφικών τροφών HiPP ανακοίνωσε χθες ότι είναι στόχος απόπειρας εκβιασμού, αφού ένα βαζάκι βρεφικής τροφής της μολυσμένο με ποντικοφάρμακο βρέθηκε στην Αυστρία

Κρήτη: Επίθεση σκυλιού σε παιδί κοντά σε σχολείο – Με πολλαπλά τραύματα στο νοσοκομείο ο 12χρονος

Ελλάδα 21.04.2026
Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Προβλήματα με το «καλημέρα» ‑ «Έπεσε» η πλατφόρμα

Ελλάδα 21.04.2026
Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους που το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους είναι «0»

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Ήχησε το 112, έκτακτη ανακοίνωση του δήμου ‑ «Κλείστε πόρτες και παράθυρα»

Ελλάδα 21.04.2026
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για φωτιά σε μονάδα ανακύκλωσης

Ρόδος: 28χρονος εισέβαλε στο δωμάτιό της και αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά της

Ελλάδα 21.04.2026
Η ανήλικη μαζί με την μητέρα της μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου όπου έκαναν καταγγελία για το συμβάν

Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή καταδίωξη και σύλληψη 21χρονου στο κέντρο της πόλης

Ελλάδα 21.04.2026
Η επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος για πεζούς και διερχόμενους οδηγούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης μητέρας ‑ Στο μικροσκόπιο κάμερες και στίγμα κινητού

Ελλάδα 21.04.2026
Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό της

Αλεξανδρούπολη: Ανήλικος έπεσε θύμα τηλεφωνικής απάτης ‑ Παρέδωσε κοσμήματα αξίας 14.000 ευρώ

Κόσμος 21.04.2026
Ο άγνωστος προσποιήθηκε τον λογιστή της οικογένειας και έπεισε τον ανήλικο ότι έπρεπε άμεσα να του παραδώσει τα κοσμήματα του σπιτιού

Τραγωδία στο Καινούργιο Αγρινίου: 40χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος ‑ Ήταν πατέρας ενός παιδιού

Ελλάδα 21.04.2026
Ο άνδρας εντοπίστηκε από οικείο του πρόσωπο που ειδοποίησε τις Αρχές

Επιδόματα: Ποια πληρώνονται αυτή την εβδομάδα

Οικονομία 21.04.2026
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως την Παρασκευή 24 Απριλίου