E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμβολιασμός παιδιών: Αυτές είναι οι πιο γνωστές παρενέργειες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη έναντι του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας. Η ενημέρωση για το

Δημοσίευση 20/12/2021 | 18:19

Εμβολιασμός παιδιών: Αυτές είναι οι πιο γνωστές παρενέργειες

Η ενημέρωση σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 πραγματοποιήθηκε -όπως κάθε Δευτέρα- σήμερα, 20 Δεκεμβρίου, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Οκτώ περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας»

«Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Σε αυτήν την περίοδο τα παιδιά μας 5-11 ετών συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια έναντι του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό τους. Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία. Φεύγουν χαρούμενα, ότι έκαναν κάτι σημαντικό, με προγραμματισμό του επόμενου ραντεβού και ευχές: μια εικόνα πραγματικά γιορτινή», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

Η ίδια συνέχισε, λέγοντας ότι «ανακοινώθηκαν από το CDC αποτελέσματα για την ασφάλεια των εμβολίων. Τα δεδομένα που έρχονται από τις ΗΠΑ, έχουν ως εξής: Μέχρι τις 10/12 είχαν χορηγηθεί 7.141.428 δόσεις εμβολίων της Pfizer σε παιδιά 5έως 11 ετών.

Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και ανά φύλο ήταν περίπου μισά μισά. Το 97% εμφάνισαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν λίγο περισσότερες με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Λιγότερο από 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από 1% ζήτησαν συμβουλή γιατρού. Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα 6 έγιναν μετά τη δεύτερη δόση: 4 περιπτώσεις σε αγόρια και 4 σε κορίτσια. Η συχνότητα 1/1.000.000 μυοκαρδίτιδας επιβεβαιώνει ότι η πιθανότητα είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει τον εμβολιασμό των παιδιών. Καμία από τις παρενέργειες δεν διέφευγε από αυτές που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των κλινικών ερευνών».

Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε επίσης και στη μετάλλαξη Όμικρον, που ερευνάται από πολλούς επιστήμονες. Από τις 11 Νοεμβρίου, οπότε και άρχισε, έγιναν μελέτες για να απαντηθούν ερωτήματα, που άλλα έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο και άλλα περιμένουν διευκρίνιση.

Μέχρι στιγμής έχει διευκρινιστεί το ζήτημα της μεταδοτικότητας: είναι μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα, που επηρεάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες. Στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι».

Η κ. Θεοδωρίδου έφερε ως παράδειγμα ένα πάρτι στη Νορβηγία: «Αποδείχθηκε εστία υπερμετάδοσης, που πάνω από το 70% νόσησε. Δεν ήταν όλες οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της Όμικρον, αλλά εικάζεται πως ήταν οι περισσότερες.

«Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα», είπε και συνέχισε: «Τα άτομα που έχουν νοσήσει, έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει».

Ως προς τη βαρύτητα της νόσου, σημείωσε πως «έχουμε περιορισμένα δεδομένα. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, βάσει των οποίων ο αριθμός των κρουσμάτων είναι όντως μεγαλύτερος».

Και συνέχισε: «Τα κρούσματα είναι αυξημένα, αλλά τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. Χαμηλότερη ήταν και η θνητότητα έναντι του προηγούμενου κύματος. Κι εδώ, το πλήθος των εισαγομένων στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστα άτομα.

»Και οι ερευνητές από τη Νότια Αφρική και όλοι όσοι βλέπουν και αναλύουν τα αποτελέσματα, βάζουν ερωτηματικό για το πόσο αυτό θα ισχύσει και στα άλλα κράτη, καθώς το δείγμα ήταν νεαρά άτομα κάτω των 50 ετών -άρα δεν ξέρουμε πώς θα επιδράσει ο ιός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενο νόσημα».

«Και ο βαθμός της φυσικής ανοσίας είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί και ίσως να σημαίνει ότι -με μία σταθερή επιφύλαξη- από εκεί που ξεκίνησε η επιδημία σημειώνεται κάμψη», επισήμανε.

