E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με τις παρενέργειες του εμβολίου

Τι αναφέρει νέα έρευνα από τη Βρετανία

Δημοσίευση 8/12/2021 | 11:16

Κορωνοϊός: Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με τις παρενέργειες του εμβολίου

Τα πρώιμα συμπτώματα της Covid-19 δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωριστούν από τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, γι’ αυτό οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα που φωτογραφίζουν τον κορωνοϊό μετά από εμβολιασμό, θα ήταν καλύτερα να μένουν στο σπίτι τους και να κάνουν τεστ, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμα Ντάνκαν του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό eClinical Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 362.770 άτομα που είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech και μετά είχαν αναφέρει – μέσω της κινητής εφαρμογής ZOE Covid Study App – τουλάχιστον ένα σύμπτωμα σχετιζόμενο με την Covid-19 μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό τους. Από αυτούς, οι 14.482 είχαν κάνει μοριακό ή γρήγορο τεστ και τελικά οι 150 είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορωνοϊό (συνήθως χωρίς να έχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα Covid-19 όπως επίμονο βήχα ή απώλεια όσφρησης/γεύσης αλλά μόνο πιο κοινά συμπτώματα όπως κόπωση, μυαλγία ή πονοκέφαλο).

Ούτε η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να διακρίνει τα συμπτώματα

Προκειμένου να διακρίνουν ανάμεσα σε όσους είχαν αρχικά συμπτώματα Covid-19 και όσους είχαν παρενέργειες του εμβολίου που έμοιαζαν με Covid-19, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ούτε τα «έξυπνα» μοντέλα δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρχε τελικά τρόπος – εκτός και αν γινόταν διαγνωστικό τεστ – να ξεχωρίσει ένας γιατρός αν συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, οι μυικοί πόνοι κ.α., οφείλονταν στο εμβόλιο ή σε λοίμωξη Covid-19 αρχικού σταδίου.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι καθώς αυξάνονται ξανά τα κρούσματα, λόγω και της νέας παραλλαγής Όμικρον, είναι σημαντικό να μην μπερδεύει κανείς τα συμπτώματα λόγω εμβολιασμού με εκείνα λόγω λοίμωξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανοσιακή προστασία των εμβολίων χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί στον οργανισμό.

Όπως είπε η δρ. Ντάνκαν, «ο εμβολιασμός παραμένει άκρως σημαντικός για την προστασία του εαυτού σας, της οικογένειάς σας και της κοινότητάς σας από την Covid-19. Όμως αν έχετε συμπτώματα μετά το εμβόλιο, δεν πρέπει να υποθέσετε ότι πρόκειται απλώς για να παρενέργειες του εμβολιασμού, μολονότι ευτυχώς αυτό είναι το πιο πιθανό. Πρέπει να ελέγξετε, κάνοντας τεστ, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αρχικά συμπτώματα Covid-19. Χρειάζεται χρόνος για να αναπτύξετε ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Και αν στο μεταξύ έχετε μολυνθεί, είναι σημαντικό να το ξέρετε τόσο για το δικό σας καλό όσο και για το καλό των άλλων ανθρώπων, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα μεταδώσετε τον ιό ιδίως σε ευπαθή άτομα. Κάνοντας τεστ σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα, ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί, θα βοηθήσετε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία: Κατέρριψαν drone και βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη

E-Daily 3.Left 25.07.2026
Η ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε πολλαπλές απειλές, προστατεύοντας κρίσιμες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων.

Νέα απάτη μέσω Viber: Το μήνυμα «Temu» που αδειάζει λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Επιτήδειοι υπόσχονται αποδοχές έως 500 ευρώ ημερησίως για να αποσπάσουν προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία ανυποψίαστων χρηστών.

Αναπαράσταση της δολοφονίας στη Σύρο: Τι αποκάλυψαν οι καταθέσεις του ζευγαριού

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες - το ζευγάρι οδηγήθηκε χωριστά στο σπίτι και οι καταθέσεις τους δεν παρουσίασαν ουσιαστικές αντιφάσεις, ενισχύοντας το σενάριο της ληστείας.

Καλλιθέα: Η αιμόφυρτη έγκυος κάλεσε μόνη της το 100 – Στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η 37χρονη βρισκόταν στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης και κατάφερε αιμόφυρτη να καλέσει μόνη της την Αστυνομία – Ο δράστης εντοπίστηκε πεζός στο κέντρο της Αθήνας.

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο 76χρονος έχασε πολύ αίμα και νοσηλεύτηκε, ενώ ο 55χρονος Ελβετός χρειάστηκε ράμματα – Οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στο γουρουνόψαρο (Balistes capriscus).

CL‑415: Γιατί η Ελλάδα έστειλε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ισπανία και όχι στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας rescEU καθορίζει πού στέλνονται τα μέσα - η Ελλάδα είχε ήδη συνδράμει τη Γαλλία με επίγειες δυνάμεις.

ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν διεθνή συμμαχία για τα Στενά του Ορμούζ – Έρχεται διάσκεψη στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με υπουργούς Αμυνας και στρατιωτικούς διοικητές, ενώ ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: «Πέρα από τις δυνατότητες κατάσβεσης»

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Πάνω από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, η Ισπανία κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γαλλία εκκένωσε ολόκληρη τη χερσόνησο Cap Ferret.

Καιρός: Η αστάθεια συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο ‑ Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μποφόρ στο Αιγαίο και πτώση θερμοκρασίας προβλέπει η ΕΜΥ για το Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σαουδαραβικά πλήγματα κατά Χούθι στην Υεμένη – Στόχος λιμάνι και νησί

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο συνασπισμός υπό σαουδαραβική ηγεσία έπληξε εγκαταστάσεις στη Χοντάιντα και στο νησί Καμαράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Ποια ήταν η σχέση της 41χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο με το ζευγάρι που τη μαχαίρωσε θανάσιμα

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Αποφασίστηκε νέα αυτοψία και αναπαράσταση στο σπίτι όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου