E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πράσινο φως από Ecofin για μείωση ΦΠΑ ως 30% σε νησιά, ακίνητα και αλλού

Η παρέμβαση και στις δύο φάσεις θα αφορά ακίνητα, τον ΦΠΑ στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι κ.ά.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2021 | 20:57

Πράσινο φως από Ecofin για μείωση ΦΠΑ ως 30% σε νησιά, ακίνητα και αλλού

Νέο περιβάλλον τείνει να διαμορφωθεί στους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2025 σε πρώτη φάση και μέχρι το 2030 και μετά σε δεύτερη, με μεγάλη κερδισμένη την Ελλάδα, σύμφωνα με πρόταση οδηγίας όπως υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, Ecofin.

Η παρέμβαση και στις δύο φάσεις θα αφορά ακίνητα, τον ΦΠΑ στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι κ.ά.

Όπως προβλέπεται μεταξύ των άλλων η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών, ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά των ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε σταθερά και πέτυχε τη διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, μέσω και της παροχής δυνατότητας αξιοποίησης παρεκκλίσεων που εφαρμόζουν για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ άλλα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών, δια της γενικής γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνάς Καλύβα, που παρευρέθη σε όλες τις τεχνικές συσκέψεις σε επίπεδο Συμβουλίου Ε.Ε., και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε επίπεδο Συμβουλίου Ecofin, ανέδειξε το ζήτημα διατήρησης ειδικών συντελεστών σε νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το ελληνικό αίτημα με την τελική της συμφωνία επί του συνόλου των ρυθμίσεων της πρότασης και αναδεικνύοντας ιδιαιτερότητες ελληνικής νησιωτικότητας, αλλά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής θέσης.

Με σαφή περιβαλλοντική χροιά η Πρόταση Οδηγίας

Σε κάθε περίπτωση, η Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ, όπως υιοθετήθηκε, έχει σαφή περιβαλλοντική χροιά, καθώς είναι προσαρμοσμένη στους ευρωπαϊκούς στόχους της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), τους οποίους υποστήριξε σθεναρά η χώρα μας, προτείνοντας και συμβάλλοντας παράλληλα στην υιοθέτηση των αναγκαίων συμπληρωματικών παρεμβάσεων για την ομαλή προσαρμογή των ομάδων που πλήττονται (αγρότες).

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών εστίασε σταθερά στην ανάγκη στήριξης των μικρών αγροτών επαναφέροντας το πάγιο ελληνικό αίτημα για την παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα καθώς και στο βαμβάκι, ως προϋπόθεση συμφωνίας επί της πρότασης, και εισάγοντας ρήτρα διασφάλισης της δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα - λιπάσματα μέχρι και μετά το 2030.

Η Ελλάδα, επαναφέροντας σταθερά την πολιτική της επιφύλαξη προκειμένου για τη στήριξη των μικρών αγροτών, πέτυχε την ομόφωνη συμφωνία όλων των κρατών-μελών για τη στήριξη του κλάδου σε όλα τα κράτη-μέλη, με την παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και λοιπά βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Έτσι παρέχεται η δυνατότητα σε όλα τα κράτη-μέλη, για εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και λοιπά βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Τι πέτυχε η Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα υποστήριξε και πέτυχε εμπλουτισμό του Καταλόγου μειωμένων συντελεστών με παροχή δυνατότητας:

  • Εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.
  • Απαλλαγής ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη
  • Εφαρμογής απαλλαγής ΦΠΑ σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

«Η συμφωνία επί της πρότασης Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί ουσιαστική επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Παράλληλα, διασφαλίζει κεκτημένα ελληνικά δικαιώματα, ενώ διευρύνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε κρίσιμους τομείς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της οικονομίας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν την επιμονή και την προσήλωση στις προεκλογικές δεσμεύσεις για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, με σαφή στόχο τη συνολική ανάπτυξη και πρόοδο, μέσα και από τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αναστολή με απόφαση Φλωρίδη τρεις ιατροδικαστές στην υπόθεση Πισπιρίγκου

Ελλάδα 19.03.2025
Η εισαγγελέας, Βασιλική Δημοπούλου, είχε ζητήσει να ελεγχθούν για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Αναβλήθηκε η δίκη Πολυζωγοπούλου ‑ Λύτρα: «Έχω να δω δύο μήνες την κόρη μου», απαντά ο ποινικολόγος

Ελλάδα 19.03.2025
Η δίκη αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα που κατέθεσε η πλευρά της Σοφίας Πολυζωγοπούλου, επικαλούμενη πρόβλημα υγείας

Δολοφονία Λυγγερίδη: O αδερφός του 19χρονου κατηγορούμενου αναίρεσε την αρχική του κατάθεση

Ελλάδα 19.03.2025
Συνεχίζεται η δίκη για την δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη με ναυτική φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων τον Δεκέμβριο του 2023 στην περιοχή του Ρέντη

Ισραήλ: Μαζική διαδήλωση κατά του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Κόσμος 19.03.2025
Στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το ισραηλινό κοινοβούλιο, έλαβαν μέρος και οργανώσεις οικογενειών και συγγενών των ομήρων που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς

Μήνυση στην Εθνική Πινακοθήκη κατέθεσε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός

Ελλάδα 19.03.2025
«Επιτέλους πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», ανέφερε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός

Πέθανε στα 43 του ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ Αντρίγια Ντελίμπασιτς

Αθλητικά Νέα 19.03.2025
Διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο το 2023

Εξώδικο Καρυστιανού στον πρόεδρο της Προανακριτικής: «Πράξη υπέρτατης δειλίας από Τριαντόπουλο»

Ελλάδα 19.03.2025
Στο εξώδικο αναφέρεται πως θα πρόκειται για «κατάλυση του Συντάγματος» αν κλείσει με γρήγορες διαδικασίες η Επιτροπή

Προφυλακίστηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου

Κόσμος 19.03.2025
Απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις, έπεσε «μαύρο» στα social media