E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα τέσσερα πακέτα περιορισμών που θα εξετάσουν σήμερα οι ειδικοί

Γιατί θέλουν μέτρα εδώ και τώρα

Δημοσίευση 27/12/2021 | 08:27

Τα τέσσερα πακέτα περιορισμών που θα εξετάσουν σήμερα οι ειδικοί

Νέα μέτρα θα εισηγηθούν σήμερα, Δευτέρα (27/12), οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον και της νέας έκρηξης κρουσμάτων που φέρνει.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας θα έχουν ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου ενώ τα σενάρια που ήθελαν να τεθούν σε εφαρμογή πιο πριν όλο και αποδυναμώνονται.

Όπως έχει γίνει γνωστό στο επίκεντρο θα βρίσκεται η διασκέδαση, η εστίαση, τα γήπεδα και η τηλεργασία.

Ωστόσο οι αλλαγές που επρόκειτο να υπάρξουν στους τρεις τομείς δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς αφενός πρέπει πρώτα να συνεδριάσουν οι ειδικοί και να εισηγηθούν και στη συνέχεια η κυβέρνηση να εκτιμήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει.

Για τον λόγο αυτό στο τραπέζι βρίσκονται ουσιαστικά μέτρα τα οποία έχουν μία κλιμάκωση –από τα πιο ήπια, στα πιο σκληρά- και για τον λόγο αυτό τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη ουσιαστικά, παρά το γεγονός πως αρκετοί εμφανίζονται σίγουροι και για τα… ψιλά γράμματα.

Η αρχική εκτίμηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, είναι πως τα μέτρα θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες, ωστόσο η ιστορία έχει δείξει πως ο συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός (σ.σ.των δύο εβδομάδων) δεν τηρήθηκε ποτέ μέσα στην πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής θα κρατήσουν μία λαγαρή και αδιάλλακτη στάση, καθώς τα μαθηματικά τους μοντέλα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων σε χρόνο ρεκόρ.

Οπότε τουλάχιστον από την πλευρά της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, τα μέτρα αφενός θα εστιάσουν στις εστίες υπερμετάδοσης, αφετέρου θα στοχεύουν στη μείωση της σφοδρότητας του νέου κύματος κρουσμάτων που έρχεται, την ώρα που το ΕΣΥ δεν έχει σταματήσει να δέχεται πίεση.

Και μπορεί οι πρώτες μελέτες να δείχνουν πως η νόσηση δεν είναι βαριά από τη νέα μετάλλαξη, ωστόσο οι ειδικοί κρατούν μία συγκρατημένη στάση λόγω του πρωτόγνωρου ρυθμού μεταδοτικότητας.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός πως μέσα σε τέσσερις ημέρες δεκαπλασιάστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος στα λύματα της Αττικής.

Υπό αυτό το πρίσμα στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής πακέτα μέτρων:

Κέντρα διασκέδασης

Οι συρροές κρουσμάτων που έχουν βρεθεί το τελευταίο πενθήμερο τόσο σε μεγάλα κλαμπ στο Γκάζι, όσο και σε γνωστά στέκια στο κέντρο της Αθήνας σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα πρόστιμα που κόπηκαν σε ένα 24ωρο για μη χρήση μάσκας ξεπέρασαν τα 600 αποδεικνύει πως τα κέντρα διασκέδασης αποτελούν «ενεργές βόμβες μεταδοτικότητας» περισσότερο από ποτέ.

Γι΄αυτό το επικρατέστερο μέτρο είναι η εστίαση και η διασκέδαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Αυτό σημαίνει πως τα κέντρα διασκέδασης είτε θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο πρόγραμμα είτε θα πρέπει να κλείσουν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το σενάριο πάντως να μείνουν μόνο αυτά ανοιχτά έχει απορριφθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τους ειδικούς η θέσπιση ωραρίου δεν είναι σημαντικότερη του πακέτου που θα ληφθεί για όσους μπαίνουν στους συγκεκριμένους χώρους.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν λοιπόν τόσο τη κατάργηση της μουσικής, όσο και την κατάργηση του χορού, η οποία θεωρείται σίγουρη.

Τηλεργασία

Το δεύτερο πακέτο αφορά την αύξηση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η επιτροπή αναμένεται σήμερα να καθορίσει το ακριβές ποσοστό της υποχρεωτικότητας της τηλεργασίας, το οποίο θα κλειδώσει στη συνέχεια από την κυβέρνηση. Ο αριθμός που φαίνεται να προκρίνεται είναι η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 20%.

