E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από αύριο

Η ανησυχητική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η αυξητική πορεία των κρουσμάτων ξανά και η εγγύτητα που φέρνουν οι γιορτινές ημέρες, οδήγησαν κυβέρνηση και ειδικούς να πάρουν τα νέα μέτρα.

Δημοσίευση 23/12/2021 | 21:31

Οπως προκύπτει από συζητήσεις με μέλη της επιτροπής και κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη της πανδημίας, - και δη η μετάλλαξη Όμικρον - τα αυξημένα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και τα θύματα που αυξάνονται καθημερινά, καθώς περάσαμε τους 20.000 νεκρούς, ήταν τα στοιχεία που χτύπησαν καμπανάκι και φτάσαμε στην ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Οι ειδικοί βλέπουν ότι πλέον έχει σταματήσει η ύφεση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και προκύπτει ξανά ανοδική πορεία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 6.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 71 θανάτους και 665 διασωληνωμένους.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη διασπορά στην Αττική προκάλεσε συναγερμό. Μόνο σήμερα εντοπίστηκαν πάνω από 2.500 κρούσματα στην περιφέρεια, ενώ το κέντρο της Αθήνας αριθμεί σχεδόν 1.000 κρούσματα (916).

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων πλέον στη χώρα μας, έχει πέσει στα 33 έτη και αυτό δείχνει ότι υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας στις νεότερες ηλικίες.

Ζαούτης: 33 κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα, άλλα 98 «ύποπτα»
Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεμιστοκλής Ζαούτης, στη χώρα μας, έχουν ταυτοποιηθεί 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και 98 ύποπτα κρούσματα. Τα περιστατικά αυτά όλα έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων τις τρεις ημέρες.

Ο κ. Ζαούτης εκτίμησε ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς «έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Είχαμε την απορία πόσο μεταδοτική είναι και φαίνεται πως μεταδίδεται περισσότερο από τη Δελτα. Οπότε, λάβαμε την απάντησή μας».

Πλεύρης: «Μας προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική»
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε: «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ενώ για 3,5 εβδομάδες είχαμε συνεχώς πτώση των κρουσμάτων, τις τρεις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μια αύξηση και αυτή η αύξηση οφείλεται καθαρά στην Αττική».

Οπως πρόσθεσε, «σήμερα η Αττική έχει μια αύξηση 90%, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα την ίδια ημέρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: Είτε πίσω από τη Δέλτα κρύβεται η Όμικρον και άρα έχουμε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα είτε λόγω του ότι υπάρχει συγχρωτισμός λόγω των ημερών των εορτών παρατηρείται μια αύξηση της Δέλτα. Και τα δύο είναι ανησυχητικά, οπότε τα παρακολουθούμε», .

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πίεση στις εισαγωγές. Δηλαδή στην Αττική, οι εισαγωγές είναι λιγότερες από τα εξιτήρια».

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως υπάρχουν δύο δέσμες μέτρων, τονίζοντας πως θα υπάρξει πιο αυστηρό πλαίσιο από τις 3 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά έχουν να κάνουν κυρίως με τη διασκέδαση. «Η συζήτηση θα έχει να κάνει με το ωράριο και με τη δυνατότητα της διασκέδασης. Θα μας εισηγηθεί η Επιτροπή ακριβώς θα είναι. Έχει να κάνει και με την τηλεργασία που θα αυξηθεί στα νούμερα που είναι απαραίτητα. Και επίσης, έχει να κάνει με τη λοιπή ψυχαγωγία και αναφερόμαστε στα αθλητικά γεγονότα», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, είπε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας. «Αν βέβαια χρειαστεί μπορούμε να δούμε και τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό από επίθεση drone 13χρονο αγόρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας 13χρονος σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινό drone έριξε χειροβομβίδα στην Μπέιτ Λάχια

Χανιά: Η σορός που εντοπίστηκε ανήκει στον 33χρονο γιατρό που είχε εξαφανιστεί τον Δεκέμβριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο εύρεσης δεν είναι δύσβατο - η σορός βρέθηκε σε προσβάσιμη τοποθεσία, σε μικρή απόσταση από τοπικό εστιατόριο

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αγλαΐα Κρεμέζη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομικής γραφής

Η Κατερίνα Μουτσάτσου στο κόμμα της Καρυστιανού: «Προετοιμαζόμουν 12 χρόνια» ‑ Υποψήφια με το ΕΠΑΜ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου στην παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από την Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο Ολύμπιον στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026.

Αποφυλακίστηκε ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο τον καταδίκασε σε 17 φορές ισόβια κάθειρξη και 25 χρόνια κάθειρξης

Ισπανία: Μαρμάρινη κεφαλή 2.000 ετών που πιθανώς απεικονίζει την Αφροδίτη βρέθηκε σε παραλία του Αλικάντε

Κόσμος Χτες
Μαρμάρινη προτομή ηλικίας περίπου 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην παραλία Αλμαδράμπα του Αλικάντε - πιθανώς παριστάνει τη θεά Αφροδίτη ή τη ρωμαϊκή Venus

Σκελετός σε δύσβατη περιοχή στα Χανιά: Θρίλερ με ανθρώπινα οστά στον Τζιτζιφέ

Ελλάδα Χτες
Οι έρευνες για την ταυτοποίηση της σορού βρίσκονται σε εξέλιξη

Τουρκία: Δικαστήριο καθαίρεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Ραγδαίες εξελίξεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα μέλη της ηγεσίας του CHP παραμένουν στα κεντρικά γραφεία της Αγκυρας και δηλώνουν αποφασιστικά ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν

Όλυμπος: Τραυματίστηκε πυροσβέστης κατά την επιχείρηση εντοπισμού ορειβάτη

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες στον Όλυμπο για τον εντοπισμό του 25χρονου Ισπανού ορειβάτη, με μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε από χθες το απόγευμα

Μαρία Καρυστιανού: Ανακοινώνει το νέο κόμμα ‑ Δείτε live την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Κόσμος Χτες
Πλήθος κόσμου στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη

Δραματικές εικόνες στη Νέα Υόρκη από τις σφοδρές καταιγίδες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγκλονιστικά βίντεο έδειχναν όσους επιχειρούσαν να μετακινηθούν να παρασύρονται