E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόνο με αρνητικό PCR ή rapid test η είσοδος στην Ελλάδα

Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα στα ταξίδια

Δημοσίευση 19/12/2021 | 10:18

Μόνο με αρνητικό PCR ή rapid test η είσοδος στην Ελλάδα

Το μέτρο ισχύει για εμβολισμένους και ανεμβολίαστους - Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τους ταξιδιώτες 

Αναλυτικά η διαδικασία για όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα 19 Δεκεμβρίου τα νέα μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών στην Ελλάδα, μετά την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Η νέα ταξιδιωτική οδηγία ισχύει από τις 06:00 το πρωί έως και τις 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00. Η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εισόδου στη χώρα για κάθε ταξιδιώτη, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου στελέχους, το οποίο σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ταχεία και εύκολη εξάπλωση.

Συγκεκριμένα, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και της εμβολιαστικής τους κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.

Είτε κανείς ταξιδεύει αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς, σιδηροδρομικώς ή οδικώς οφείλει να επιδείξει στις αρμόδιες αρχές τα παραπάνω παραστατικά. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε, αρμόδιες για τον έλεγχο των ταξιδιωτών είναι οι εταιρείες. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr.

Οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό, υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ' οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα ημέρες, ενώ όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων ημερών και διαγιγνώσκονται θετικοί, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό επτά ημερών.

Επίσης, λόγω της νέας παραλλαγής περιορίζονται προσωρινά οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ μειώνεται η πληρότητα στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα – Ιταλία και Ελλάδα – Αλβανία.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών, αλλά δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) και της Συμφωνίας Σένγκεν. Παράλληλα εξαιρούνται της απαγόρευσης οι μόνιμοι κάτοικοι των χωρών: Αγιος Μαρίνος, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρα, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ισραήλ, Καναδάς, Κατάρ, Κίνα, «Κινεζική Ταϊπέι» (δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από την Ελλάδα), Κόσοβο, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μολδαβία, Μονακό, Μπαχρέιν, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σουλτανάτο του Ομάν, Τουρκία, Χιλή.

Την ίδια ώρα, όσοι ετοιμάζονται για ταξίδι στο εξωτερικό θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις της χώρας άφιξης.

Στην Αυστρία δεν ισχύουν πλέον τα rapid, ενώ απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού έως 270 ημέρες μετά την τελευταία δόση, είτε πιστοποιητικό νόσησης (εντός 180 ημερών).

Για ταξίδι στη Γερμανία γίνεται δεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση), ή αρνητικό μοριακό τεστ, ή πιστοποιητικό νόσησης (τουλάχιστον από 28 ημέρες και έως 6 μήνες νωρίτερα).

Στην Ιταλία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου απαιτείται τεστ για όλους τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προ της αναχώρησης. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πολίτες που φτάνουν στην Ιταλία θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες και μετά απαιτείται εκ νέου τεστ.

Στη Γαλλία όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα PCR ή rapid τεστ στο 48ωρο προ του ταξιδιού. Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία καλύπτονται από το πιστοποιητικό των γονέων/κηδεμόνων τους.

Στην Ισπανία, όσοι ταξιδιώτες δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, πρέπει να επιδεικνύουν PCR 72 ωρών ή rapid 48 ωρών από την άφιξη. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πλήρως εμβολιασμένοι -εξαιρούνται τα παιδιά 11 ετών και κάτω- κάνουν τεστ εντός δυο ημερών προ της άφιξης και δεύτερο τεστ εντός δυο ημερών μετά την άφιξη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα. Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν σε καραντίνα δέκα ημερών, ενώ πρέπει να κάνουν δυο PCR τεστ μετά την άφιξή τους και συγκεκριμένα τη 2η και 8η μέρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από πνιγμό ο θάvατoς της 15χρονης που οδηγούσε το αγροτικό – «Αντί να πατήσει φρένο, πάτησε γκάζι»