Γήπεδα

Το τρίτο πακέτο σχετίζεται με τα γήπεδα, καθώς αν και είναι ανοιχτοί χώροι, η μάσκα παραμένει στις τσέπες των φιλάθλων.

Οι ειδικοί δεν απορρίπτουν την απαγόρευση των φιλάθλων εντελώς, ωστόσο μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σχολεία

Οι επιδημιολόγοι θα θέσουν επί τάπητος και το θέμα των σχολείων. Ισχυρή επιθυμία φαίνεται πως είναι να μειωθεί το ποσοστό κατά το οποίο ένα τμήμα κλείνει (δηλαδή το 50+1%). Ωστόσο το θέμα αυτό έχει τεθεί σε αρκετές προηγούμενες συνεδριάσει και δεν εν τέλει δεν έχει υπάρχει κάποια αλλαγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Ωραιόκαστρο: Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ξεκινά η φονική φωτιά από ένα τσιγάρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγκλονίζει η περιγραφή της 40χρονης μητέρας η οποία κατάφερε να διασωθεί, ενώ ο σύζυγος και ο γιος της έχασαν τη ζωή τους

Βενεζουέλα: Πανηγυρισμοί στα συντρίμμια ‑ Απεγκλωβίστηκε ο 43χρονος σεκιουριτάς, μετά από 8 ημέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι διασώστες είχαν έρθει σε επαφή μαζί του από το περασμένο Σάββατο και διέψευσε το χρονικό περιθώριο των 48 έως 72 ωρών για την ανεύρεση επιζώντων

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε στον Θερμαϊκό μέσα στο λιμάνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Περιπολικό του Λιμενικού έφτασε αμέσως στο σημείο για να προσφέρει βοήθεια

Καιρός: Ξεπέρασε τους 38°C το θερμόμετρο την Πέμπτη, οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή, αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Τραγωδία στη Μεσσηνία: Νεκρό ανασύρθηκε από πισίνα ανήλικο παιδί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε άμεσα στο σημείο, ενώ οι διασώστες επιχείρησαν ανάνηψη με ΚΑΡΠΑ χωρίς αποτέλεσμα

Νίκαια: Πήγαν να ανατινάξουν οικογένεια σωφρονιστικού στον αέρα γιατί έκανε… πολλές εφόδους σε κελιά

Ελλάδα Χτες
Το Τμήμα Εκβιαστών της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνίασε την εμπρηστική επίθεση στη Νίκαια

Τουρκία: Συλλήψη του γνωστού stand‑up κωμικού Ντενίζ Γκοκτάς με κατηγορία προσβολής του Ισλάμ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σόου, ο κωμικός αποτυπώνει σατιρικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με αιχμές για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Θεσσαλονίκη: Η κάμερα «έπιασε» τους δράστες της επίθεσης με γκαζάκια – Εντοπίστηκε το δίκυκλό τους

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές εξετάζουν καρέ από κάμερες ασφαλείας που καταγράφουν τις κινήσεις των δραστών της φονικής επίθεσης με γκαζάκια, στη Θεσσαλονίκη

Φωτιά τώρα στον Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης, σηκώθηκαν τρία εναέρια

Ελλάδα Χτες
Επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Πέθανε ο Γιώργος Τσαλακός

Κόσμος Χτες
Έφυγε έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο - Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στον δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου

Νέες έρευνες θα δείξουν αν ο σκελετός που βρέθηκε σε εκκλησία στο Μάαστριχτ ανήκει στον θρυλικό Ντ` Αρτανιάν, βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η έρευνα γα τα λείψανα, που ανακαλύφθηκαν στην Εκκλησία Αγίων Πέτρου και Παύλου δεν έχει αποκλείσει «εντελώς» το ενδεχόμενο ο σκελετός να ανήκει όντως στον ντ` Αρτανιάν

Ενοικιαστής στα Πετράλωνα: Είχε προειδοποιήσει για την κλίση της πολυκατοικίας 15 μέρες πριν – Του είπαν ότι φταίει ο σεισμός στην Εύβοια

Ελλάδα Χτες
Ο κ. Μπάμπης Τσαπάς είχε ενημερώσει την ιδιοκτήτρια της αποθήκης, επισημαίνοντας ότι πιθανώς υπαίτιες ήταν οι εργασίες ανέγερσης πολυκατοικίας στο διπλανό οικόπεδο