E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεοδωρίδου: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον

Αποτελεσματικά τα εμβόλια σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις

Δημοσίευση 6/12/2021 | 18:09

Θεοδωρίδου: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας.

Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υγείας σήμερα από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Θεοδωρίδου: Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει σε συντριπτικό ποσοστό της Δέλτα

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, ο κορωνοϊός μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Από τότε που αναγνωρίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον, σήμανε ένας παγκόσμιος συναγερμός. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, προβλέπεται ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα. Και στους επόμενους μήνες, περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Όμικρον.

Τα τρία σημαντικά θέματα της επίδρασης Όμικρον:

Πόσο μεταδοτικός είναι.

  • Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα.
  • Πόσο επιβαρυντικός είναι ενδεχόμενα στην κλινική του εικόνα.
  • «Θα απαιτηθεί χρόνος, ελπίζουμε όχι μεγάλος, για να απαντηθούν τα ερωτήματα», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακόμη, υπογράμμισε πως επιβεβαιώνεται η ταχεία διασπορά της μετάδοσης. Από 3.500 κρούσματα μέσα σε λίγες ημέρες ανέβηκε στις 8.500 σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Μέχρι σήμερα ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις. Αν επικεντρωθεί κανείς στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον σε Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμόξεων είναι τριπλάσιος έως και τετραπλάσιος. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η θέση των ειδικών, μεταξύ των οποίων και του κ. Φάουτσι, υποστηρίζουν ότι οι μεταλλάξεις δεν ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Πρέπει να το κρατήσουμε ως αισιόδοξο αυτό. Στο κλίμα αυτής της αβεβαιότητας, μπορεί να αντιπαραθέσει την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται.

«Ο εμβολιασμός μειώνει τον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, επανεξέτασε προ τριημέρου τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τους 18 και άνω την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες, όπως και με προηγούμενη λοίμωξη.

Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Προκαλεί παραγωγή των Β και Τ λεμφοκυττάρων τα οποία αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά του κορωνίδων, ακόμη και όταν η προστασία των αντισωμάτων φθίνει.

«Η πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη. Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στο Lancet μελέτη για τα εμβόλια που χορηγήθηκαν για αναμνηστικές δόσεις τρεις μήνες μετά τη δεύτερη. Η μελέτη έδειξε ότι τα Τ κύτταρα ελάχιστα επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις και η ανοσία παραμένει ισχυρή. Με βάση τα ευρήματα, η αντίστοιχη επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε υπέρ της τρίτης δόσης τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η ανοσογονικότητα στους 4 και 5 μήνες είναι παρόμοια.

Θεμιστοκλέους: Έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν κλειστεί 1.000.00 ραντεβού. Συνολικά, έχουν γίνει 15,14 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ανοίγει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, Στα παιδιά αυτά θα χορηγηθεί το παρασκεύασμα της Pfizer.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ και Ιράν απορρίπτουν την πιθανότητα εκεχειρίας, σύμφωνα με το Reuters

Ελλάδα Χτες
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

Οδηγούσε μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα, συνελήφθη 32χρονος στην Κέρκυρα

Ελλάδα Χτες
Ο 32χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ

Δύο νεκροί στις φυλακές Κορυδαλλού

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για έναν 49χρονο Έλληνα και έναν 43χρονο από το Μπαγκλαντές

Σεισμός στα ανοιχτά των Χανίων

Ελλάδα Χτες
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 14,2 χιλιόμετρα

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο πατέρας της 14χρονης που πέθανε μετά από επέμβαση

Ελλάδα Χτες
«Πήγαμε με γεμάτη αγκαλιά και φύγαμε με φέρετρο»

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι πρατηριούχοι καυσίμων

Ελλάδα Χτες
Διαμαρτύρονται για το πλαφόν στο κέρδος

Με online αίτηση τα 100 ευρώ για γυαλιά οράσεως – Πώς θα πάρετε την αποζημίωση

Οικονομία Χτες
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Τραμπ: Σύντομα θα καταλάβουμε το Στενό του Ορμούζ ‑ Πολλές χώρες θα στείλουν πλοία

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες θα είναι αυτές οι χώρες - Η ανάρτησή του

Πέθανε ο κιθαρίστας των Motοrhead Φιλ Κάμπελ

Πολιτισμός Χτες
Ήταν «αφοσιωμένος σύζυγος, υπέροχος πατέρας και περήφανος παππούς»

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Μωρό βρέθηκε νεκρό στην κούνια του

Ελλάδα Χτες
Το αγοράκι τεσσάρων μηνών εντόπισε η μητέρα του και αμέσως σήμανε συναγερμός