E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστηρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Δείτε την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας

Δημοσίευση 23/12/2021 | 18:24

Αυστηρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Εκτάκτως στη σημερινή ενημέρωση ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης

Ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι ειδικοί στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 6.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο είναι 71 και οι διασωληνωμένοι 665.

Επίσης, έχουν εντοπιστεί συνολικά 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Γκάγκα: «Περνάμε καλά, αλλά με προσοχή»

Αισθητά αυξημένα ήταν τα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα στην Ελλάδα και κυρίως στην Αττική όπως παρατήρησε και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα στην αποψινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η οποία τόνισε ότι «είναι σημαντικό να δούμε τους δικούς μας τις ημέρες των γιορτών αλλά παράλληλα να προσέχουμε».

Η αναπληρώτρια υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις όπως τόνισε, ενώ κάνοντας μία αναφορά στην μάσκα που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στα σουπερμάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ότι η μάσκα τύπου Κ95 εφαρμόζει καλύτερα στο πρόσωπο και γι' αυτό θεωρείται πιο ασφαλής.

Παπαευαγγέλου: Δύο τεστ και περιορισμό των επαφών σε εμβολιασμένους μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι η σταθεροποιητική τάση που φαινόταν στον αριθμό των κρουσμάτων, πλέον δεν ισχύει, καθώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπάρχει σημαντική αυξητική τάση όπως είπε με 37.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα.

«Πρέπει στις γιορτές η ασφάλεια μας αλλά και η ασφάλεια των γύρω μας να γίνει προτεραιότητα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου λέγοντας χαρακτηριστικά «εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα και επιλέγουμε ποιους θα δούμε».

Η ίδια εξήγησε ότι φέτος, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά είναι περισσότερο σημαντική η ατομική υπευθυνότητα, πέρα από τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν.

«Να μειώσουμε τις πιθανότητες να εκτεθούμε στον ιό και να εκθέσουμε άλλους σε κίνδυνο», επισήμανε η καθηγήτρια τονίζοντας ότι όσοι επιστρέφουν από ταξίδι καλό θα ήταν να αποφύγουν να δουν τους δικούς τους ή να φορούν μάσκα κατά την συνάντησή τους και οπωσδήποτε να ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες και να κάνουν τουλάχιστον δύο τεστ μετά την άφιξη του στη χώρα.

Όπως πρόσθεσε, συστήνεται πλέον η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων αλλά και η παραμονή στο σπίτι όσων εμφανίζουν το παραμικρό σύμπτωμα που μπορεί να παραπέμπει σε νόσηση από κορωνοϊό.

Με δεδομένο την αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον, όλοι οι εμβολιασμένοι μετά την έκθεσή τους σε κρούσμα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ τις επόμενες επτά με 10 μέρες από την έκθεση και να περιορίσουν τις επαφές τους τόνισε κ. Παπαευαγγέλου, κάτι το οποίο δεν ίσχυε για τους εμβολιασμένους την τελευταία περίοδο.

Η ίδια είπε ότι η επιτροπή κάνει ισχυρή σύσταση προς όλους μας για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν από όλες τις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις και αποφυγή συγχρωτισμού, ιδίως σε κλειστούς χώρους. Η κ. Παπαευάγγελου τόνισε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων πλέον στη χώρα μας, έχει πέσει στα 33 έτη και αυτό δείχνει ότι υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας στις νεότερες ηλικίες.

Στο κόκκινο βρίσκονται η Λακωνία τα Χανιά και το Ρέθυμνο όπου έχει εντοπιστεί και η Όμικρον όπως εξήγησε. Ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν πέσει κάτω από τις 3.000 όσοι νοσηλεύονται με κορονοϊό στη χώρα. Από αυτούς, τρεις τους τέσσερις είναι άνω των 55 ετών ενώ μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και όσον χάνουν τη ζωή τους.

Μαγιορκίνης: Προβλέπουμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο

Αναφερόμενος στα στοιχεία που αφορούν τον κορωνοϊό ανά τον κόσμο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως έχουμε 277.000.000 μολύνσεις και σχεδόν 5,4 εκατομμύρια θανάτους. Επίσης, σημείωσε ότι αυξήθηκαν κατά 11% οι νέες διαγνώσεις, αλλά μειώθηκαν κατά 5% οι άνθρωποι που πέθαναν.

«Χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, οι περισσότερες από τις 29 Απριλίου. Προβλέπουμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Έχουμε τα πρώτα σημεία αναζωπύρωσης στην Ευρώπη... Δέκα οκτώ χώρες είχαν επιδείνωση. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 2,7 εκατομμύρια κρούσματα και 24.700 θάνατοι», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα είχαμε βελτίωση στις νέες διαγνώσεις, σε ένα ποσοστό κατά 8%. Ωστόσο, «τις τελευταίες ημέρες έχουμε τάση επιδείνωσης. Σήμερα είναι χαρακτηριστικό ότι είδαμε κατά 42% περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα».

Παρ' όλα αυτά, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12%, με τάση αποσυμπίεσης του ΕΣΥ, ενώ στο 1 πλησιάζει το ισοζύγιο εξιτηρίων/εισιτηρίων.

Θεμιστοκλέους: 3,15 εκατ. ραντεβού για αναμνηστική δόση

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα αριθμητικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα και έκανε ειδική αναφορά στην αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δικαιούχοι για της ενισχυτική δόση είναι ένα ποσοστό πάνω από 83% των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν κλείσει πάνω από 500.000 ραντεβού.

Συνολικά έχουν γίνει 3,15 εκατ. εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης και ένα ποσοστό 75% των δικαιούχων έχουν κλείσει ραντεβού. Μάλιστα, οι άνω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 90%.

Ζαούτης: Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος επισήμανε πως συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και 98 ύποπτα κρούσματα. Τα περιστατικά αυτά όλα έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων τις τρεις ημέρες.

Ο κ. Ζαούτης εκτίμησε ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς «έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Είχαμε την απορία πόσο μεταδοτική είναι και φαίνεται πως μεταδίδεται περισσότερο από τη Δελτα. Οπότε, λάβαμε την απάντησή μας».

Όσον αφορά τη νοσηρότητα και τη βαρύτητα της μετάλλαξης Όμικρον, «φαίνεται πως έχει χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες. Όσα περιστατικά έχουν νοσηλευτεί, δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές. Αναμένουμε αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε τη διασπορά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Υπάρχει αύξηση στα self test, που δείχνει πως οι πολίτες είναι ενεργοί», επισήμανε ακόμη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα 24.04.2024
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος 24.04.2024
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα 24.04.2024
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός 24.04.2024
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός 24.04.2024
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Ελλάδα 24.04.2024
Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Πολιτική 24.04.2024
Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Πολιτική 24.04.2024
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Πολιτική 24.04.2024
Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές