E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με τις παρενέργειες του εμβολίου

Τι αναφέρει νέα έρευνα από τη Βρετανία

Δημοσίευση 8/12/2021 | 11:16

Κορωνοϊός: Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με τις παρενέργειες του εμβολίου

Τα πρώιμα συμπτώματα της Covid-19 δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωριστούν από τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, γι’ αυτό οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα που φωτογραφίζουν τον κορωνοϊό μετά από εμβολιασμό, θα ήταν καλύτερα να μένουν στο σπίτι τους και να κάνουν τεστ, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμα Ντάνκαν του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό eClinical Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 362.770 άτομα που είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech και μετά είχαν αναφέρει – μέσω της κινητής εφαρμογής ZOE Covid Study App – τουλάχιστον ένα σύμπτωμα σχετιζόμενο με την Covid-19 μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό τους. Από αυτούς, οι 14.482 είχαν κάνει μοριακό ή γρήγορο τεστ και τελικά οι 150 είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορωνοϊό (συνήθως χωρίς να έχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα Covid-19 όπως επίμονο βήχα ή απώλεια όσφρησης/γεύσης αλλά μόνο πιο κοινά συμπτώματα όπως κόπωση, μυαλγία ή πονοκέφαλο).

Ούτε η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να διακρίνει τα συμπτώματα

Προκειμένου να διακρίνουν ανάμεσα σε όσους είχαν αρχικά συμπτώματα Covid-19 και όσους είχαν παρενέργειες του εμβολίου που έμοιαζαν με Covid-19, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ούτε τα «έξυπνα» μοντέλα δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρχε τελικά τρόπος – εκτός και αν γινόταν διαγνωστικό τεστ – να ξεχωρίσει ένας γιατρός αν συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, οι μυικοί πόνοι κ.α., οφείλονταν στο εμβόλιο ή σε λοίμωξη Covid-19 αρχικού σταδίου.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι καθώς αυξάνονται ξανά τα κρούσματα, λόγω και της νέας παραλλαγής Όμικρον, είναι σημαντικό να μην μπερδεύει κανείς τα συμπτώματα λόγω εμβολιασμού με εκείνα λόγω λοίμωξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανοσιακή προστασία των εμβολίων χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί στον οργανισμό.

Όπως είπε η δρ. Ντάνκαν, «ο εμβολιασμός παραμένει άκρως σημαντικός για την προστασία του εαυτού σας, της οικογένειάς σας και της κοινότητάς σας από την Covid-19. Όμως αν έχετε συμπτώματα μετά το εμβόλιο, δεν πρέπει να υποθέσετε ότι πρόκειται απλώς για να παρενέργειες του εμβολιασμού, μολονότι ευτυχώς αυτό είναι το πιο πιθανό. Πρέπει να ελέγξετε, κάνοντας τεστ, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αρχικά συμπτώματα Covid-19. Χρειάζεται χρόνος για να αναπτύξετε ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Και αν στο μεταξύ έχετε μολυνθεί, είναι σημαντικό να το ξέρετε τόσο για το δικό σας καλό όσο και για το καλό των άλλων ανθρώπων, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα μεταδώσετε τον ιό ιδίως σε ευπαθή άτομα. Κάνοντας τεστ σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα, ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί, θα βοηθήσετε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό βρέφος στην Ξάνθη: Τι έδειξε το ιατροδικαστικό πόρισμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την υπόθεση με το νεκρό βρέφος στην Ξάνθη συνελήφθη η 33χρονη μητέρα του - Νοσηλεύεται φρουρούμενη στο τοπικό νοσοκομείο

Σοκ στο NBA: Έφυγε από τη ζωή ο Μπράντον Κλαρκ των Μέμφις Γκρίζλις σε ηλικία 29 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο ξαφνικός θάνατος του Κλαρκ έρχεται σχεδόν έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψή του στο Αρκανσο για αντικανονική προσπέραση, κατοχή ουσιών, φυγή και υπέρβαση του ορίου ταχύτητας όπως επίσης και διακίνηση ουσιών

Η στιγμή της ανάσυρσης του αυτοκινήτου που έπεσε στον Ισθμό της Κορίνθου, πρόλαβε και βγήκε ο οδηγός, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός κατάφερε να βγει εγκαίρως από το όχημα και είναι καλά στην υγεία του

Ο φόβος της αποτυχίας στις πανελλήνιες και η κατάθλιψη «έσπρωξαν» τις δύο 17χρονες στο κενό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σοκ από το σημείωμα και το κρυμμένο ημερολόγιο

Μαρουσάκης: Προ των πυλών 10ημερο κακοκαιρίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έρχονται ξανά βροχές, καταιγίδες και κρύο

Πόλεμος στο διαδίκτυο για τον υπνάκο του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο: Κοιμήθηκε σε συνάντηση για τη μητρική υγεία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο μικροσκόπιο και πάλι η υγεία του 80χρονου προέδρου λόγω ηλικίας - Δείτε το βίντεο

Αλέξης Τσίπρας: Τον Ιούνιο η ανακοίνωση του κόμματος, ετοιμάζεται για εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο

Πολιτική Χτες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή στο Live News, ο άμεσος στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι να πάρει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ

«Πληρώστε €1,20 για να αποφύγετε πρόστιμο»: Νέο SMS απάτη που χρησιμοποιεί την επωνυμία του ΟΑΣΑ

Ελλάδα Χτες
Τα παραπλανητικά μηνύματα SMS αναφέρονται σε δήθεν οικονομικές οφειλές, πρόστιμα, δυσλειτουργία καρτών, παραπέμποντας σε συνδέσμους για καταβολή ποσών

Κινητά τηλέφωνα: Μεγάλες αλλαγές από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύει για iOS και Android

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι νέοι κανόνες για τη μεταφορά δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα στοχεύουν να διευκολύνουν την εναλλαγή μεταξύ smartphones με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την έκπτωση 4%

Οικονομία Χτες
Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 15 Μαΐου δικαιούνται έκπτωση 4%