Ελλάδα 24.03.2025
Το αγροτικό βυθίστηκε κατευθείαν και κόλλησε στον βούρκο ανάποδα, σύμφωνα με όσα περιέγραψε κάτοικος της περιοχής

Γνωστός youtuber κατήγγειλε επίθεση εις βάρος του με αβγά, πέτρες και μπουκάλια

Ελλάδα 24.03.2025
Επίθεση από τουλάχιστον δέκα άτομα κατήγγειλε ότι έπεσε γνωστός youtuber της Θεσσαλονίκης

Γεωργία Μπίκα: «Αναγνωρίζει το λάθος της και ζητά συγγνώμη» λέει ο δικηγόρος της 27χρονης για το τροχαίο που προκάλεσε

Ελλάδα 24.03.2025
«Θα αποκαταστήσει και όποια υλική ζημιά υπάρχει στο μηχανάκι και στο αυτοκίνητο που ενεπλάκη στο τροχαίο» τονίζει o Δημήτρης Ραπτόπουλος

Mia Love: Πέθανε στα 49 της η πρώτη Αφροαμερικανίδα Ρεπουμπλικανή στο Κογκρέσο

Πολιτική 24.03.2025
Είχε καρκίνο στον εγκέφαλο - Έγραψε ιστορία ως η πρώτη μαύρη Ρεπουμπλικανή γυναίκα που ανέλαβε τον ρόλο και υπηρέτησε δύο θητείες

Σοκ: Το DNA τρίχας του Μπετόβεν έκρυβε μυστικά και εκπλήξεις 200 ετών

Κόσμος 24.03.2025
Σε χειρόγραφη διαθήκη του ο Μπετόβεν ζητούσε από τους φίλους του να γνωστοποιήσουν την κατάστασή του στο κοινό

Ο Γ. Φλωρίδης έθεσε σε διαθεσιμότητα ακόμη έναν ιατροδικαστή ‑ Ο πέμπτος μέσα σε λίγες ημέρες

Ελλάδα 24.03.2025
Τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος Θεόδωρο Νούσια έθεσε σε αναστολή καθηκόντων ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης

Γεωργία Μπίκα: Συνελήφθη γιατί προκάλεσε τροχαίο οδηγώντας μεθυσμένη

Ελλάδα 24.03.2025
Η 27χρονη οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης και αρχικά συγκρούστηκε με μηχανή και στην συνέχεια έπεσε πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Ξεκίνησε η δίκη του ηθοποιού για σeξουαλική επίθεση σε δύο γυναίκες

Κόσμος 24.03.2025
Ο Ντεπαρντιέ αρνείται όλες τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι δεν έχει κακοποιήσει καμία γυναίκα

Αγρίνιο: «Έγινα μπλε, δεν μπορούσα να πάρω ανάσα» λέει ο 38χρονος που κατάπιε αγκίστρια τρώγοντας χταπόδι

Ελλάδα 24.03.2025
Τα αγκίστρια έμειναν στο λαιμό του με αποτέλεσμα να δυσκολέψει την αναπνοή του

Μίλτος Τεντόγλου: Πώς τον τρόλαρε ο Εμμανουήλ Καραλής για την 5η θέση στην Κίνα

Αθλητικά Νέα 24.03.2025
Ο «Μανόλο» ανέβασε μια φωτογραφία με τον Μίλτο Τεντόγλου στους δρόμους της Ναντζίνγκ, γράφοντας τη φράση: «είχε μάτι»

Οργή του Ντόναλντ Τραμπ για πορτραίτο του στο Κολοράντο: «Το χειρότερο που έχω δει ποτέ»

Κόσμος 24.03.2025
Αυτό που εξόργισε τον Τραμπ είναι ότι η ίδια ζωγράφος είχε φτιάξει ένα «υπέροχο» πορτραίτο για τον Μπαράκ Ομπάμα