E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Με μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid 24 ωρών η είσοδος ταξιδιωτών στη χώρα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα από τους Μίνα Γκάγκα, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη

Δημοσίευση 16/12/2021 | 18:08

Κορωνοϊός: Με μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid 24 ωρών η είσοδος ταξιδιωτών στη χώρα

«Έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται», είπε η Γκάγκα για την έκθεση των Τσιόδρα - Λύτρα - «Είναι σαφές πως η Όμικρον επαναμολύνει όσους νόσησαν προηγουμένως» είπε η Παπαευαγγέλου

Τις τελευταίες εξελίξεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, παρουσίασαν στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η Μίνα Γκάγκα, στην αρχική τοποθέτησή της, είπε: «Έχουμε μικρή κάμψη στα κρούσματα και αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, που θα βελτιώσουν την κατάσταση τις επόμενες μέρες. Επίσης έχουμε και την ταξιδιωτική οδηγία για όσους άνω των 5 ετών έρχονται στην Ελλάδα».

Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε μείωση κρουσμάτων 14% αυτή την εβδομάδα. Υπάρχει αποκλιμάκωση, αλλά είναι μικρή. Μια στις τρεις περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο. Παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα, ενώ τα ενεργά κρούσματα είναι στις 43.000. Μειώθηκε στο 1,48% το ποσοστό θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι σαφές πια πως η Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει. Στη χώρα μας είχαμε μέχρι χθες 10 κρούσματα, σήμερα είχαμε άλλα τρία. Είναι επίσης σαφές πως η Όμικρον επαναμολύνει όσους νόσησαν προηγουμένως. Όσοι είχαν νοσήσει, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει το περίβλημα του ιού, ωστόσο η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και ο συνδυασμός νόσης και εμβολιασμού, προσφέρουν αυξημένη προστασία. Δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα για τη σοβαρότητα της νόσου από την Όμικρον. Μέχρι σήμερα τα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς και εμβολιασμένους, συνεπώς πρέπει να περιμένουμε. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως μετά την αναμνηστική δόση, προστατευόμαστε σε μεγάλο βαθμό από την Όμικρον. Μέχρι σήμερα, ένας στους δυο εφήβους, έχουν εμβολιαστεί, σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 70%, αγγίζοντας ακόμα καλι το 100%. Για τα παιδιά 4-18 ετών, εμφανίζουν σταθερή μείωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σχεδόν 9.000 κρούσματα. Ξεκίνησε και ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών. Στις ΗΠΑ 1 στα 5 παιδιά έχουν κάνει μια δόση εμβολίου, χωρίς απρόσμενες παρενέργειες. Θέλω να θυμήσω στους γονείς πως το σχολικό περιβάλλον αποτελεί το πιο ασφαλές πλαίσιο για τα παιδιά και τους παροτρύνω, ενόψει Χριστουγέννων, να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ. Η προστασία που μας προσφέρουν η μάσκα, ο καθαρισμός χεριών και οι αποστάσεις, μας προστατεύουν ανεξαρτήτως μεταλλάξεων. Η πιθανή επικράτηση της Όμικρον, μας καλεί να είμαστε προσεκτικοί με τις επισκέψεις μας μέσα στις γιορτές».

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Παρατηρούμε κάμψη στην επιδημία στην Ευρώπη, από τις 47 χώρες, οι 14 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Στην Ελλάδα, εντός της τελευταίας εβδομάδας, είδαμε σταθεροποίηση στους θανάτους. Υπάρχουν τάσεις αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ. Υποχώρησαν κατά 16% οι ασθενείς Covid στα νοσοκομεία. Για την Όμικρον, τα στοιχεία δείχνουν πως έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Στη Νότια Αφρική, οι θάνατοι λόγω Όμικρον είναι βραδύτερη από άλλα στελέχη, όμως δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε. Η έλευση τους στελέχους θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων και μετά θα σταθεροποιηθεί, ανάλογα με τον εμβολιασμό. Η δυναμική στο ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό στους άνω των 60 και η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση».

Για τη νέα ταξιδιωτική οδηγία, η κ. Γκάγκα εξήγησε πως όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα για τις γιορτές, με μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid 24 ωρών.

Για την έκθεση των Τσιόδρα - Λύτρα, η κ. Γκάγκα είπε: «Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του '20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Διακομιδές μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε γιατρός, αρκεί να έχει δει πώς γίνεται. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο