E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με τις παρενέργειες του εμβολίου

Τι αναφέρει νέα έρευνα από τη Βρετανία

Δημοσίευση 8/12/2021 | 11:16

Κορωνοϊός: Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με τις παρενέργειες του εμβολίου

Τα πρώιμα συμπτώματα της Covid-19 δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωριστούν από τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, γι’ αυτό οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα που φωτογραφίζουν τον κορωνοϊό μετά από εμβολιασμό, θα ήταν καλύτερα να μένουν στο σπίτι τους και να κάνουν τεστ, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμα Ντάνκαν του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό eClinical Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 362.770 άτομα που είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech και μετά είχαν αναφέρει – μέσω της κινητής εφαρμογής ZOE Covid Study App – τουλάχιστον ένα σύμπτωμα σχετιζόμενο με την Covid-19 μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό τους. Από αυτούς, οι 14.482 είχαν κάνει μοριακό ή γρήγορο τεστ και τελικά οι 150 είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορωνοϊό (συνήθως χωρίς να έχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα Covid-19 όπως επίμονο βήχα ή απώλεια όσφρησης/γεύσης αλλά μόνο πιο κοινά συμπτώματα όπως κόπωση, μυαλγία ή πονοκέφαλο).

Ούτε η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να διακρίνει τα συμπτώματα

Προκειμένου να διακρίνουν ανάμεσα σε όσους είχαν αρχικά συμπτώματα Covid-19 και όσους είχαν παρενέργειες του εμβολίου που έμοιαζαν με Covid-19, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ούτε τα «έξυπνα» μοντέλα δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρχε τελικά τρόπος – εκτός και αν γινόταν διαγνωστικό τεστ – να ξεχωρίσει ένας γιατρός αν συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, οι μυικοί πόνοι κ.α., οφείλονταν στο εμβόλιο ή σε λοίμωξη Covid-19 αρχικού σταδίου.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι καθώς αυξάνονται ξανά τα κρούσματα, λόγω και της νέας παραλλαγής Όμικρον, είναι σημαντικό να μην μπερδεύει κανείς τα συμπτώματα λόγω εμβολιασμού με εκείνα λόγω λοίμωξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανοσιακή προστασία των εμβολίων χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί στον οργανισμό.

Όπως είπε η δρ. Ντάνκαν, «ο εμβολιασμός παραμένει άκρως σημαντικός για την προστασία του εαυτού σας, της οικογένειάς σας και της κοινότητάς σας από την Covid-19. Όμως αν έχετε συμπτώματα μετά το εμβόλιο, δεν πρέπει να υποθέσετε ότι πρόκειται απλώς για να παρενέργειες του εμβολιασμού, μολονότι ευτυχώς αυτό είναι το πιο πιθανό. Πρέπει να ελέγξετε, κάνοντας τεστ, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αρχικά συμπτώματα Covid-19. Χρειάζεται χρόνος για να αναπτύξετε ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Και αν στο μεταξύ έχετε μολυνθεί, είναι σημαντικό να το ξέρετε τόσο για το δικό σας καλό όσο και για το καλό των άλλων ανθρώπων, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα μεταδώσετε τον ιό ιδίως σε ευπαθή άτομα. Κάνοντας τεστ σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα, ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί, θα βοηθήσετε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

SOS για καύσωνα: Ο Λυκαβηττός «φλέγεται» στους 50°C – Πού αλλού χτυπάει κόκκινο

Κόσμος Χτες
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από τους 26-28°C στα αστικά κέντρα ενώ την ίδια στιγμή, η σχετική υγρασία θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Ανατριχίλα στη Φωκίδα: Το καμπαναριό που ακούγεται σε 100 χλμ. σήμανε ξανά!

Ελλάδα Χτες
Όταν χτυπάει συνολικά το καμπαναριό της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, ακούγεται έως την Πάτρα

Σάλος στη Λίβερπουλ: Η κίνηση του Λουίς Ντίας που θεωρήθηκε ασέβεια στη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Λουίς Ντίας εξόργισε τους φίλους της Λίβερπουλ, καθώς το θεώρησαν ασέβεια προς τη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα

Τέξας: Τα ορμητικά νερά παρέσυραν ολόκληρο σπίτι – Συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Η στιγμή που ο χείμαρρος σαρώνει ολόκληρο σπίτι στο πέρασμά του

Τραγωδία στο Αγρίνιο: 46χρονος βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του

Ελλάδα Χτες
O άτυχος 46χρονος εντοπίστηκε από οικεία πρόσωπα στην αυλή του σπιτιού του

Αγρίνιο: Τρόμος σε σχολείο ‑ Πυροβολούσε με αεροβόλο πάνω από τα κεφάλια παιδιών

Κόσμος Χτες
Ο 65χρονος άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο ο 65χρονος

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Καπάνι ‑ Ζημιές σε τρία μαγαζιά, στο νοσοκομείο 4 πυροσβέστες

Ελλάδα Χτες
Τουλάχιστον τρία καταστήματα υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά - Τέσσερις πυροσβέστες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Χιόνισε στην έρημο Ατακάμα ‑ Σε «κατάσταση επιβίωσης» το ισχυρότερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο

Κόσμος Χτες
Στην περιοχή βρίσκεται μία από τις κορυφαίες συστοιχίες τηλεσκοπίων στον κόσμο

Ζέττα Μακρή: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος που φέρεται να εκβίασε τη βουλευτή

Ελλάδα Χτες
Ο γνωστός δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση της Εισαγγελέως Βόλου - Δικάζεται αύριο στο Αυτόφωρο

Μίλτος Τεντόγλου: Νικητής στα «Δρόμεια 2025» στο τελευταίο του άλμα ‑ «Ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω»

Αθλητικά Νέα Χτες
Τη νίκη μέσα από τα… χέρια του Νικόλα Σταματονικολού «έκλειψε» στο τελευταίο του άλμα ο Μίλτος Τεντόγλου στα «Δρόμεια 2025»

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στο Καπάνι – Στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η περιοχή έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας