E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμβολιασμός παιδιών: Αυτές είναι οι πιο γνωστές παρενέργειες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη έναντι του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας. Η ενημέρωση για το

Δημοσίευση 20/12/2021 | 18:19

Εμβολιασμός παιδιών: Αυτές είναι οι πιο γνωστές παρενέργειες

Η ενημέρωση σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 πραγματοποιήθηκε -όπως κάθε Δευτέρα- σήμερα, 20 Δεκεμβρίου, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Οκτώ περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας»

«Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Σε αυτήν την περίοδο τα παιδιά μας 5-11 ετών συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια έναντι του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό τους. Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία. Φεύγουν χαρούμενα, ότι έκαναν κάτι σημαντικό, με προγραμματισμό του επόμενου ραντεβού και ευχές: μια εικόνα πραγματικά γιορτινή», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

Η ίδια συνέχισε, λέγοντας ότι «ανακοινώθηκαν από το CDC αποτελέσματα για την ασφάλεια των εμβολίων. Τα δεδομένα που έρχονται από τις ΗΠΑ, έχουν ως εξής: Μέχρι τις 10/12 είχαν χορηγηθεί 7.141.428 δόσεις εμβολίων της Pfizer σε παιδιά 5έως 11 ετών.

Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και ανά φύλο ήταν περίπου μισά μισά. Το 97% εμφάνισαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν λίγο περισσότερες με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Λιγότερο από 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από 1% ζήτησαν συμβουλή γιατρού. Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα 6 έγιναν μετά τη δεύτερη δόση: 4 περιπτώσεις σε αγόρια και 4 σε κορίτσια. Η συχνότητα 1/1.000.000 μυοκαρδίτιδας επιβεβαιώνει ότι η πιθανότητα είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει τον εμβολιασμό των παιδιών. Καμία από τις παρενέργειες δεν διέφευγε από αυτές που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των κλινικών ερευνών».

Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε επίσης και στη μετάλλαξη Όμικρον, που ερευνάται από πολλούς επιστήμονες. Από τις 11 Νοεμβρίου, οπότε και άρχισε, έγιναν μελέτες για να απαντηθούν ερωτήματα, που άλλα έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο και άλλα περιμένουν διευκρίνιση.

Μέχρι στιγμής έχει διευκρινιστεί το ζήτημα της μεταδοτικότητας: είναι μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα, που επηρεάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες. Στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι».

Η κ. Θεοδωρίδου έφερε ως παράδειγμα ένα πάρτι στη Νορβηγία: «Αποδείχθηκε εστία υπερμετάδοσης, που πάνω από το 70% νόσησε. Δεν ήταν όλες οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της Όμικρον, αλλά εικάζεται πως ήταν οι περισσότερες.

«Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα», είπε και συνέχισε: «Τα άτομα που έχουν νοσήσει, έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει».

Ως προς τη βαρύτητα της νόσου, σημείωσε πως «έχουμε περιορισμένα δεδομένα. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, βάσει των οποίων ο αριθμός των κρουσμάτων είναι όντως μεγαλύτερος».

Και συνέχισε: «Τα κρούσματα είναι αυξημένα, αλλά τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. Χαμηλότερη ήταν και η θνητότητα έναντι του προηγούμενου κύματος. Κι εδώ, το πλήθος των εισαγομένων στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστα άτομα.

»Και οι ερευνητές από τη Νότια Αφρική και όλοι όσοι βλέπουν και αναλύουν τα αποτελέσματα, βάζουν ερωτηματικό για το πόσο αυτό θα ισχύσει και στα άλλα κράτη, καθώς το δείγμα ήταν νεαρά άτομα κάτω των 50 ετών -άρα δεν ξέρουμε πώς θα επιδράσει ο ιός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενο νόσημα».

«Και ο βαθμός της φυσικής ανοσίας είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί και ίσως να σημαίνει ότι -με μία σταθερή επιφύλαξη- από εκεί που ξεκίνησε η επιδημία σημειώνεται κάμψη», επισήμανε.

Θεμιστοκλέους: «Πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί»

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα στατιστικά που αφορούν τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, το 70% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση στη χώρα μας. Περίπου 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί».

Επίσης, «τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση».

Θεοδωρίδου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης»
Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε πως σε αυτήν τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, που και σε άλλες περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα Χτες
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος Χτες
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός Χτες
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός Χτες
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Ελλάδα Χτες
Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Πολιτική Χτες
Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Πολιτική Χτες
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Πολιτική Χτες
Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές