E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι η κλινοφιλία: Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αύγουστου Κορτώ

Στέλνει ένα δυνατό μήνυμα

Δημοσίευση 21/12/2021 | 13:57

Τι είναι η κλινοφιλία: Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αύγουστου Κορτώ

Ο Αύγουστος Κορτώ σε σημερινή του ανάρτηση μιλά για την κλινοφιλία και δίνει τις δικές του συμβουλές αντιμετώπισης. Πάνω απ' όλα στέλνει το μήνυμα ότι ΠΕΡΝΑΕΙ.

Με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Αύγουστος Κορτώ αναλύει την κλινοφιλία και δίνει μικρές συμβουλές αντιμετώπισης για όσους την αντιμετωπίζουν. Πρώτα και πάνω απ' όλα στέλνει το μήνυμα ότι, όπως και η κατάθλιψη έτσι και η κλινοφιλία, ΠΕΡΝΑΕΙ. Με μια καρδιά στο τέλος...

Γράφει ο Αύγουστος Κορτώ στην ανάρτησή του για την κλινοφιλία
Μικρή ιστορία κλινοφιλίας.

Έτσι λέγεται στην ψυχιατρική το σύμπτωμα που παρουσιάζουν οι περισσότεροι καταθλιπτικοί το πρωί, με την αφύπνιση: ότι δεν θέλεις, δεν μπορείς - σου είναι αδύνατον - να σηκωθείς απ' το κρεβάτι. Το σεντόνι ή το πάπλωμα ζυγίζουν τόνους, και θες να μείνεις κουκουλωμένος, με τα φώτα σβηστά και την πόρτα κλειστή, γιατί και σήμερα ξύπνησες χάλια όπως και χτες, κι έτσι θα ξυπνήσεις κι αύριο, οπότε τι νόημα έχει να σηκωθείς; Ένα πελώριο "Άσε μας" πλανιέται πάνω απ' τις προσπάθειες των αγαπημένων σου να σε σηκώσουν.

Όσοι εργάζονται εκτός σπιτιού, και δεν έχουν τη δυνατότητα της κατάκλισης, κατά κανόνα ξεπερνούν το εν λόγω σύμπτωμα πολύ πιο σύντομα - αλλά επειδή εδώ και κοντά δυο χρόνια ένα σωρό κόσμος δουλεύει στο σπίτι, είπα να μοιραστώ μερικά πρακτικά τεχνάσματα μιας και, τις τέσσερις φορές που πέρασα κλινική κατάθλιψη, έχω ξοδέψει μήνες ταβλιασμένος, τυλιγμένος σαν δύσθυμο μπουρίτο.
Η κλινοφιλία - όπως κι η κατάθλιψη - απεχθάνεται το φως και τον αέρα: θέλει κουκούλι με τη μυρωδιά του σώματός μας, θέλει σκοτάδι γύρω, που να μοιάζει με το σκοτάδι μέσα - επομένως, με το που ξυπνάμε, έστω και με λίγη προσπάθεια, ανοίγουμε στόρια, κουρτίνες, παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Η ξάπλα με ντάλα ήλιο και καθαρό αέρα σύντομα γίνεται εκνευριστική, κι είναι πολύ πιθανό να σηκωθούμε επειδή η κατάθλιψη ξενέρωσε.

Σάλτο στο ντουζ: πριν πλύνεις δόντια, πριν ξετσιμπλιαστείς, μπαίνεις στην ντουζιέρα και τραβάς ένα γερό λούσιμο-μπανάκι. Το νερό από μόνο του είναι ευεργετικό, κι επιπλέον σε ξυπνά σε τέτοιο βαθμό, που μέχρι να σκουπιστείς, να στεγνώσεις μαλλί κτλ, η μαγική έλξη του κρεβατιού έχει εξασθενήσει.
Χρονοβόρα μάσα σε άλλο χώρο. Είναι αποδεδειγμένο ότι σκεφτόμαστε κι αισθανόμαστε διαφορετικά όταν είμαστε χορτάτοι - κι αν, με λίγο ζόρι, τσίγκλισμα και γκρίνια καθίσουμε στον καναπέ και φάμε κάτι που θέλει ένα δεκάλεπτο (π.χ., γάλα με δημητριακά), ο συνδυασμός κορεσμού κι αλλαγής περιβάλλοντος μπορεί να μας κρατήσει μακριά απ' το κρεβάτι (άλλωστε, η χώνεψη είναι δύσκολη αν την πέσεις επί τόπου, με γεμάτο στομάχι).

Υπολογιστής-γραφείο αντί για κινητό. Το κινητό κάτω απ' το πάπλωμα είναι η πιπίλα της κλινοφιλίας - αντ' αυτού, κάνουμε μια παλικαριά, και πάμε σε άλλο δωμάτιο για να χαζολογήσουμε - στο λάπτοπ, με ακουστικά, για να διατηρείται η αίσθηση του αποκλεισμού, κι ωστόσο να είμαστε καθιστοί, σε θέση δουλειάς, κι ας μην είμαστε ακόμα έτοιμοι να δουλέψουμε.