Θεμιστοκλέους: «Πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί»

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα στατιστικά που αφορούν τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, το 70% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση στη χώρα μας. Περίπου 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί».

Επίσης, «τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση».

Θεοδωρίδου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης»
Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε πως σε αυτήν τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, που και σε άλλες περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λουτράκι: Σε διαθεσιμότητα η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο μαθητή ότι τη θώπευσε – Τι λέει μετά το σάλο που προκάλεσε

Ελλάδα Χτες
Νέες καταγγελίες έρχονται στη δημοσιότητα για τη συμπεριφορά της 55χρονης δασκάλας στο Λουτράκι - Διατάχθηκε ΕΔΕ εις βάρος της και μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνες απομακρύνθηκε από το σχολείο

Ταυτοποιήθηκε 79χρονος που απείλησε διαδικτυακά πολιτικό πρόσωπο

Ελλάδα Χτες
Μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή-διαδικτυακή έρευνα

Αδελφοκτονία στη Νέα Πέραμο: Ο δράστης «είχε κόψει την αναπνοή» στο θύμα

Ελλάδα Χτες
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την οικογενειακή τραγωδία στον Λουτρόπυργο Νέας Περάμου

Προσωπικός Αριθμός: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης έκδοσης ‑ Τι να κάνετε εάν δεν τον έχετε λάβει

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 9.311.529 πολίτες διαθέτουν πλέον προσωπικό αριθμό

Αυστραλία: Ακροδεξιά γερουσιαστής εμφανίστηκε με μπούρκα ζητώντας την απαγόρευσή της

Κόσμος Χτες
«Αν δεν θέλουν να φοράω μπούρκα, ας την απαγορεύσουν», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την ενδυμασία «καταπιεστική» και «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια»

Τροχαία: Νέοι σαρωτικοί έλεγχοι για μεθυσμένους οδηγούς στην Αττική – 12 συλλήψεις και 387 παραβάσεις σε αλκοτέστ

Ελλάδα Χτες
Η Τροχαία πραγματοποίησε συνολικά 22.800 ελέγχους το τελευταίο τετραήμερο και βεβαιώθηκαν 387 παραβάσεις, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Κασσελάκης: «Κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού» το βιβλίο Τσίπρα

Ελλάδα Χτες
«Η Ιθάκη του Τσίπρα θα καταλήξει «Τιτανικός» για το πανάκριβο rebranding του», διαμηνύει ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο γιος του Μάνου Χατζιδάκι βάζει «φρένο» στην παγκόσμια περιοδεία των Μποφίλιου ‑ Χαρούλη

Ελλάδα Χτες
Οι δύο ερμηνευτές έχουν προγραμματίσει παγκόσμια περιοδεία με έργα του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη σε 9 χώρες και 22 πόλεις

Αλιμος: Ανδρας επιτίθεται και παρενοχλεί γυναίκες – «Με φίλησε στο στόμα και με χούφτωσε» λέει ένα από τα θύματά του

Ελλάδα Χτες
Ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει επιτεθεί σε ακόμα δύο γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή του Αλίμου

Οργή από τους Ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο για το ειρηνευτικό σχέδιο – «Απολύτως εξευτελιστικό»

Κόσμος Χτες
Όσα υποστηρίζουν για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την παραχώρηση εδαφών

Ρουμάνοι επιβάτες τρέχουν να προλάβουν την πτήση τους στο αεροδρόμιο της Κολωνίας και συλλαμβάνονται

Κόσμος Χτες
Οι δύο Ρουμάνοι έσπασαν το γυαλί συναγερμού έκτακτης ανάγκης και έτρεχαν στον διάδρομο του αεροδρομίου κάνοντας νόημα στον πιλότο να περιμένει

Ο Αδόλφος Χίτλερ της Ναμίμπια έτοιμος να επανεκλεγεί στις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου

Κόσμος Χτες
Ο πολιτικός Adolf Hitler Uunona εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2020 με μεγάλη διαφορά και ετοιμάζεται για νέα εκλογική επιτυχία