E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eπιστήμονες ανακάλυψαν έναν αρχαίο θαλάσσιο δράκο

Το κρανίο του αρχαίου «δράκου» έφτανε σε μήκος τα δύο μέτρα, το σώμα του ξεπερνούσε τα 17 μέτρα, ενώ ζύγιζε 45 τόνους

Δημοσίευση 24/12/2021 | 17:28

Eπιστήμονες ανακάλυψαν έναν αρχαίο θαλάσσιο δράκο

Το πρώτο -γνωστό- γιγάντιο ζώο της Γης ήταν ένας ιχθυόσαυρος με κρανίο μεγαλύτερο του Τυραννόσαυρου, που ζούσε πριν σχεδόν 250 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό απέδειξαν Αμερικανοί και Γερμανοί παλαιοντολόγοι, οι οποίο σε ορεινή περιοχή της σημερινής Νεβάδα ανακάλυψαν το κρανίο ενός ιχθυόσαυρου, το οποίο έχει μέγεθος μεγαλύτερο από άνθρωπο.

Το κρανίο του αρχαίου «δράκου» έφτανε σε μήκος τα δύο μέτρα, το σώμα του ξεπερνούσε τα 17 μέτρα (περίπου όσο οι σημερινοί φυσητήρες), ενώ ζύγιζε 45 τόνους. Πρόκειται για έναν απρόσμενα μεγάλο είδος ιχθυόσαυρου, το πρώτο γνωστό γιγάντιο ζώο της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ζούσε στην αρχή της εποχής των δεινοσαύρων, πριν περίπου 246 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ιχθυόσαυροι ήταν θαλάσσια ερπετά που έζησαν πριν από 249 έως 90 εκατομμύρια χρόνια, έμοιαζαν με ψάρια και τρομοκρατούσαν τις θάλασσες την εποχή που οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στην ξηρά. Εμφάνισαν γρήγορη εξέλιξη, φθάνοντας σε τόσο μεγάλο μέγεθος μέσα σε μόνο 2,5 έως τρία εκατομμύρια χρόνια.

Όπως εξηγούν οι παλαιοντολόγοι, συγκριτικά, οι φάλαινες -τα μεγαλύτερα ζώα σήμερα που πρωτοεμφανίστηκαν πριν περίπου 56 εκατομμύρια χρόνια- χρειάστηκαν σχεδόν 50 εκατομμύρια χρόνια για να φθάσουν το μέγεθος των ιχθυόσαυρων. Οι τελευταίοι προέρχονται εξελικτικά από ερπετά της ξηράς που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοντολογίας Μάρτιν Σάντερ του Πανεπιστημίου της Βόνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ονόμασαν το νέο είδος Cymbospondylus youngorum. Η ανασκαφή των απολιθωμάτων (του γιγάντιου κρανίου και ενός μέρους του σώματος) είχε γίνει το 2015, αλλά μόλις τώρα και έπειτα από πολυετή μελέτη, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα συμπεράσματά τους.

«Απ' όσο ξέρουμε, ήταν το πρώτο γιγάντιο πλάσμα που έζησε στη Γη. Υποθέτουμε ότι οι ιχθυόσαυροι μπόρεσαν να εξελιχθούν τόσο γρήγορα, επειδή ήταν τα πρώτα μεγαλύτερα πλάσμα στους ωκεανούς του κόσμου και έτσι εκτίθεντο σε λιγότερο ανταγωνισμό», εξηγεί ο καθηγητής Σάντερ, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας, Λαρς Σμιτς, του Κολεγίου Scripps της Καλιφόρνιας δήλωσε: «Φανταστείτε ένα ζώο σαν θαλάσσιο δράκοντα!».

Το απολίθωμα θα φιλοξενηθεί μόνιμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κομητείας του Λος Άντζελες, ενώ αντίγραφο του κρανίου του σύντομα θα εκτεθεί στο Μουσείο Goldfuss του Πανεπιστημίου της Βόνης στη Γερμανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείξε μου τα δάχτυλα των ποδιών σου και θα σου πω από πού κατάγεσαι

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Μικρές λεπτομέρειες που κρύβουν μεγάλα μυστικά - ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται μια διαδεδομένη θεωρία για το σχήμα των δαχτύλων των ποδιών

Το viral φιλί του Javier Bardem με την Kate Hudson που προκάλεσε σχόλια – Τι συμβαίνει πραγματικά

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Μια σειρά από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες στα social media έβαλαν φωτιά στις συζητήσεις

Βόμβα στο MEGA: Τέλος η Φαίη Σκορδά και το «Buongiorno»

E-Daily 3.Left Χτες
Η παρουσιάστρια ενημερώθηκε επίσημα για την απόφαση σε συνάντηση με τη διοίκηση του σταθμού, με την τελευταία εκπομπή να έχει ήδη ορισθεί.

Κριστίνα Ρίτσι: Στα δικαστήρια με τον πρώην σύζυγό της για την επιμέλεια του γιου τους

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Τζέιμς Χίρντεγκεν κατέθεσε αίτημα για επείγουσα ακρόαση σχετικά με τη ρύθμιση της επιμέλειας

Έρρικα Πρεζεράκου για τον Τάκη Γκώνια: «Ο Θεός σε ήθελε κοντά του ψυχή μου»

E-Daily 3.Left Χτες
H Έρρικα Πρεζεράκου, αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ανάρτηση στα social media τον Τάκη Γκώνια

Μουντιάλ 2026: Μετά τη Βοστώνη οι Σκωτσέζοι βάζουν φωτιά και στο Μαϊάμι, βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Από τους οπαδούς που έχουν κλέψει την παράσταση στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι αυτοί της Σκωτίας

Αννα Βίσση: Ποια είναι η εκπληκτική νέα εμφάνισή της ενόψει της μεγάλης συναυλίας στο ΟΑΚΑ;

E-Daily 3.Left Χτες
Η κορυφαία Ελληνίδα σταρ αποκάλυψε πρώτες εικόνες από τα παρασκήνια των προβών για το μεγαλεπήβολο show της 26ης Σεπτεμβρίου.

Στο ΣΚΑΪ για τα επόμενα τρία χρόνια τα τηλεοπτικά δικαιώματα της GBL με 25 εκατομμύρια ευρώ

E-Daily 3.Left Χτες
Η συμφωνία είναι οριστική και οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ θα μεταδίδονται από το ΣΚΑΪ μέχρι το 2029

Ο εμβληματικός φίλαθλος «άγαλμα» του Κονγκό έφτασε στο Μουντιάλ ‑ Ποιος είναι ο «Λουμούμπα»

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Μισέλ Κούκα Μπολαντίνγκα έγινε viral στα social media κατά τη διάρκεια του φετινού Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, καθώς πόζαρε ως άγαλμα του δολοφονημένου ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα πάνω σε ένα βάθρο, έχοντας το δεξί του χέρι υψωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων

Ποιος φίλησε τη Σακίρα στις κερκίδες του Μουντιάλ, το βίντεο που έγινε viral

E-Daily 3.Left Χτες
Η τραγουδίστρια βρέθηκε στο στάδιο του Ντάλας για να παρακολουθήσει τον αγώνα της Αργεντινής ενάντια στην Αυστρία και ένα στιγμιότυπο που προβλήθηκε στις κάμερες σχολιάστηκε έντονα στα social media