E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Sarco: Η κάψουλα αυτοκτονίας θα είναι διαθέσιμη με το νέο έτος στην Ελβετία

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία

Δημοσίευση 10/12/2021 | 14:59

Sarco: Η κάψουλα αυτοκτονίας θα είναι διαθέσιμη με το νέο έτος στην Ελβετία

Η Sarco είναι μία 3D printed κάψουλα η οποία μπορεί να εκτελέσει υποβοηθούμενη αυτοκτονία και ο δημιουργός της είναι σίγουρος πως θα μπορέσει να ξεκινήσει τις πωλήσεις στην Ελβετία μέσα στην επόμενη χρονιά.

Για να το καταφέρει αυτό, προσέλαβε μία νομική ομάδα ειδικών, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Sarco δεν παραβιάζει τους νόμους της χώρας.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι όταν προσφέρεται σε κάποιον ένα μέσο να θέσει τέρμα στη ζωή του, κάτι το οποίο είναι νόμιμο στην Ελβετία και διαφέρει από την ευθανασία. Περίπου 1.300 άνθρωποι επέλεξαν να τερματίσουν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο το 2020.

Η τωρινή μέθοδος που είναι επιτρεπτή στην Ελβετία είναι η παροχή κάποιων συγκεκριμένων υγρών τα οποία κατά την κατάποση επιφέρουν το θάνατο. Η Sarco κάψουλα αυτοκτονίας μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε μέρος που θα επιλέξει ο χρήστης και γεμίζει με άζωτο μειώνοντας άμεσα τα επίπεδα οξυγόνου. Η διαδικασία κάνει το χρήστη να χάσει τις αισθήσεις του και ο θάνατος επέρχεται σε περίπου 10 λεπτά. Η κάψουλα ενεργοποιείται από μέσα, ενώ διαθέτει και κουμπί έκτακτης ανάγκης για να βγει ο χρήστης αν το μετανιώσει.

Νομικοί εκτιμούν πως η κάψουλα δεν αποτελεί ιατρική συσκευή και η χρήση του αζώτου δεν παραβιάζει νόμους περί όπλων ή ασφάλειας προϊόντων επομένως η κάψουλα δεν καλύπτεται από το Δίκαιο της Ελβετίας.

Αν τελικά η Sarco εγκριθεί για πώληση, δε θα διατεθεί με συμβατικό τρόπο. Ο δημιουργός της, Dr. Philip Nitschke, σχεδιάζει να κάνει τα σχέδια της συσκευής διαθέσιμα για download σε όλους, κάνοντας πρακτικά δωρεάν τη διάθεσή της. Στόχος του είναι να προσφέρει το δικαίωμα του θανάτου σε όλους. Είναι υπέρμαχος αυτού του δικαιώματος εδώ και χρόνια, κάτι που του έχει επιφέρει το παρατσούκλι Δρ. Θάνατος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα ηχητικά λίγο πριν το δυστύχημα στα Τέμπη – Σταθμάρχες στέλνουν τα τρένα στα τυφλά: «Θα μας γράψουν οι εφημερίδες»

Ελλάδα 17.03.2025
Ταυτόχρονα μάλιστα, φαίνεται πως παίρνουν και εντολές από προϊστάμενο, οι οποίες, όμως, είναι ανεφάρμοστες

Απίστευτη γκάφα: Ομάδα τήρησε ενός λεπτού σιγή για ζωντανό ποδοσφαιριστή

Αθλητικά Νέα 17.03.2025
Απίστευτη γκάφα στο πρωτάθλημα της Βουλγαρίας, όπου η Αρντα τήρησε ενός λεπτού σιγή για ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι ζωντανός

Βίντεο ντοκουμέντο από την φωτιά στο κλαμπ που οδήγησε στον θάνατο 59 ανθρώπους

Κόσμος 17.03.2025
Παράλληλα, ακούγεται η φράση:«Βγείτε όλοι έξω! Βγείτε όλοι έξω. Χρειάζομαι ακόμη έναν (πυροσβεστήρα)»

ΗΠΑ: Επιστρέφουν στη Γη οι Αμερικανοί αστροναύτες, που είχαν εγκλωβιστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Κόσμος 17.03.2025
Οι αστροναύτες βρίσκονταν για περισσότερους από εννιά μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ακυρες οι χάρες που απένειμε ο «κοιμισμένος» Μπάιντεν σε αξιωματούχους, λέει ο Τραμπ

Κόσμος 17.03.2025
Ο Τραμπ έχει ορκιστεί να «εκδικηθεί» τους πολιτικούς του αντιπάλους

Δίκη Φιλιππίδη: «Δεν καταλάβαινε το `όχι` ο κύριος»

Ελλάδα 17.03.2025
Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη με τους συνήγορους του ηθοποιού να αμφισβητούν την κατάθεση της γυναίκας

Επεισόδια στις συγκεντρώσεις για την τραγωδία με τους 59 νεκρούς στο Κότσανι

Κόσμος 17.03.2025
΄Εσπασαν την καφετέρια του ιδιοκτήτη της μοιραίας ντίσκο

Καταδικάστηκε για απάτη ο γνωστός και ως «γόης της Θεσσαλονίκης»

Ελλάδα 17.03.2025
Η μία καταγγέλλουσα ανακάλεσε τη μήνυσή της και κρίθηκε ένοχος για απάτη πλημμεληματικού χαρακτήρα

Βίντεο ‑ ντοκουμέντο από τη Σερβία: Καταγγελίες για χρήση ηχητικού κανονιού στις διαδηλώσεις

Κόσμος 17.03.2025
Αναμένονται μηνύσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στα εθνικά δικαστήρια

Πρώτος ασθενής που βγαίνει από το νοσοκομείο με καρδιά από τιτάνιο

Κόσμος 17.03.2025
Για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής

Μελίνα Μεταξά: Νέες εξελίξεις στην υπόθεση καταγγελίας της πρώην παίκτριας του Survivor

Ελλάδα 17.03.2025
Η πρώην παίκτρια του Survivor είχε καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της για κακοποίηση