E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Είσοδο σε κέντρα διασκέδασης μόνο με τρίτη δόση»

Οι πιθανότητες για εμφάνιση υπερμετάλλαξης

Δημοσίευση 17/12/2021 | 09:00

«Είσοδο σε κέντρα διασκέδασης μόνο με τρίτη δόση»

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ειδικοί, όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης φοβούνται περαιτέρω διασπορά του ιού λόγω των περισσότερων συναναστροφών σε κλειστούς χώρους μέσα στις γιορτές.

Μάλιστα, ο καθηγητής πρότεινε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων εν όψει Χριστουγέννων, με περιορισμούς στην είσοδο σε κέντρα διασκέδασης σε όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, αυξημένο testing σε όλο τον πληθυσμό και παράταση των σχολικών διακοπών.

Για την «Όμικρον»

Ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον υπάρχει πλέον στην κοινότητα και το σενάριο να μην επικρατήσει είναι πια απειροελάχιστο. «Μιλάμε για ένα σενάριο επικράτησης της Όμικρον και νομίζω ότι μέσα στις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου. Η Όμικρον αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς αλλά δεν ξέρουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ, δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τα εμβόλια

Αν και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων ειδικά με την τρίτη δόση, πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμα για να δούμε και τα κλινικά στοιχεία.

«Ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου, αν προσέχουν στοιχειωδώς», επισήμανε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, να σπεύσουν να την κάνουν.

Για τα νέα μέτρα που πρέπει να παρθούν

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης τόνισε την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα και για τα σχολεία, όπως η παράταση των σχολικών διακοπών ή την πρώιμη έναρξή τους, αλλά και η απαγόρευση των εκδρομών, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 5%-7% στις ηλικίες 0-18 ετών.

Ειδικά για τα Χριστούγεννα, πρότεινε αυστηρότερα μέτρα για αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση προκειμένου να εισέλθουν στα κέντρα διασκέδασης και αυξημένο testing σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθήσει να πιέζεται και μετά τις γιορτές, οι θάνατοι για μια ακόμα εβδομάδα ακόμα θα είναι ψηλά και μετά θα αρχίσουν ελαφρά να μειώνονται και θα δούμε σημαντική μείωση λίγο μετά τις γιορτές», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο υπερμετάλλαξης

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υπερμετάλλαξης με το συνδυασμό Δέλτα και Όμικρον, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι μια προσέγγιση που μπορεί να ισχύσει και σε περίπτωση που ο άνθρωπος που προσβληθεί είναι ανοσολογικά ανεπαρκής και διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα αυτή η φορία των δύο ιών, ενδεχομένως να ανταλλάξουν μεταξύ τους γενετικό υλικό και να προκύψει ένας ιός «χίμαιρα» που μπορεί να είναι πολλές κατευθύνσεις.

«Η μια είναι να παραμείνει ο ίδιος, η άλλη να γίνει πολύ πιο ήπιος και η τρίτη να γίνει πολύ πιο σοβαρός», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Ιράν ετοιμάζει ναυτικές νάρκες για να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 10.03.2026
Ο χειρότερος εφιάλτης για την παγκόσμια οικονομία - Στα Στενά του Ορμούζ παραμένουν εγκλωβισμένα περί τα 3.200 τάνκερ - Προειδοποίηση από Τραμπ

Στασιμοπληθωρισμός 2.0: Πώς το πετρέλαιο μας γυρίζει βίαια στη δεκαετία του ’70

Οικονομία 10.03.2026
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εκτοξεύει το πετρέλαιο, αναζωπυρώνει τον στασιμοπληθωρισμό και φέρνει τις κεντρικές τράπεζες σε αδιέξοδο, θυμίζοντας τη δεκαετία του ’70

Το σαδιστικό δίκτυο «The Com» που αποπλανεί ανηλίκους: Βάζει παιδιά να δολοφονούν και να αυτοκτονούν

Κόσμος 10.03.2026
Ψηφιακή αποπλάνηση ανηλίκων, σeξουαλική εκβίαση, βανδαλισμοί, επιθέσεις με μαχαίρι και υποκίνηση δολοφονιών: η «μαύρη λίστα» δραστηριοτήτων του δικτύου

Forbes: Αυτοί είναι οι Ελληνες δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα για το 2026

Ελλάδα 10.03.2026
Η λίστα Forbes 2026 περιλαμβάνει 21 Έλληνες bilionnaires

Δημοσιεύθηκε η φετινή λίστα Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2026

Κόσμος 10.03.2026
Οι αριθμοί ρεκόρ των περιουσιών των 20 πιο πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη

Το νερό του Ιράν τελειώνει: Πώς ο πόλεμος άνοιξε την πόρτα στην απόλυτη κατάρρευση

Κόσμος 10.03.2026
Ο πόλεμος μετατρέπει το νερό σε νέο όπλο στον Περσικό, ενώ το Ιράν βυθίζεται σε μια χρόνια, δομική υδατική κρίση με άδεια φράγματα, κατεστραμμένους υδροφορείς

Ιωάννινα: 29χρονος προσποιούνταν τον μοναχό – Στην κατοχή του βρέθηκαν πιστόλι και Ευαγγέλιο

Ελλάδα 10.03.2026
Τα ψέματα που φέρεται να έλεγε στους πιστούς προκειμένου να αποσπάσει χρήματα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά τα πλήγματα σε διυλιστήρια

Κόσμος 10.03.2026
Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά από πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

«Σήμερα θα είναι η πιο έντονη ημέρα των επιθέσεων στη Μ. Ανατολή», λέει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Κόσμος 10.03.2026
«Σήμερα θα αναπτυχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών και επιθέσεων», ανέφερε ο Πιτ Χέγκσεθ

Πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για άλλη μια χρονιά ο Μασκ – Στα 839 δισ. δολ. η περιουσία του!

Κόσμος 10.03.2026
Μέσα σε ένα χρόνο υπερδιπλασίασε την περιουσία του, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes