E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΛΣΤΑΤ: Πόσο μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας

10,68 εκατομμύρια οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας

Δημοσίευση 31/12/2021 | 15:26

ΕΛΣΤΑΤ: Πόσο μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας

Σε 10.678.632 άτομα (5.196.048 άνδρες και 5.482.584 γυναίκες) εκτιμάται ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2021, μειωμένος κατά 0,37% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2020 που ήταν 10.718.565 άτομα.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 45.902 άτομα (84.767 γεννήσεις έναντι 130.669 θανάτων ατόμων με τόπο συνήθους διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας) και της καθαρής μετανάστευσης που εκτιμάται σε 6.384 άτομα (θετικό ισοζύγιο).

Ο πληθυσμός ηλικίας 0- 14 ετών ανήλθε σε 14,1% του συνολικού πληθυσμού, έναντι 63,3% του πληθυσμού 15- 64 ετών και 22,6% του πληθυσμού 65 ετών και άνω. Ο δείκτης γήρανσης (πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0- 14 ετών) ανήλθε σε 159,4.

Η καθαρή μετανάστευση εκτιμάται σε 6.384 άτομα που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ 84.221 εισερχομένων και 77.837 εξερχομένων μεταναστών. Το 2019, η καθαρή μετανάστευση είχε εκτιμηθεί σε 34.439 άτομα (129.459 εισερχόμενοι και 95.020 εξερχόμενοι) μετανάστες. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία εισερχόμενης μετανάστευσης περιλαμβάνονται και άτομα που βρίσκονταν στη χώρα μας την 1/1/2021 λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με τη διενεργούμενη απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2021, καθώς ο αναφερόμενος σε αυτά πληθυσμός εκτιμάται και διαβιβάζεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1260/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις ευρωπαϊκές δημογραφικές στατιστικές, με βάση την εκτίμηση πληθυσμού της πιο πρόσφατης απογραφής το 2011.

Ειδικότερα, ο πληθυσμός εκτιμάται με βάση: α) τα αποτελέσματα των εργασιών αναθεώρησης του πληθυσμού της χώρας για την περίοδο 1991-2014 που στηρίχτηκαν στα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού 2011, β) τα ετήσια στοιχεία φυσικής κίνησης πληθυσμού του 2020 και γ) τις εκτιμήσεις των ετήσιων μεταναστευτικών ροών 2020 (εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιταλία: Σχεδόν 3 μέτρα χιόνι στο θέρετρο Πράτο Νεβόσο ‑ Ρεκόρ για την Ευρώπη

Κόσμος 27.12.2025
Εντυπωσιακές εικόνες στο ιταλικό χιονοδρομικό κέντρο

Το σχέδιο των τριών σταδίων στη δολοφονία της Ελένης Παπαδοπούλου: «Ο γιος δεν είχε πάει ούτε στην κηδεία της»

Ελλάδα 27.12.2025
Τα ευρήματα που οδήγησαν τις Αρχές στη βαριά κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο - Ο κατηγορούμενος έχει λάβει προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη 30 Δεκεμβρίου

Πέθανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος

Ελλάδα 27.12.2025
Eίχε εργαστεί από το 1982 σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες

Σχεδόν αγκαλιασμένοι εντοπίστηκαν οι τέσσερις ορειβάτες που σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια

Ελλάδα 27.12.2025
Το χρονικό της τραγωδίας - Βρέθηκαν θαμμένοι κάτω από το χιόνι λίγο πριν από την κορυφή - Είχαν ξεκινήσει την ανάβαση από τον Αθανάσιο Διάκο

Χωρίς τις αισθήσεις τους δύο άνδρες που εγκλωβίστηκαν σε φωτιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά φέρεται να ξέσπασε μετά από έκρηξη θερμαντικού μέσου (πιθανότατα σόμπα υγραερίου)

«Κλείδωσε» η συνάντηση Ζελένσκι‑Τραμπ για τις 28 Δεκεμβρίου στη Φλόρντα – Τα 20+1 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου

Κόσμος Χτες
Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας είναι η παραχώρηση εδαφών και το καθεστώς του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Νεκροί εντοπίστηκαν οι ορειβάτες που αγνοούνταν

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα οι οποίοι βρέθηκαν θαμμένοι σε χιονοστιβάδα

Συναγερμός στη Φθιώτιδα για τρεις ορειβάτες που αγνοούνται στην περιοχή του Αθανασίου Διάκου

Ελλάδα Χτες
Οι τρεις φίλοι έχουν να δώσουν σημεία ζωής από το πρωί των Χριστουγέννων

Τραγωδία στη Ροδόπη: Νεκρό παιδί 7 ετών από φωτιά σε σπίτι – Στο νοσοκομείο το 5χρονο αδερφάκι του και ο πατέρας του

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές στη Ροδόπη έχουν ξεκινήσει ήδη το έργο της προανάκρισης για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε την ανάφλεξη που οδήγησε στον θάνατο του μικρού παιδιού