Ηρωική έξοδος: κόλπο δοκιμασμένο, λίγο σκληρό, αλλά αποτελεσματικό: ξεχτένιστοι και με την τσίμπλα, φοράμε ένα παλτό πάνω απ' την πιτζάμα και βγαίνουμε για ένα δεκάλεπτο, μ' έναν τεχνητό σκοπό: να περπατήσουμε πεντακόσια μέτρα, ή να πάμε σούπερ για μια εξάδα νερά κι ένα τσαμπί μπανάνες. Η επαφή με τον έξω κόσμο, με τους ανθρώπους και τον σαματά, πολύ πιθανόν να σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή στο κρεβάτι.

Πάνω απ' όλα, να θυμόμαστε: μπορεί η σημερινή μέρα να ξημέρωσε στραβή κι ανάποδη, αλλά το πρωινό της ανάλαφρης καρδιάς πλησιάζει. Ψυχοθεραπεία, φάρμακα, στήριξη κι υπομονή, σε συνδυασμό με την ελάχιστη προσπάθεια, κι η κλινοφιλία, όπως η ίδια η κατάθλιψη, Π Ε Ρ Ν Α Ε Ι. ❤

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί η κάμερα του κινητού τηλεφώνου του Νετανιάχου είναι καλυμμένη με ταινία – Όλα τα σενάρια

Social 28.01.2026
Το διαδίκτυο αναρωτιέται τι σημαίνει για τον μέσο άνθρωπο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται το κινητό του

Σοφία Φυρού μετά τη μαστεκτομή: «Τελείωσα και με τα χειρουργεία με το στήθος. Νιώθω πιο δυνατή από ποτέ»

Tabloid 28.01.2026
«Δόξα τω Θεώ, είναι έτσι όπως το περίμενα και έχω και την υγεία μου αλλά μου αρέσει κιόλας και αισθητικά και τελείωσα με αυτό», ανέφερε η Σοφία Φυρού στο κλιπ που δημοσίευσε στο Instagram

Ελένη Μενεγάκη: Η κόρη της, Βαλέρια Λάτσιου, έγινε 18 ετών – Η εκπληκτική ομοιότητα με την παρουσιάστρια

Social 28.01.2026
«Σ` αγαπώ περισσότερο από όσο χωράνε οι λέξεις», έγραψε στην ανάρτησή της για την πρωτότοκη κόρη της

Μιμή Ντενίση για την κόρη της: Αυτό το «τέρας» η Μαριτίνα με εμπόδισε να έχω κι άλλα παιδιά

Tabloid 28.01.2026
Μου έλεγε «όχι, όχι, δεν θέλω να έχω αδέρφια», είπε η ηθοποιός

Παναγιώτα Βλαντή: «Έχω παγώσει το θέμα της υιοθεσίας για προσωπικούς λόγους»

Tabloid 28.01.2026
Η ηθοποιός μίλησε για τον σύζυγό της, Γιάννη Βλάχο

Το ελαττωματικό λούτρινο αλογάκι που έγινε viral στην Κίνα ‑ Όταν το burnout απέκτησε πρόσωπο

Tabloid 28.01.2026
Ένα λούτρινο αλογάκι έγινε σύμβολο της εργασιακής εξουθένωσης, όταν ένα κατασκευαστικό λάθος του έδωσε λυπημένη έκφραση, αντί για ένα χαμόγελο

Eurovision: Στην τρίτη θέση εκτοξεύτηκε η Ελλάδα στα στοιχήματα

Tabloid 28.01.2026
Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της χώρας μας

Ηλίας Μαμαλάκης: «Η Λάρισα είναι μία από τις χειρότερες πόλεις της Ελλάδας, αλλά περνάνε όλοι καλά»

Tabloid 28.01.2026
«Επειδή έχω ταξιδέψει πολύ, μπορώ και διακρίνω την ομορφιά μίας πόλης, αλλά δεν δίνω σημασία σε αυτό που είναι κοινότυπο», σχολίασε ο μάγειρας

Δάφνη Μπόκοτα: «Νιώθω ώρες ώρες στη Super Κατερίνα ότι δεν ταυτίζομαι με τα θέματα που παίζουμε»

Tabloid 28.01.2026
Η Δάφνη Μπόκοτα έκανε δηλώσεις στην κάμερα του Breakfast@Star και στον δημοσιογράφο, Πάνο Παπαδόπουλο

Αθηνά Ωνάση: Η σπάνια επίσημη εμφάνιση στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι

Tabloid 28.01.2026
Μια σπάνια εμφάνιση στην επίδειξη μόδας του Stephane Rolland κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι έκανε η Αθηνά Ωνάση

Ελένη Βουλγαράκη: Τι λέει για την αποχώρησή της από το ραδιόφωνο λόγω του Φώτη Ιωαννίδη

Tabloid 28.01.2026
Ο Φώτης Ιωαννίδης και η Ελένη Βουλγαράκη είναι μαζί τα τελευταία δύο χρόνια