E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Τι ώρα να κάνουμε το εμβόλιο ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα αντισώματα

Τι δείχνει νέα έρευνα

Δημοσίευση 9/12/2021 | 11:17

Κορωνοϊός: Τι ώρα να κάνουμε το εμβόλιο ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα αντισώματα

Μπορεί η ώρα της ημέρας που κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να παίζει ρόλο στο πόσα αντισώματα θα δημιουργηθούν στο σώμα του. Είναι πιθανό, καθώς σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική μελέτη οι άνθρωποι που εμβολιάζονται το απόγευμα φαίνεται να έχουν συνήθως καλύτερη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με όσους κάνουν το εμβόλιο το πρωί. Αυτό το εύρημα, πάντως, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Οξφόρδης, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Κλέρμαν του Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Τμήματος Νευροφυσιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Βιολογικών Ρυθμών «Journal of Biological Rhythms», ανέλυσαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε σχεδόν 2.800 υγειονομικούς στη Βρετανία, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca.

Διαπιστώθηκε ότι η απόκριση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ήταν γενικά μεγαλύτερη σε όλους όσοι είχαν εμβολιαστεί μετά το μεσημέρι. Επίσης, ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση είχαν όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer, οι γυναίκες και οι νεότεροι σε ηλικία.

«Η μελέτη παρατήρησης που κάναμε παρέχει βάσιμες ενδείξεις ότι η ώρα της ημέρας επηρεάζει την ανοσιακή απόκριση στον εμβολιασμό και αυτά τα ευρήματα μπορεί να ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων», δήλωσε η Κλέρμαν, η οποία πρόσθεσε ότι ασφαλώς αυτό που προέχει είναι να εμβολιαστεί κάποιος, άσχετα από το ποια ώρα θα το κάνει.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι στην περίπτωση του αντιγριπικού εμβολίου στους ηλικιωμένους, τα επίπεδα αντισωμάτων στη συνέχεια ήταν υψηλότερα σε όσους είχαν κάνει πρωινό εμβολιασμό. Η Κλέρμαν εκτίμησε πως «το εμβόλιο Covid-19 και το αντιγριπικό έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης και η ανοσιακή απόκριση μπορεί να ποικίλει σημαντικά ανάλογα με το αν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον παθογόνο μικροοργανισμό από προηγούμενες λοιμώξεις, όπως συμβαίνει στη γρίπη, ή αν έρχεται αντιμέτωπο με έναν νέο ιό όπως ο κορωνοϊός».

Όπως πρόσθεσε, «είναι ανάγκη να επαναλάβουμε τα ευρήματά μας και να αναπτύξουμε μία καλύτερη κατανόηση της υποκείμενης φυσιολογίας της Covid-19 και της αντίδρασης του σώματος στον εμβολιασμό, πριν συστήσουμε στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν έξτρα δόση, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να προγραμματίσουν το εμβόλιό τους σε απογευματινή ώρα. Η νέα μελέτη είναι ένα πρώτο βήμα για να δείξουμε τη σημασία της ώρας της ημέρας, όσον αφορά την απόκριση στο εμβόλιο». Επίσης, τόνισε ότι «αν τα επίπεδα αντισωμάτων είναι υψηλότερα όταν οι άνθρωποι εμβολιάζονται το απόγευμα, τότε μπορεί και οι παρενέργειες να είναι επίσης μεγαλύτερες εκείνη την ώρα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξάνθη: 46χρονος έχασε τη ζωή του σε πτώση από τον τρίτο όροφο

Ελλάδα Χτες
Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Ο Γιαμάλ καταγγέλλει ρατσιστικά συνθήματα οπαδών

Αθλητικά Νέα Χτες
«Το ποδόσφαιρο είναι για να το απολαμβάνουμε, όχι για να προσβάλλουμε τους ανθρώπους»

Πάσχα 2026: Ποιες οι τιμές στο εορταστικό τραπέζι

Οικονομία Χτες
Πώς αλλάζουν οι αγορές των Ελλήνων - Ποιες οι τιμές σε αρνί, τσουρέκι και αυγά

Ταυτοποιήθηκαν δύο νεαροί που ανέβαζαν βίντεο με σούζες στα social media

Ελλάδα Χτες
Στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν δύο βαν, ένα εκ των οποίων αφίχθηκε από τη Ρόδο, εντός των οποίων βρέθηκαν οι μοτοσυκλέτες

Κλειστά την Πέμπτη όλα τα σχολεία στην Κρήτη λόγω της αφρικανικής σκόνης

Ελλάδα Χτες
Το μέτρο έρχεται ως συνέχεια των επιμέρους αποφάσεων που είχαν ήδη ληφθεί

Έδειραν και μαχαίρωσαν 19χρονο στην Γλυφάδα για να του κλέψουν το κινητό, πώς τον κατέβασαν από το σπίτι του

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν δύο άτομα - Ο 19χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο

«Ξεκινάμε» ‑ Η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε το κόμμα της

Ελλάδα Χτες
«Είμαστε ένα ανεξάρτητο κίνημα πολιτών που γεννιέται από τη βάση, από την κοινή μας ανάγκη να έρθει επιτέλους η αλλαγή» υποστηρίζει

Ανδρας έσπρωξε επιβάτη στις ράγες λίγο πριν φτάσει το τρένο στο Σιάλτ, συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Ο 26χρονος που συνελήφθη είπε στην αστυνομία ότι ο άνδρας στο βίντεο ήταν κάποιος που «ίσως του έμοιαζε» ή «ο δίδυμος αδελφός μου που δεν έχω»

Σκηνές τρόμου σε γαμήλιο γλέντι στο Μενίδι: Ξυλοκόπησαν καλεσμένο και τον έσυραν στην πίστα

Ελλάδα Χτες
Σοκαριστικό βίντεο - Το θύμα νοσηλεύεται με κρίσιμη κατάσταση λόγω κρανιοεγκεφαλικών τραυματισμών, και οι Αρχές διερευνούν την υπόθεση με πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων

Κακοκαιρία «Erminio»: Νέες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ‑ Μείνετε μέσα και ανάψτε τα φώτα

Ελλάδα Χτες
Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας

Νεκρός εντοπίστηκε 26χρονος που ήταν αγνοούμενος στην Χαλκιδική

Ελλάδα Χτες
Τον 26χρονο αναζητούσε τις τελευταίες ώρες η μητέρα του