E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μαγιορκίνης: Θα φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα

Δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/12/2021 | 18:37

Μαγιορκίνης: Θα φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε καποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση, τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτηρίζοντας «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς.

«Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά, αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει τον ιό» είπε.

«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε τα 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε, αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» ανέφερε, καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να προμηθευτούν και άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου ημέρα που έχει δοθεί ως σημείο έναρξης της δεύτερης φάσης του σχεδίου ανάσχεσης του κορωνοϊού.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν πάμε σε τηλεκπαίδευση, έχουμε τα εμβόλια και το testing»
O καθηγητής Επιδημιολογίας απέρριψε το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά τα σχολεία και μετά τις γιορτές. «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει συζήτηση επί του παρόντος για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες.

Για ενδεχόμενα μέτρα στην εστίαση και στη διασκέδαση εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Μόλις δούμε αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας θα κρίνουμε ποιο από τα μέτρα που υπάρχουν στο ράφι θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως πχ. αύξηση του testing, μείωση της πυκνότητας των ατόμων, περιορισμούς στο ωράριο, ωστόσο πρόκειται για θεωρητικό σενάριο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα. Αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση είναι οι εμβολιασμοί» υπογράμμισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Λιποθύμησα κατευθείαν, εκείνος έβαλε πρώτη και έφυγε» λέει ο 18χρονος για το τροχαίο στην Αρτέμιδα ‑ Υποχρεωτική πορεία δεξιά αγνόησε ο οδηγός του ΙΧ

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός αναβάτης της μηχανής τραυματίστηκε ελαφρά, παρά τη σφοδρή σύγκρουση - Οι Αρχές ψάχνουν τον ασυνείδητο οδηγό που εγκατέλειψε το σημείο

Ο Μάγιαρ εκθρονίζει τον Όρμπαν μετά από 16 χρόνια στις ουγγρικές εκλογές

Κόσμος Χτες
Με 135 έδρες το κόμμα του Μάγιαρ έναντι 57 του Όρμπαν στο 199μελές κοινοβούλιο - Ο Όρμπαν συνεχάρη τηλεφωνικά τον αντίπαλό του, ο οποίος αναφέρει καταγγελίες για εκλογική νοθεία

YouTube Premium: Ανακοινώθηκαν νέες ανατιμήσεις στις συνδρομές

Tech + Science Χτες
Η Google επιβεβαίωσε τις ανατιμήσεις για το YouTube Premium που ισχύουν άμεσα στις ΗΠΑ για νέους συνδρομητές, ενώ οι υπάρχοντες χρήστες θα αντιμετωπίσουν τις αλλαγές από τον Ιούνιο του 2026.

Νέο ενδιάμεσο πλάνο από την OpenAI για να αντιμετωπίσει το Claude

Tech + Science Χτες
Στα €103/μήνα το νέο tier που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ Plus και Pro

Τροχαίο δυστύχημα στην Καβάλα: Χωρίς δίπλωμα οδηγούσε ο πατέρας του 3χρονου παιδιού που έχασε τη ζωη του

Ελλάδα Χτες
Το ανήλικο έχασε τη ζωή του μετά από μετωπική σύγκρουση με άλλο ΙΧ - Καθόταν στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα

Τραμπ: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, όποιος Ιρανός επιτεθεί θα καταστραφεί στην κόλαση

Κόσμος Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν στο Πακιστάν έδωσε την εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Κορινθία: Ακρωτηριάστηκε 19χρονος και 24χρονος τραυματίστηκε στο μάτι από το έθιμο της «σαΐτας»

Ελλάδα Χτες
Δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την αναβίωση του εθίμου της «σαΐτας» στο Βέλο Κορινθίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Τον δολοφόνησε και τον πέταξε από γέφυρα σε ρεματιά: Συνελήφθη 42χρονος για τον θάνατο του 64χρονου στην Ευκαρπία

Ελλάδα Χτες
H σορός έφερε συντριπτικές κακώσεις στο κεφάλι, ενώ από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψε ότι αυτές προήλθαν από θλών όργανο - Εντοπίστηκε άμεσα και συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Βραζιλία: Καρέ‑καρέ η στιγμή που καρχαρίας αρπάζει από το πόδι τουρίστρια μόλις βουτά στη θάλασσα, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Μια χαλαρή βουτιά μετατράπηκε σε εφιάλτη για 36χρονη τουρίστρια στη Βραζιλία, όταν καρχαρίας της άρπαξε το πόδι λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στη θάλασσα

Σύρος: Σε σοβαρή κατάσταση 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας

Ελλάδα Χτες
Το παιδί επιχείρησε να σηκώσει το φίδι από το έδαφος κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας την Μεγάλη Παρασκευή.

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Καιρός Χτες
Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.